Citroën Xantia 2.0i 16V Exclusive (1998)

Citroen Xantia
Citroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen Xantia - interieurCitroen Xantia - interieur

UitvoeringXantia 2.0i 16V Exclusive
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2006

De Exclusive is een Type II in luxe uitvoering, dus met bijvoorbeeld betere stoelen dan de overige Xantia\'s. Hydraulische vering is heerlijk ! Waarom iedereen toch afremt voor drempels, Joost mag het weten... De motor verbruikt 1 op 11,5 gemiddeld. Citroën adviseert Euro 98, maar Euro 95 gaat ook prima (op advies van de dealer). Olieverbruik is nihil. Kruisen kan tot 180 km per uur zonder dat je merkt dat je hard rijdt. Qua rijden vind ik de auto afstandelijk. Je voelt: de auto is de baas. Dit komt door de immense hoeveelheid electronica, die overigens altijd foutloos functioneert. De vering wordt automatisch harder in een bocht of op de snelweg. Dit voorkomt slippen cq verbetert de stabiliteit. Je kan inderdaad schuw hard door de bocht als op rails, ook door de meesturende achteras. Doorslippen bij acceleratie is onmogelijk. Ik vind die adaptieve (zelflerende) automaat niet lekker. Hij moest rijden als een automatische handbak, volgens de fabriek. Ik dacht dat-ie erg ontregeld was, maar een chefmonteur van Citroën met eenzelfde Xantia automaat verzekerde mij na een proefrit dat hij prima functioneert. Ik heb een rustige rijstijl, maar als je dan eens op wil schieten snapt die automaat dat niet. Die staat door mijn relaxte rijstijl in het economy/comfort programma (van in totaal 9 mogelijke programma\'s). De bak past zich automatisch aan een andere rijstijl aan, maar dat duurt enkele duizenden kilometers. Dus als je dan ineens snel moet inhalen, dan moet je echt de sportknop indrukken of met een loden voet volgas blijven aandringen voor een kick down. Verder slipt de automaat behoorlijk in de economy/comfort modus, want dat is comfortabel en veilig. Hij ontkoppelt in iedere bocht ! Het voelt werkelijk waar aan als een beginnende automobilist in een handgeschakelde auto die de koppeling te veel laat slippen. Als je stapvoets rijdt en gas geeft, dan raakt de automaat de kluts kwijt. Hij klapt dan werkelijk in zijn eerste versnelling. Da\'s niet goed voor de bak en de aandrijfas, lijkt me. Verder regelt de auto alles, of je wilt of niet. Hij schakelt bij afremmen eerder terug als de computer heeft geconstateerd dat je remt en nog sneller als je abrupt van het gas bent gegaan voordat je bent gaan remmen. Dat is veilig, aldus Citroën, want je staat snel stil en je ontziet je remmen. Hierdoor rem je dus halverwege je remactie ineens veel harder af dan bedoeld en moet je hopen op alerte achterliggers. En... het went niet. En zo heeft deze Xantia nog honderd andere nuttige en minder nuttige electronische computerfoefjes. De geregelde airco is nooit bijgevuld en heeft voldoende capaciteit. Hij is wel lastig in te stellen. En dan die draaicirkel ! Een Land Rover Defender draait korter... Kortom, de Xantia, zeker de Exclusive, is voor de levensgenieter die geen jachtig bestaan wenst, maar comfortabel en als het moet op hoge snelheid grote afstanden wil kunnen afleggen. Eigenlijk een Gran Turismo ! Maar nogmaals, de auto is de baas, jij mag hem besturen. Zo voelt het. Als je daarvan houdt, dan is de Xantia type II een verwenner. De automaat is jammerlijk mislukt.

De Xantia (en niet alleen deze) is inderdaad een betrouwbare auto. De uitzondering die de Franse regel bevestigt !

Het is een Xantia met helaas een AL4 adaptieve automaat van de eerste jaargang 1998/1999. Die hebben solenoids die soms een fractie van een seconde blijven hangen. Bij mij éénmaal per maand. Resultaat is dat de bak dan in de noodloop gaat en dat je de auto opnieuw moet starten. Geen groot punt, maar wel ergerlijk. Als ik dan toch moet zeuren, alle lampjes in dashboard en interieur zijn inmiddels stuk, ook het controlelampje van dimlicht. Tenslotte is het slangetje van de ruitensproeier achter er afgeschoten. Daar kom je dus echt niet meer bij...

Hmmm... De Xantia is in oktober 2008 plotseling overleden... Een kastje waar beide kabelbomen bijeen komen bleek onherstelbaar beschadigd bij een aanrijding van de vorige eigenaar. Aangezien dat niet te zien is zonder het binnenspatbord eraf te halen had ik dat bij aankoop niet gezien. Ineens sloeg hij af. Afgesleept naar de garage. Vijfduizend Euro reparatiekosten voor twee nieuwe kabelbomen... Nou mooi niet dus. De Xantia is naar de sloop en ik heb een nieuwe Daihatsu Cuore besteld. Wordt vervolgd bij Daihatsu. Toch... dit kun je de Xantia niet verwijten, laat dat duidelijk zijn.