Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 16v 75 Active (2006)
Uitvoering | Grande Punto 1.3 Multijet 16v 75 Active |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Intro
Goed. Via de shortlease ben ik in de Grande Punto terecht gekomen. Het is een 1.3 Diesel met 75 pk. Volledig: Fiat Grande Punto 1.3 Active 75 pk.
Nou... zo Active is het wagentje niet, maar dat is eigenlijk zo’n beetje het enige nadeel dat ik heb ondervonden aan deze auto.
Algemeen
Ik kreeg de auto in mei 2007 met iets meer dan 20.000 km op de teller. Dit was er vanaf augustus 2006 in gereden. Vanaf mei 2007 heb ik er zelf nog eens ruim 30.000 km bij gereden met als gevolg een km-stand van ruim over de 50.000 km.
De Motor
75 pk is niet veel, en dat merk je zeker wel. De Turbo (want het is een Multi-Jet) komt er bij 2000 tpm inzetten, waardoor je eindelijk eens iets van vooruitgang voelt. Vanwege dat het een Diesel betreft houdt het op bij 4000 tpm. 2000 toeren turbo plezier en het is over. Desondanks is het niet een super zuinige auto. Natuurlijk hangt dit af van je eigen rijstijl, maar de beloofde 1:20 haal ik er echt niet mee, eerder 1:16. En ik heb een redelijk rustige rijstijl (wat wil je met maar 75 pk...).
Comfort
Het comfort daarentegen is zeker zwaar voldoende. Je merkt prima wat de banden mee maken zonder daar last van te hebben en dat siert deze auto wel degelijk. Hij is niet te soepel, maar ook niet storend hard. Precies goed.
Stuurgedrag
De auto is voorzien van stuurbekrachtiging met twee standen. De gewone stand, altijd even veel bekrachtiging en de stadsstand. In die laatste stand staat se Punto altijd. In de stad is het super lekker soepel, bij het langzaam ingaan van een bocht draai je het stuur een paar keer met het grootste gemak een paar keer om de as, en als je dan geas geeft en de bocht uit komt draait het stuur hooguit 2 keer en hij staat weer rechtuit. Heel comfortabel. Natuurlijk valt die bekrachtiging weg op hogere snelheid, zodat je lekker strak kan sturen.
Als je aan het stuur draait beginnen de wielen vrijwel direct te draaien, nauwelijks een dood punt!
Waar ik van sta te kijken is hoe snel je door lange scherpe op en afritten op klaverbladen kunt. De auto geeft geen krimp, heb nog geen over- en/of onderstuur gemerkt (behalve toen er op de A4 een keer olie lag.... toen brak hij uit aan de achterkant, maar het was zo gecorrigeerd).
Interieur
Van binnen is de Fiat verassend ruim. Je kan er makkelijk met z’n vieren zitten. Hoewel ik de stoel een stukje naar voren moet schuiven als er iemand achterin moet zitten (ik ben 1.93m lang), maar dan heb ik nog steeds de ruimte om me voldoende te kunnen bewegen. Het dashboard ziet er netjes uit met een breed middengedeelte welke de ventilatie en de radio herbergen. De zit is lekker rechtuit wat erg goed is voor de rug. Hoewel er wel iets meer steun in de onderrug mag zijn van mij.
Achterin is het prima toeven. Er kunnen drie mensen op de achterbank, maar dan zit de middelste wel weer iets krap. Met de voorstoelen een beetje naar voren is het goed te doen.
De achterbak is voor een dergelijke compacte auto best ruim te noemen. Je kan bij de achterbak komen door de knop op het dashboard of op je afstandsbediening van de sleutel. De klep komt dan uit het slot en sprinkt een stukje omhoog. Er zit geen handgreep op, wel zo mooi clean aan de achterkant, dus de klep til je onder de rand op. Wel vieze vingers gegarandeerd. Dicht doen kan door de greep aan de binnenkant.
Betrouwbaarheid
Ik heb met de auto nog geen gekke dingen meegemaakt. Toen ik de auto kreeg dacht ik dat deze net een beurt gehad had. Bij de 50.000 beurt bleek dat dat nog niet het geval was (slordigheidje van de leasemaatschappij, op het kaartje stond als eerste beurt 20.000, dus als je de auto krijgt met iets meer dan 20.000 km mag je er van uit gaan dat ze de auto even na hebben laten kijken, niet dus...).
Later besefte ik pas dat ik vlak voor de 50.000-beurt de auto had voorzien van een litertje olie omdat het lampje af en toe brandde. Bij het peilen bleek dat het niveau op MIN stond. Het zou dus zomaar betekenen dat de auto de eerste 50.000km slechts 1 liter olie heeft verbuikt. Niets is zeker, maar dan in ieder geval 30.000km met 1 liter olie. Dat noem ik niet slecht.
Verder heb ik 2 kapotte achterpeertjes gehad, wat niet zo’n probleem is omdat de standaard achterlichten link en recht bestaat uit 2 lichtjes. Gegarandeerd dus altijd achterlicht (tenzij je 2 kapotte peertjes aan 1 kant hebt, maar hoe groot is die kans?)
Voor ik de negatieve kanten belicht alvast een eindoordeel:
Het is een leuke auto, leuk design, van binnen en van buiten, de motor houdt te wensen over waar het om prestaties gaat, maar is zeker niet slecht, hij is comfortabel en relatief ruim. Ik ben zelf erg tevreden met deze auto! Een aanrader dus.
problemen
- 2 keer kapot achterpeertje
- haperende achterdeurgrepen
- kapot dashboardklepje (door vorige eigenaar)
- benzinemeter die totaal niet de juiste waarde aangaf (verholpen door garage), vlotter in tank niet helemaal goed.
- klemmetje die de zonneklep op z’n plaats houdt is ’lam’.
- Bij 50.000km olie lampje dat af en toe brandde (1 liter olie weg, oorzaak zie hierboven)
En dat was het.
Een paar kleine comfortgevalletjes, voornamelijk toe te schrijven aan de eerste eigenaar.
Waarderingen staan hieronder. Vanwege dat het een lease-auto is heb ik geen inzicht in de kosten, daar heb ik voldoende ingevuld.

Fiat Punto Grande 1.4-16V Edizione Lusso Airco, boordcomputer, Elek. ramen voor, lage km stand met nap! Volledig onderhoud!! Zeer nette en comfortabele Fiat Grande Punto 1.4-16V in de luxe Edizione Lusso-uitvoering. Deze sportieve hatchback combineert Italiaanse stijl met degelijkheid en rijkelijke uitrusting. 1.4
- 2008

Fiat Punto Grande 1.2 Dynamic