Citroën Xantia 2.0 HDI 90pk (1999)

Citroen Xantia
Citroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen XantiaCitroen Xantia - interieurCitroen Xantia - interieur

UitvoeringXantia 2.0 HDI 90pk
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2003

Deze Xantia serie is weer iets stugger dan de vorige maar het blijft een uiterst comfortabele en ruime auto. Het geringe verschil in trekkracht 205 i.p.v. 196 newton meter bij de vorige Xantia is dankzij de HDI motor een gigantisch verschil. Het is absoluut een zeer soepele en sterke motor. Een flink beladen kar 1 á 1,5 ton is geen enkel probleem voor de auto, ook niet in sterk heuvelachtig terrein. De motor, de (later ingebouwde) cruisecontrol en het veercomfort zorgen er samen voor dat je na een tripje van zo’n 800 kilometer fluitend uitstapt, je kar lost en ontspannen even met de auto boodschappen gaat doen. Het verbruik van gemiddeld 1 op 17 is ook iets wat tot een goed humeur bijdraagt. De A en C stijl vind ik wel zodanig dat je goed in de gaten moet houden of je alles wel in de smiezen hebt, verder is het gewoonweg genieten.

Een maand of drie nadat ik de auto gekocht heb begaf de brandstofpomp het. Heel vreemd trouwens je rijdt naar huis, zet de auto stil, gaat even eten en wil daarna even boodschappen doen en de auto wil niet meer aanslaan. De brandstofpomp diagnose werd door de ANWB binnen een kwartier gesteld en na de auto naar dealer getransporteerd te hebben deed deze er vervolgens 7 uur, gespreid over twee weken!, om dezelfde diagnose te stellen, waarna het nog eens 5 uur duurde om e.e.a. te herstellen. Totale kosten € 1675,-, Kassa. Behoudens mijn ervaringen met de Citroëndealer heb ik verder geen negatieve punten m.b.t. de auto.

7,5