Citroën Xantia 2.0 HDI 90pk (1999)

autoreview

Citroen Xantia
Citroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen Xantia - interieurCitroen Xantia - interieur

Signalement

UitvoeringXantia 2.0 HDI 90pk
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2003
KM-stand bij aanschaf185.000 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Deze Xantia serie is weer iets stugger dan de vorige maar het blijft een uiterst comfortabele en ruime auto. Het geringe verschil in trekkracht 205 i.p.v. 196 newton meter bij de vorige Xantia is dankzij de HDI motor een gigantisch verschil. Het is absoluut een zeer soepele en sterke motor. Een flink beladen kar 1 á 1,5 ton is geen enkel probleem voor de auto, ook niet in sterk heuvelachtig terrein. De motor, de (later ingebouwde) cruisecontrol en het veercomfort zorgen er samen voor dat je na een tripje van zo’n 800 kilometer fluitend uitstapt, je kar lost en ontspannen even met de auto boodschappen gaat doen. Het verbruik van gemiddeld 1 op 17 is ook iets wat tot een goed humeur bijdraagt. De A en C stijl vind ik wel zodanig dat je goed in de gaten moet houden of je alles wel in de smiezen hebt, verder is het gewoonweg genieten.

PROBLEMEN

Een maand of drie nadat ik de auto gekocht heb begaf de brandstofpomp het. Heel vreemd trouwens je rijdt naar huis, zet de auto stil, gaat even eten en wil daarna even boodschappen doen en de auto wil niet meer aanslaan. De brandstofpomp diagnose werd door de ANWB binnen een kwartier gesteld en na de auto naar dealer getransporteerd te hebben deed deze er vervolgens 7 uur, gespreid over twee weken!, om dezelfde diagnose te stellen, waarna het nog eens 5 uur duurde om e.e.a. te herstellen. Totale kosten € 1675,-, Kassa. Behoudens mijn ervaringen met de Citroëndealer heb ik verder geen negatieve punten m.b.t. de auto.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.