Fiat Grande Punto 1.4 16v Emotion (2006)

Fiat Grande Punto 1.4 16v Emotion (2006)

UitvoeringGrande Punto 1.4 16v Emotion
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2007

Ik heb deze auto overgenomen van een collega toen deze een jaar oud was en bijna 30000 km had gereden. Het gaat om de Emotion uitvoering met de 1.4 16v motor. De auto is zeer luxe met regensensor, climatecontrol, automatische lichten, leren bekleding en stuur, electrische ramen voor en achter, radio stuurbediening, 16 inch lm velgen. Ook zit er Blue & Me in. Dus aansluiten van een USB stick met mp3 bestanden en je hebt uren muziek.

Qua uiterlijk is de Grande Punto in vergelijking met de vorige Punto er flink op vooruit gegaan. Het is een leuke auto om te zien en ben er ook al een aantal keren positief op aangesproken.

Met de uitgebreide uitrusting is de Grande Punto een fijne wagen. Voorin merk je eigenlijk niet dat je toch in een vrij kleine auto zit, want er is ruimte zat. Achterin kun je ook redelijk zitten, maar de koffer is klein. Ik zou de auto niet adviseren als je jonge kinderen hebt en je vaak een onhandig ding als een kinderwagen mee moet nemen. Dit is wel mogelijk, maar dan wordt het passen en meten of er moet een achterbankdeel plat.

Aan de benzinemotor moest ik wel even wennen, want ik was een diesel met veel koppel gewend. Wil je opschieten dan moet je de motor behoorlijk op toeren houden. In de lage toeren rijdt de punto ook goed, dus wel een soepele motor, maar om flink te accelereren, moet je 1 of 2 versnellingen terugschakelen. Er zit een 6 bak in en daarom rijd je met 120 km/u iets van 3000 toeren, dus lekker rustig. En dat maakt de Punto heel geschikt om langere afstanden over de snelweg te rijden. De vering van de auto is soepel, maar de wegligging blijft goed. Ik houd wel van een iets soepelere vering en dat zorgt ook weer voor een auto waarin je relaxed kunt rijden.

Het verbruik is zo ca. 1 op 15 en met een volle tank (45 liter) kun je ruim 600 kilometer rijden.

Een aantal minpuntjes heb ik toch ook kunnen ontdekken: De bergruimte in de portieren is smal en niet diep en daardoor kun je er eigenlijk niet veel instoppen. Het meest irritante vind ik de binnenspiegel, deze zit veel te laag, waardoor je er niet onderdoor kunt kijken. De spiegel zit altijd in je blikveld, ook al zet je de stoel in de laagste stand. Daardoor ga ik vaak automatisch krom zitten om er toch onderdoor te kunnen kijken. Het laatste puntje is de kofferbak die alleen maar met de afstandsbediening op de sleutel (of met de knop bij de bestuurdersstoel) open kan; jammer.

Samenvatting:
+ voorin kun je ruim zitten
+ uitgebreide uitrusting
+ soepele wegligging

- binnenspiegel zit te laag en daardoor in het blikveld
- weinig aflegruimte in de portieren
- kofferdeksel alleen te openen met afstandsbediening

Tot nu toe heb ik nog geen problemen gehad. Wel een aantal puntjes die opvallen:

Het olieverbruik moet in de gaten worden gehouden, want ik heb inmiddels al wel een litertje bijgevuld, maar ik weet nog niet het olieverbruik, omdat ik de auto al kreeg met een lage oliestand.

De remmen piepen vaak heel erg, maar de auto remt verder goed. Bij de beurt zal hier naar worden gekeken.

De laatste kilometers met mij als bestuurder

Het zit er bijna op!
Nu ruim 4 jaar oud en 130.000 km op de teller wordt het weer tijd om een andere leaseauto uit te zoeken. Hierbij de laatse ervaringen die ik met jullie willen delen.

Conclusie: Qua rijden vind ik het nog steeds een comfortabele reisauto, ook al zul je dat qua formaat niet gelijk zeggen. Maar als je er 95% van de tijd alleen inzit: voorin voldoende ruim en luxe, omdat het de Emotion uitvoering betreft. En met 6e versnelling kun je lekker cruisen op de snelweg.

Wel nog wat probleempjes gehad:
- motorlampje brandde af en toe. En daardoor houdt de motor ook in. Na de motor opnieuw te starten is het probleem steeds tijdelijk opgelost. Echter na enkele kilometers rijden, brandde het lampje weer. Een paar keer bij dealer geweest, om te resetten. Maar uiteindelijk is er een motorsensor vervangen om het probleem echt op te lossen.
- Airco heeft het in 2009 begeven vanwege steenslag op de condensator.

Ergenissen:
- De laagzittende binnenspiegel waar ik niet goed onderdoor kan kijken.
- De dikke voorruitstijlen verbergen soms verkeer uit het zicht wat uit een zijstraat komt rijden. Al een paar keer gehad.

Gemiddeld verbruik:
ca 1 op 14,5 met gemiddeld snelweg, binnendoorwegen en stad.

7,5