Cupra Formentor (2022)

| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 4.867 km |
| KM-stand laatst | 9.789 km |
Review Formentor VZ5
Na een jaar of vier rond te hebben gereden in een T-roc 2.0 wilde ik wat sportievere auto rijden. De initiële keus was een A110 of een GR 1.6 Yaris. Maar er moet ook met enige regelmaat een drive-in show achterin mee. Nou dat gaat m niet echt worden in een A110 of 1.6 GR Yaris.
Om een lang verhaal kort samen te vatten. Dan blijft er weinig over dan een Golf R variant, S3 /RS3 of de VZ5. in een S3/RS3 rijd over het algemeen een bepaald slag volk in waar ik mij zelf niet graag mee associeer.
Het Importeren van een Golf R Variant met lage km stand was in 2022 rond de 55k en de VZ5 stond voor 62k te koop. Ik dacht in 2022, laten we nog een keer gek doen voor 2030 en 7k meer uitgeven voor een VZ5 met nog geen 4300km op de teller.
Na een kleine 5500 km verder is dit mijn review.
Comfort: Goed, ik hou van een wat lagere zit positie en lange ritten rijden wat mij betreft comfortabel.
Prestatie: Goed, niks op of aan te merken. Vrijwel iedereen denk dat het de 1.4 hybride is. Eigenlijk is dit een soort sleeper car.
Betrouwbaarheid: Goed min: rede achteruit rij camera doet het zeer traag of niet bij koud weer en ik heb met een lege accu gestaan omdat een over air software update naar alle waarschijnlijkheid was vast gelopen.
Kosten: Tsja, de 2.5 tfsi zuipt nog harder dan een alcoholist bier weg tikt en onderhoudskosten zijn ook "sportief" hoog. Maar ik vind dat hogere kosten bij een sportieve wagen met sportieve motor horen. Hogere onderhoudskosten zijn voor mij geen min punt.
Uiterlijk: Bij navraag in mijn redelijk directe vrienden groep: Ze vinden de auto mooi of spuug lelijk, hier zit weinig nuance in.
Eind conclusie: Zeer tevreden.
Wat wordt mogelijk een volgende auto (vanaf 2030): Als de laad infrastructuur in mijn woonomgeving een significant update heeft gehad: Waarschijnlijk een EV6 GT of de Ionic 5N. Zo niet dan rij ik de VZ5 op, of tot dat de overheid anders besluit ;-)
PS: AutoWeek heeft een diepgaandere rijervaring over de VZ5 geschreven. Mocht er interesse zijn wat het verschil is tussen de VZ5 en de 1.4. Lees dan de onderstaande review maar eens.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Hoge instap, hybride maar geen suffe SUV, deze occasions bieden het voor €24.000

Cupra Formentor - Afscheid duurtest

Hoe heftig de Cupra Formentor kan zijn: de VZ5 naast de e-Hybrid

Cupra Formentor vs Cupra Leon - is de hatchback nog leuker?