Fiat Brava 1.4 SX (1996)

Fiat Brava

UitvoeringBrava 1.4 SX
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf1998

De Brava vind ik een comfortabele reisauto. Mede aankoopargument was destijds het herkenbare model, onderscheidend van andere middenklasser-hatchbacks.
Hij is voorzien van een LPG installatie (G2), waarvan het verbruik rond 1:10,5 ligt, wat niet echt zuinig is. Een koude start heeft nooit problemen gegeven, maar het opnieuw starten na een kort ritje vindt hij niet prettig. Wanneer je dit weet, schakel je tevoren op benzine.
Hij blinkt niet uit bij de stoplicht-sprintjes, en inhalen moet je goed inschatten.
Het geluidscomfort vind ik prima. De stabiliteit ook, het rijgedrag is voorspelbaar. Hij laat zich rijden als een auto uit een hogere categorie. De vering is comfortabel en kan 5 personen met bagage aan.
Het interieur en de stoelen zijn mooi. De voorstoelen steunen goed en zijn goed in te stellen. Helaas is alleen de bestuurdersstoel in de hoogte te verstellen. De ruimte op de achterbank voor het hoofd en de benen is prima. De kofferbak zal een goed formaat hebben, maar nu neemt de gastank ruim 1/3 in beslag.
Het enige wat af en toe rammelt zijn de cassette bandjes in het portiervak.
Roest is op deze auto afwezig, alleen de buitenspiegel steunen zijn wat vreemd gecorrodeerd.

Onderdelen die onder normale omstandigheden slijten zijn vervangen zoals de remschijven/trommels, dempers voorzijde. Ik denk dat dit bij deze km-stand niet buitensporig is.
Helaas moesten ruim een jaar geleden de kleppen worden gereviseerd (190.000 km). Vlak daarna begaf de drukgroep het.
In het dashbord begeven een paar lampjes het. Deze zijn moeilijk te bereiken om ze te vervangen.
Het weer starten na een kort ritje gaat op LPG moeilijk.
Bij vriesend weer gaat het brandstofinspuitlamje spontaan branden, maar ik merk niets aan de motor. Er is naar gekeken, maar niets gevonden.

7,5