Cupra Formentor 1.4 e-HYBRID Performance (2021) #3

Cupra Formentor
Cupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra Formentor - AchteruitkijkspiegelCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra FormentorCupra Formentor

UitvoeringFormentor 1.4 e-HYBRID Performance
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2025
Lezerswaardering: 59%Keuze van de redactie

Overstap naar Hybride

Waarom een Formentor?
Allereerst, wat heft deze auto een mooi design en is deze nog vrij uniek op de Nederlandse wegen. Ter vergelijking heb ik nog een Ford Kuga ST-line X PHEV overwogen, maar die viel af vanwege het mindere zitcomfort en de wat meer plastic uitstraling van het interieur. (de Formentor bied een veel luxere ervaring binnen de auto en ziet er veel exclusiever uit). Met name de groene lak en de velgen met koper accenten maken deze auto helemaal af.

Functies en Veiligheid
Er zit een ook optisch mooie dode hoek waarschuwing in. De lichtbalk aan de de deurzijde wordt oranje als waarschuwing dat er achteropkomend verkeer naast je zit. Dan de adaptieve cruise control. De afstand tot de volgende auto is in te stellen en hij houdt netjes afstand en trekt weer op. Dit gaat heel soepel. Als je daarbij de Lane assistent aanzet rijdt hij bijna zelfstandig. Dit doet hij allemaal perfect.

Overigens begrijp ik de kritiek op het swipen voor radio en temperatuur niet zo goed van anderen. Dit went zeer snel en zelf vind ik dat dit prima werkt. Bovendien heb je voor volume altijd nog de toetsen op het stuur.

Verder is de auto voorzien van allerlei functies zoals stoel- en stuurverwarming, sfeerverlichting en beschikt mijn auto over een trekhaak.

Verbruik
De Cupra Formentor heeft na meerdere laadbeurten een elektrische actieradius van ongeveer 50 kilometer in de volledig elektrische modus. Gezien ik in de zomermaanden gebruik maak van de airco, heb ik nog niet de fabrieksopgave van 55 kilometer weten te halen. Uiteindelijk zal deze 50 kilometer vaak voldoende zijn voor de meeste woon werk ritten.

Tijdens een eerste lange rit naar Frankrijk van 800 kilometer waarbij ik de auto niet heb opgeladen kwam de auto op een verbruik van 5.4 L per 100 Km.
Dit was met het gewicht van rond de 1600 Kg boven mijn verwachting. Je kunt hierdoor in gecombineerde modus, met zowel benzine- als elektromotor een totale actieradius van maximaal 750 kilometer bereiken. Dit is ongeveer in lijn met wat Cupra zelf ook aangeeft.

Betrouwbaarheid en Kosten
Gezien ik de auto nog niet lang bezit, heb ik nog geen onderhoud nodig gehad. Verder vallen de kosten qua verzekering mee en geniet je dit jaar nog van wat MRB voordeel. Uiteindelijk vallen de kosten aan de pomp nog reuze mee.

Al met al een positieve ervaring tot nu toe!

10,0