Citroën Xantia 1.8i 16V (1998)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Xantia 1.8i 16V |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
KM-stand bij aanschaf | 162.000 km |
KM-stand laatst | 415.000 km |
ERVARINGEN
- 415.000 km
Uiterlijk
Auto is iets verlaagd. Dit maakt haar i.c.m. de mistlampen voor, in de kleur (donkerblauw) meegespoten bumpers, LM-velgen, achterspoiler en een maatje bredere banden tot een sportief-chique verschijning. Tijdloos model.
Motor
De 1.8i 16V-motor voldoet gewoon goed in het dagelijkse verkeer. Daarnaast is ie aardig zuinig. Op gas ligt het gemiddelde verbruik op 1 op 10,5 tot 1 op 11. Op lange afstanden is 1 op 12 zeker haalbaar. Motor beschikt ook over uithoudingsvermogen, getuige het bij 360.000km gemeten olieverbruik van 1 liter op 15.000km en de kort daarna uitgevoerde compressietest waaruit bleek dat de motor nog in goede conditie verkeert.
Vering/weggedrag
Het hydropneumatische veersysteem zorgt, zoals je van een Citroën mag verwachten, voor een comfortabel weggedrag. De steeds talrijker wordende drempels, voor menig automobilist een bron van ergernis, worden zonder problemen genomen en langere oneffenheden worden probleemloos gladgestreken. Betekent overigens niet dat het in bochten behelpen is. Het fabeltje dat het veersysteem onderhoudsgevoeliger is dan een conventionele vering gaat ook hier niet op: iedere 2 jaar/80.000km LHM-olie vervangen en om de 4 jaar veerbollen controle. Verder geen onkosten aan gehad.
Ruimte
Met m`n 1.86m. heb ik voorin voldoende ruimte voor hoofd en benen. Stoelen zitten goed, al merk ik op lange ritten na een paar uur rijden dat de zitting voor optimale ondersteuning een centimeter of wat tekort schiet. Achterin is de beenruimte OK, hoofdruimte is krap aan: mijn kruin schampt (net) het plafond. De kofferruimte is ruimbemeten; gastank neemt wel wat ruimte in beslag, vind ik echter niet zo dramatisch.
Uitrusting
De 1e eigenaar (lease-rijder) heeft de auto laten voorzien van een aantal aangename, comfortverhogende zaken, zoals centrale vergrendeling met afstandsbediening, electr. ramen en spiegels, middenarmsteun voor en achter en een regensensor.
LPG
Zoals vermeld rijdt de auto op LPG en dat gebeurt tot op heden volstrekt probleemloos. Behoudens een enkel schokje bij koude motor merk je geen verschil met een vergelijkbare benzine-uitvoering. De beperkte actieradius is een minpunt, daarentegen kun je wel relatief goedkoop tanken en kilometers maken.
PROBLEMEN
- 415.000 km
Bij km.stand 302.000 kreeg de auto last van startproblemen (niet LPG-gerelateerd). Direct na het aanslaan sloeg de motor weer af wegens te laag stationair toerental. Vervanging van stappenmotor en MAP-sensor losten dit probleem op.
Auto krijgt normaal onderhoud volgens schema van de fabrikant. Op een enkele uitzondering na zijn alleen de gebruikelijke slijtage-onderdelen vervangen.
De meest prijzige of opvallende zaken hierbij:
- ABS-sensor
- banden: Na een tijdelijke uitstap naar Koreaanse banden ben ik weer terug bij Michelin. Vanaf km-stand 378.000 liggen er Falken ZE912 banden onder; kijken hoe dat bevalt.
- condensator v/d airco
- stappenmotor MAP-sensor
- verdamper/injector (LPG)
- distributieriem/spanrollen/waterpomp (360.000km)
- koppelingskabel geknapt (408.000km)
Conclusie: mechanisch gezien uitstekend, op electronicavlak een enkele steek laten vallen en ondanks de geknapte koppelingskabel 3 maanden voor inruil kijk ik tevreden terug op dik 7 jaar Xantia.
Ingeruild
- 415.000 km
Eind oktober 2009 heb ik de auto na dik 7 jaar ingeruild op een XM.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.