Cupra Formentor 1.4 e-HYBRID Performance (2021)

Cupra Formentor 1.4 e-HYBRID Performance (2021)

UitvoeringFormentor 1.4 e-HYBRID Performance
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2022

Nieuwe auto! De stap naar PHEV

We schrijven inmiddels 18 januari 2023 en dat betekent dat ik alweer 1,5e maand eigenaar ben van deze auto.
Komende van een Renault Clio 5 deurs 1.5 dci, bj. 2011, is het een bizarre andere wereld van autorijden. Sinds juni/juli 2022 was mijn zoektocht naar een nieuwe auto begonnen. Maar ja, wat ga je doen... Diesel rijdt fantastisch en er zijn gezien mijn budget vele fantastische machines te koop, dan benzine, tja.. niet spannend maar op zich ook veel keuze. 1 ding stond wel al vast voor mij, privé koop ik geen elektrische auto. Op mijn werk. Rijden wij met meerdere elektrische renault zoë's en ondanks dat die prima voor woon-werk e.d. vevallen. Staat het mij tegen dat je afhankelijk bent van een laadpaal en ja, op het werk waar wij de auto's innhet openbaar moeten opladen hebben we tich zeer regelmatig te maken met het niet kunnen opladen van de auto terwijl dat wel moet. Dus toen viel het kwartje, hybride en wel een plug-in. Deze zomer op vakantie in australië hadden we een toyota rav4 hybride, best een aardige auto, ongelooflijk ruim maar lelijk, het was gewoon echt een vervoersmiddel. Innde zomer van 2021 was mij in belgië al een bepaalde auto opgevallen en deze is niet meer uit mijn hoofd gegaan. De Cupra Formentor! Gave auto, mooi design en vrij uniek op de nederlandse wegen, echt wat voor mij. Ter vergelijking heb ik nog een Ford Kuga ST-line X phev overwogen, maar die viel voor mij vanwege het zitcomfort en de kleine kofferbak af. Toen dus definitief de Formentor.. gekeken naar diverse modellen maar ik wilde in ieder geval lederen kuipstoelen en een panorama dak en een automaat, want gewoon omdat het kan en ik het mooi vind. Uiteindelijk ging de keuze tussen mijn E-hybrid performance in de kleur Graphene Gray en een zwarte VZ Performance. De verschillen tussen deze auto's was in mij optiek alleen de kleur en onder de motorkap de elektromotor. De VZ heeft dan nog 2 knoppen op het stuur, maar die vond ik eerlijk gezegd maar onhandig. Zoals gezegd heb ik gekozen voor de E-hybrid in Graphene gray, het betreft een geïmporteerde versie uit Italië.

Dan nu de eerste 1,5e maand.. over het infotainment systeem is reeds veel geschreven vwb storingen. Ik heb dit wel even ervaren, maar verder nu geen last meer van na enkele updates over-the-air. Het is verder vooral zoeken in de auto naar de juiste afstelling van mijn stoel, de elkekrrische verstelling is wat dat betreft ideaal en de memory functie ook. Inmiddels juiste positie gevonden en het voelt echt alsof je onderdeel bent van de auto. GEWELDIG, de auto rijst zo fijn, soepel, zoveel kracht. Als eenmaal de elektromotor meedoet met accelereren gaat het al snel veel te hard.
Ik heb er inmiddels alweer bijna 4000 km opzitten en rijdt voornamelijk hybride. Volledig elektrisch nu 4 keer een stuk mee afgelegd en dat voelde wel zeer ontspannen en vooral comfortabel, maar wat is het dan toch fijn als je gewoon weer kunt overschakele. Naar benzine als de accu leeg is.

Omdat ik best nog wel wat afstanden maak, valt mij wel op.hoe klein de benzinetank is. Dit heeft een nadeel en een voordeel.. je staat vaker bij de pomp, maar wel met een glimlach want als ik hem voltank gaat er maar krap 37 liter in, reken zelf maar uit wat dat dan kost.
Als ik dit dan weer vergelijk met mijn oude diesel ja, dan kom ik minder ver op een tank, 600 km tov 1100, maar wel met een grotere grijns sta ik bij de pomp.

Het verbruik varieert, van keurig 1 op 25 per rit met opgeladen accu in hybride modus tot 1 op 11 met een lege accu volledig rijdend op benzine met stevige storm. Gemiddeld van 1,5e maand bezit kom ik uit op 1 op 14/ 1 op 15.

De eerste week in mijn bezit was ik trouwens meteen met vrouwlief een weekendje naar Duitsland geweest. Mooi de auto leren kennen. Ik had nog nooit eerser zo hard gereden, maar met 196 km/u voelt het zo eenvoudig, alsof je gewoon 120 rijdt..

Met een weekje gaan we weer naar Oostenrijk, lekker te wintersporten. Ik verheug mij er nu al weer extra op. Tot zoverre bevalt de auto fantastisch en regelmatig gebeurt het dat ik met wildevreemde mensen een gesprek heb over de auto. En eigenlijk altijd krijg ik te horen dat mensen het een bijzonder mooi auto vinden, is toch leuk. Fijn dat we tussen al die elektrische eenheidsworsten nog iets leuks de weg op kunnen sturen.

Tot na de wintersport, dan zal ik weer eens een update plaatsen.

De eerste 10.000 km's zitten erop

Even vergeten te updaten, dus nu na de eerste 10000 km werd het weer eens tijd wat te schrijven.

De ervaring met de auto is eigenlijk allleen maar beter geworden, het veel beschreven infotainment systeem werkt gewoon super, ik heb er vrijwel geen problemen mee. Enige dingetje wat ik niet anders krijg is dat wanneer ik met mijn telefoon contact heb via android auto ik niet de ingebouwde radio avn de auto kan luisterrn, die springt er steeds af. Ik luister daarom via een app radio via android auto en vaak spotify.

Het comfort in de auto is nog steeds geweldig, de lederen kuip stoelen bieden super steun en zitten simpelweg fantastisch. Goed verstelbaar ook. Afgelopen maand al vaak gereden met het panoramadak open, ook dat is gewoon heerlijk. Vanaf een graad of 12 is dit al heel goed te doen.

Dan qua verbruik, ik merk nu onwijs goed dat sinds ik mijn auto op de eigen oprit dagelijks oplaad met stroom van de zonnepanelen, het benzineverbruik echt naar beneden schiet! Inmiddels kom ik ruim 800 km ver op een tank en is het gemiddelde verbruik gezakt naar 3,8 liter op 100 km. De maximale afstand die ik tot nu toe volledig elektrisch heb afgelegd is 48 km, dit is helaas op dit moment dior omleidingen op het traject naar mijn werk onvoldoende om naar mijn werk te komen. Maar het bovengenoende verbruik word ik gewoon echt blij van, dit is vele malen zuiniger dan mijn oude dieselauto! Met woon werkverkeer is dat gewoon dik prima.

Afgelopen maand heb ik ook weer wat langere trajecten gereden naar familie in Brabant, ook dan op een enkele reis haal ik een gemiddeld verbruik van 1 op 20 waarbij ik mij niet aan de maximumsnelheid houd, wat dat betreft is deze auto gewoon een fantastische machine. Waar ik nog lang twijfeks heb gehad om voor benzinr of dus deze hybride te gaan, is dit er nu wel af. Hybride bevalt fantastisch. Lokaal rijd ik vrijwel alles elektrisch, en dat blijft heerlijk comfortabel.

Wat tot nu toe ook nog leuk is om te vermelden, nog steeds gebeurt het vaak tijdens het tanken dat ik een gesprek krijg met voorbijgangers over wat voor auto het nou eigenlijk is en dat ze hem wel erg mooi vinden. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt en vind ik eigenlijk stiekem wel heel grappig.

Tot de volgende update! Dan zit waarschijnlijk de zomervakantie er op met weer 4000 kilomter extra erbij.

Nu ook gezinsauto

Er is gezinsuitbreiding gekomen! Een kleine jongeman heeft nu zijn eigen plekje in zijn maxi-cosi op de achterbank.

Ik ben er nu vooral achterkomen waarom vele gezinnen een grote SUV rijden en voor.praktisch gaan.. het is namelijk wel lastig inpakken met de kinderwagen in de achterbak, maar het past! Maarja, voorlopig gaat het prima qua ruimte en met vakanties gaat er gewoon een dakkoffer op het dak.

Een jaar eigenaar en ruim 30.000 km verder

Afgelopen december de auto alweer een jaar in eigendom en nu dus HET moment om terug te kijken op een jaar eigenaarschap.

Het blijft genieten met deze auto, de heerlijke lederen kuipstoelen zitten als gegoten en zijn perfect (elektrisch) te verstellen. Ik vind het elke keer weer genieten om naar mijn auto te mogen lopen en in te stappen om een lekker stuk te gaan rijden.

Ik denk dat ik kan zeggen dat ik de auto goed gebruik, woon-werkverkeer leg ik dagelijks 100 km af en met de zomervakantie hebben we ruim 4000 km gereden over de gebrekkige Italiaanse wegen (wat mij betreft het nieuwe België). In Italië viel mij het comfort en de rij-eigenschappen bijzonder op de vering filtert alle oneffenheden goed weg ondanks de 19 inch wielen. Bochtige bergwegen brengen ook echt een lach op mijn gezicht, je hebt totaal geen idee dat je met een ruim 1500 kg wegen auto onderweg bent!

Al met al dus een geweldige ervaring deze Cupra. Het is totaal geen vergelijking met mijn oude renault clio diesel maar ik vind het interessant om het eens over het verbruik te hebben. Bij het dagelijkse woon-werkverkeer en 130+ km op de snelweg rijden kom ik nog steeds op een gemiddeld verbruik van tussrn de 3.9 en 4.3l op 100 km. Ik moet zeggen, dit haalde ik niet met de Clio diesel! Dat was slechts 4.9/5.1l op 100 km.. je went erg snel aan dit verbruik, als je dan eens 5.0l op 100 verbruikt voelt het meteen alsof je met een olietanker over de oceaan vaart..

Maar goed, zijn er dan ook negatieve punten te vermelden? Jawel 1..

Vlak na de zomervakantie kreeg de auto een storing aan motorkoeling van de hoogvoltage accu. Er kapotte warmtewisselaar zorgde ervoor dat er koelmiddel in een systeem terecht kwam waar dit niet mocht. Gelukkig had ik op dat moment nog bovag-garantie bij de dealer en is dit door mijn dealer en de dichtstbijzijnde Volkswagen garage perfect opgelost. Ik was alleen mijn auto een weekend kwijt, al zal dat vooral te maken hebben gehad met dat de storing natuurlijk op een vrijdag optrad.. afijn.. sindsdien gewoon weer genieten!

O ja, inmiddels zijn er meerdere.OTA updates voor het infotainment systeem geweest. Ik moet zeggen dat ik niet heel veel gemerkt heb, wel is het systeem veel stabieler geworden (geen vastlopers meer) en blijft de radio op de radio staan zonder automatisch over te schakelen naar android auto.

Trekauto

En hoppa, sinds de laatste update weer 14000 km erbij! Dit waren vlekkeloze kilometers, maar wel weer met nieuwe ervaringen. Inmiddels valt mij toch op dat ik meer bagage in de auto kwijt kan wanneer we met ons gezinnetje op pad zijn. Het scheelt wel of de buggy meegaat of de kinderwagen. Dan moet ik toch echt een deel van de achterbank neerklappen voor een vakantie. Maar goed..

In de tussentijd:
- 2x onderhoud gehad (nieuwe bougies en DSG-olie ververst en grote beurt)
- banden gewisseld van voor naar achter en vice versa
- gereden met een caravan (1400 kg) achter de auto.

Onderhoud
De auto moest bij de 60.000 km de olie ververst hebben van de versnellingsbak. En daarbij werden ook meteen de bougies vervangen. Vlak daarvoor grote beurt gehad, maar toen bleek de olie nog te warm tr zijn bij de garage waardoor ik moest terugkomen voor nieuwe afspraak.. had beter gecommuniceerd kunnen worden Broekhuis! Totale kosten van beide servicebeurten toch een slordige € 1169.

Tijdens de grote beurt had de garage de profieldiepte vannde banden genoteerd, ik schrok er enigszins van dat profieldiepte van de voorbanden (3,7)ongeveer nog de helft was van de achterbanden (6,9) thuis dus maaar gewisseld voor een gelijkmatigere slijtage. So far so good, voor de volgende winter moeten er in in ieder geval nieuwe banden komen, ik denk toch weer nieuwe all-seasons.

En dan afgelopen weekend, voor het eerst met een caravan achter de auto gereden, het betrof een 3 jaar oude Hobby 495 de Luxe, flinke caravan maar de auto trok het zonder problemen..het viel mij op dat het erg rustig reed en zeer stabiel. Zelfs met caravan kon ik prima meekomen in het verkeer op de snelweg. Het verbruik op de route was 1 op 11. Heerhugowaard -> Gendt/Nijmegen.
Het rijden beviel dus goed, wat mij betreft op naar de volgende. Over 7000 km is alweer de volgende oliebeurt in zicht, maar dat is voor na de zomervakantie. Een ritje naar Kroatie!

9,5