Citroën C5 Break 2.0 16V Ligne Prestige (2002)
autoreview

Signalement
Uitvoering | C5 Break 2.0 16V Ligne Prestige |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 126.000 km |
KM-stand laatst | 320.300 km |
ERVARINGEN
- 203.000 km
Gekocht naar aanleiding van mijn goede ervaring met de Xantia 2 liter op LPG.
Zeer complete auto met ongeveer alle opties die je kunt verzinnen.
Voor diegenen die mijn review erg kort vonden: dat klopt, maar je moet ergens beginnen.
Als eerste even over mijn vorige auto, een Xantia zoals hierboven vermeld, met deze auto 346.000 probleemloze kilometers gereden. jawel, een Franse wagen op gas, met elk jaar ook nog een rit naar Zuid Frankrijk met de caravan.
Waarom deze auto’s zo’n slechte naam hebben? Zorgt er in elk geval voor dat je voor relatief weinig geld rijdt als een vorst.
De C5 die ik nu gekocht heb heeft dezelfde motor, dus dat biedt in ieder geval vertrouwen. natuurlijk zal er weleens een controle lampje branden, maar aan de andere kant zit er ook zoveel op en aan dat het een wonder zou zijn als dat niet gebeurde. Het comfort is nog steeds geweldig alhoewel de auto wat stugger is dan zijn voorganger. Ervaringen als caravantrekker heb ik nog niet, maar dat gaat eind september gebeuren. Gezien mijn ervaringen met de Xantia en reacties van andere C5 rijders verwacht ik geen problemen. Absoltuut pluspunt is dat de auto onder alle omstandigheden horizontaal blijft.
Ook zijn we inmiddels 7.000 kilometer verder en ik verheug me nu alweer op het moment dat ik weer een stukje kan gaan rijden, zeker als het mooi weer is met het dak open. Verbruik over de eerste 7.000 kilometer is ongeveer 1 op 10,5
De eerste test met caravan is ook, zoals verwacht, goed verlopen. Tijdens het rijden met caravan gaat het verbruik wel fors omhoog, naar ongeveer 1 op 6 (LPG), maar dat was te verwachten (kruissnelheid 100 a 110 KM/U)
Zoals te zien aan de KM stand wordt de auto intensief gebruikt/ Tot nu toe geen enkel probleem, behalve een (typisch Citroen?) storinkje. De voorste ruitensproeier hield er mee op, maar tot mijn verbazing deed hij het na een week weer als vanouds. Laten we dit maar op ’karakter’ houden.
Inmiddels op weg naar de eerste 30.000Km beurt, maar gezien mijn kilometrage zal het wel een 40.000Km beurt worden.
Inmiddels de eerste grote beurt gehad na 45.000 KM. Enige probleempje was een pakking van het kleppendeksel, dus mag niet mopperen.
Jammer dat er nog steeds mensen zijn die vinden dat alle reviews er net zo uit moeten zien als de items in Autoweek.
Als je geïnteresseerd bent in acceleratiecijfers en topsnelheid, kijk dan naar de technische specificaties.
Dit is ook helemaal niet interessant voor de gemiddelde Citrofiel.
Het gaat om het gevoel wat je elke keer weer krijgt als je in je auto stapt en beseft dat er geen comfortabeler (betaalbaar) voertuig bestaat.
Overigens inmiddels tot volle tevredenheid en storingsvrij de twee ton gepasseerd.
PROBLEMEN
- 203.000 km
Geen
Grote beurt
- 222.000 km
Het werd weer tijd voor een grote beurt (mag wel na 50.000 km), geen bijzonderheden, alleen ging de kachelventilator na 2 dagen stuk (doorgebrand).
Gelukkig dezelfde dag nog geholpen door de voortreffelijke garage van Bart Ebben in Malden, met een tweedehands unit uit een andere C5. Voor 8 tientjes zit ik er weer warmpjes bij.
Dure beurt
- 240.000 km
Na weer vele probleemloze kilometers komt er binnenkort een dure beurt aan, distributieriem met waterpomp, kleine beurt en APK, maar dan kunnen we er ook weer een poosje tegen.
Eerst nog even op en neer naar de Pyreneen met de sleurhut.
Gewoon doorgaan
- 255.000 km
Inmiddels de 250.000 KM op de teller. Niet slecht voor een "Franse gasbak". na de inderdaad dure beurt bij 240.000 KM zijn er geen problemen opgetreden. De beurt was bijna 1000 Euor, maar dat was dan ook een kleine beurt, APK, distributieriem en nieuwe waterpomp.
Heb inmiddels een nieuw navigatiesysteem aangeschaft met Bluetooth, zodat ik de ingebouwde telefoon niet meer nodig heb. Probleem bij de ingebouwde telefoon is dat je duidelijk merkt dat dit techniek van 2002 is en er met name problemen zijn met het goed ontvangen van het signaal.
Inmiddels de 270.000 gepasseerd en met 4 nieuwe winterbanden kunnen we het winterseizoen wel aan. Verder geen storingen of kosten, dus het lijkt me dat je dit ondanks de slechte reputatie een betrouwbare auto mag noemen.
Toch tijd voor afscheid
- 305.000 km
Na ruim 300.000 km wordt het toch langzamerhand tijd om afscheid te nemen. Ondanks mijn lage kilometerkosten van 16.6ct per km, inclusiedf afschrijving, vaste lasten onderhoud banden en brandstof blijkt het nog goedkoper te kunnen.
De C5 is ingeruild op een nieuwe Skoda Fabia Combi Greenline, BPM en wegenbelastingvrij.
Dit is een beslissing gebaseerd op praktische overwegingen, want een fijnere auto dan een C5 moet ik nog tegenkomen.
Omdat de auto pas in september geleverd wordt zal er nog zo'n 15.000 km bijkomen.
De auto staat inmiddels op 318.000 km en moet nog zeker een maand verder in verband met de levertijd van de Skoda.
Het einde
- 320.300 km
Vandaag de laatste dag voor de C5.
Ben na bijna 200.000 Km in deze auto gereden te hebben nog steeds onder de indruk van het comfort en de betrouwbaarheid.
Natuurlijk gaat er wel eens iets kapot, maar meestal gaat het na een paar dagen vanzelf over. Met name op het gebied van de electronica gebeurt dit nog wel eens.
Aan de andere kant, na 320.000 Km op gas mag er ook best eens een kleinigheidje gebeuren.
Gemiddelde kosten over bijna 200.000 Km exact 16,0 ct per kilometer en dan heb ik werkelijk alles meegenomen.
Met de nieuwe auto, een Skoda Fabia Greenline moet het nog goedkoper kunnen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.