Citroën C5 Break 2.2 HDi 16V Exclusive (2001)

| Uitvoering | C5 Break 2.2 HDi 16V Exclusive |
| Versnellingen | 4, Automaat |
| Bouwjaar | 2001 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 200.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Bij de introductie van de C5 vond ik het model twijfelachtig , maar nu ik er aan gewend ben kan ik de auto zeker waarderen. Het enige wat ons nu nog tegenstond om de fantastische Xantia V6 te vervangen (bij 35.000 km p/j ging het benzine verbruik parten spelen en het werd toch een wat ’ouder’ model) waren de ’negatieve’ ervaringen met de C5.
Totdat het moment kwam dat mijn eigen Citroën dealer ( erg prettig en goed bedrijf ) een mooie full-options C5 2.2 diesel automaat occassion had staan. Wel met vrij veel km’s maar altijd goed onderhouden incl. alle ’updates’ en nooit veel last gehad van de gebruikelijk (??) storingen.
Na de proefrit waren we verkocht, een prima opvolger van de Xantia!
Een zeer ruime stille auto met voldoende krachtige motor die mijn V6 niet kan doen vergeten maar zeer zeker niet telleur stelt, het hoge koppel speelt hier een grote rol, niet slecht voor een diesel automaat. Het is geen stoplicht sprinter maar eenmaal op gang een zeer rappe auto.
Het comfort is uitstekend te noemen , mede door de volledig elektrisch instelbare stoelen (meubilair!) en prima HP vering, wat mij betreft nog een echte Citroën, uiteraard wat harder (alhoewel dat slechts relatief is, ligt ook aan de wijze waarop e/o er in de sportstand gereden wordt ), maar ook Citroën moet met zijn tijd mee, gewoonweg zeer comfortabel, niets mis mee!
Ondanks de combinatie van een automaat en het flinke gewicht van 1533 kg is de auto best ’zuinig’ te noemen , met normaal tot flink doorrijden haal ik met gemak zo’n 1 op 14.
Uitrusting is meer dan royaal, aangevuld met wat leuke opties zoals, alcantara bekleding, elektrische stoelbediening, PDC , bluetooth verbinding voor telefoon (niet fabrieks-af ), etc ,etc ,etc . Helemaal niets te wensen over dus .
Wat mij opvalt ten opzichte van mijn vorige auto is dat deze C5 veel stiller is, ook op hoge snelheid en met name het comfort is op een hoger peil !
Nu nog hopen dat alle gadgets heel blijven en wij verschoond blijven van nare storingen, maar door de behulpzaamheid van onze dealer hebben we tot nu toe geen spijt van deze C5 en blijf ik voorlopig een tevreden rijder.
Nieuw knopje v/d stoelbediening ( afgebroken ) -> garantie, opgelost !
Nieuw deurslot ( soms weigeren ) -> garantie, opgelost !
Deurrubbers kraken, speciale spray voor rubbers gebruikt en nu is de auto weer heerlijk stil -> opgelost!
Verder geen klachten of storingen.
UPDATE 09-09 2006 :
De auto heeft zijn eerste onderhoudsbeurt gahad ( we zijn 20.000 km verder ) en heeft zich gedurende deze tijd zich voorbeeldig gedragen.
Naast de standaard werkzaamheden heb ik als extra de remblokjes voor laten vervangen , nog niet versleten maar niet goed genoeg om de volgende 20.000 vol te maken.
Verder kan ik niets negatiefs bedenken om hier neer te zetten (enkel 1 deurgreep vervangen aan de bestuurderskant binnen , stond op het punt af te breken, is nu netjes opnieuw afgesteld, gebeurt kennelijk vaker ), elektronisch houdt de auto zich voorbeeldig.
Verbruik is licht gestegen naar 1 op 12 á 13 (zware rechtervoet icm met het koudere weer)...
Verder een lekke band opgelopen , kan iedereen overkomen, werd trouwens netjes weergegeven op het display. (ik dacht eindelijk een storing , maar er zat daadwerkelijk een schroef in de band) , netjes opgemerkt door de sensoren...
Op naar de volgende onderhouds beurt en review update!
Dus nog steeds niets dan lof over deze redelijk vlotte zeer comfortabele Break!
UPDATE : 14-06 2008 :
Inmiddels een flink aantal kilometers verder ( 315K op de klok en sinds de laatste update een tonnetje meer ) en eigenlijk geen vreemde zaken aan het licht gekomen , de auto doet simpelweg wat hij moet doen RIJDEN , en dat zonder overdreven kosten! Erg netjes ...
Wat is er in de tussentijd gedaan , uiteraard regulier onderhoud ( olie & filters ) en een distributiewissel ( incl waterpomp en spanrollen ).
Extra onderhoudskosten ;
* Een set nieuwe banden ....
* Eolyse is bijgevuld 40K geleden , alsmede het FAP filter uit laten branden ( schoon maken , regenereren ), valt ook onder normaal onderhoud.
Extra onderhoudskosten ( niet regulier ) waren beperkt tot het volgende ;
* En 60K geleden 2 veercilinders achter vervangen ( lekkage ) , geen dure reparatie.
* Handremkabels waren aan vervanging toe ( C5 kwaal ) , deze zijn tegelijkertijd met een setje nieuwe schijven en blokjes vervangen.
Al met al niet verkeerd voor een auto met flink wat levenservaring !
Opvallend wat mij betreft is de uitlaat , nog steeds het eerste exemplaar , en deze vertoont ook eigenlijk geen tekenen dat er binnenkort wat aan gebeuren moet.
Elektronische storingen ; Nul
Verbruik ligt nog steeds rond de 1 op 13 , en olieverbruik is nihil ( tussen de beurten door geen meetbaar verbruik ) , zeer netjes !
De C5 mag blijven, ben en blijf er positief over !! De meest probleemloze auto voor mij tot nu toe , dat lees je hier en daar wel anders.
En voor de kwaaltjes e.d. is er sinds een tijdje een leuke en gezellige club voor de auto beschikbaar , altijd gemakkelijk mocht er wat verkeerd gaan en je hebt hulp van mede-C5 rijders nodig ...
www.c5club.nl/c5forum
Grt,