Citroën C4 1.6 HDi 16V 90pk Ligne Prestige (2005)
Uitvoering | C4 1.6 HDi 16V 90pk Ligne Prestige |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Bij 72.00 km deze jonge gebruikte auto aangeschaft, drie dagen voor onze vakantie naar denemarken met de caravan en 2 kinderen. Direct een goede proef voor de auto. Nadat de auto was afgeleverd en voorzien was van een nieuwe trekhaak vol verwachting begonen aan onze vakantie. hierdoor is gebleken dat de C4 een prettige reisauto is vooral door zijn heerlijke motor. Veel trekkracht en een zuinige motor. De auto had geen enkel probleem onderweg en voldoet tot op heden prima.
74.000 km:
Even terug geweest naar de dealer, op vakantie was er een raar geluid recht achter te horen, waarschijnlijk zat een remklauw vast. Bij de dealer bleek een geleidebus van de klauw vast te zitten. Ook heb ik een probleem met het afdekstrip aan de voorzijde op het raam bij de ruitenwissers. Deze zakt in het midden van het raam naar beneden waardoor de raamrubber van het raam is. 1 september hier mee terug.
verder geen problemen.
Wel vind ik dat sommige materialen niet kunnen tippen aan duitse auto's (hiervoor reed ik een VW Variant, waar de materialen toch van een btere kwaliteit zijn)maar dat wist ik van te voren.
tot zover mijn eerste ervaring met een C4 1.6 HDI
storing emissiesysteem
Bij km 77.625 km ging het lampje van de motor elektronica branden en gaf de boordcomputer storing emissiesysteem aan. Hierop de dealer gebeld en moest hiervoor langskomen. Na aansluiten op de computer bleek er een sensor van de inlaatluchttemp. stuk te zijn. Deze vervagen onder de nog geldende garantie en storing gereset. Verder geen problemen met de auto. Rijdt als een trein, wat een heerlijke motor deze 1,6 HDI.Nooit heb je het idee vermogen te kort te komen.
storing snelheidsregelaar
Onze auto geeft bij km 82567 km, storing snelheidsregelaar aan (cruis control). zomaar tijdens het rijden begon het service lampje te branden en hield de cruis er mee op. Na resetten van het systeem (via stuur) leek het eerst over, maar storing is weer terug gekomen. Dealer bellen omdat er nog garantie op zit. Wordt vervolgd.
Ben agelopen maand naar de Garage terug geweest voor de storing. Cruise Control hebben ze de contacten van schoongemaakt, deze waren vervuild. Verder heb ik aangegeven dat de airco nogal stinkt bij de verwarming aan/vochtig weer. Hierop heben ze de airco gereinigd met een anti-bacterie spul. En het ruikt nog lekker ook.
Ook een set winterbanden Michelin Alpin incl velgen aangeschaft. Deze zitten er nog niet onder vanwege lange levertijden banden velgen (veel vraag vanwege sneeuw).
Nu de garantie op z'n eind loopt maak ik me toch wat zorgen om de elektrische problemen die nog gaan komen een de kosten die dit met zich me brengen.
Verder loopt hij motorisch als een zonnetje, zelfs met strenge vorst direct starten en hij loopt eigelijk direct heel beschaafd, wat met de tdi's wel anders was/is.
winterbanden
na alle sneeuw van de afgelopen 3 a 4 week een set winterbanden incl velgen bij de citroen dealer besteld. Om de velgen komen 4x michelin Alpin3 in de maat van 195x65x15. eens kijken hoeveel verschil dit maakt. Vind hem zonder winterbanden snel doorslippen op de voorwielen en wat zoekerig van achteren. Als zomerband zitten er 4x micheling energie onder, in de maat van 195x65x15. Ik hoop dat dit met winterbanden veel beter gaat worden. Morgen 12-1-2010 komen ze er onder en zal ik weer een review toevoegen met de ervaringen met winterbanden.
Vakantie naar duitsland
Vorig weekend 1000 km gereden op en neer naar Duitsland. Onze eertse keer sinds de aanschaf van deze auto zo ver van huis en in de bergen. Dit was alvast een testje voor de zomervakantie richting Oostenrijk. Vol bepakt met 2 volwassenen en 2 kids en voorzien van een dakkoffer richting Duitsland. Onderweg, bleek de c4 een goede reisgenoot te zijn met prima stoelen en nog steeds een heerlijke motor. Op de cruise en gaan. Constant 130/135 km gereden en geen centje pijn. Op de boordcomputer gaf deze een verbuik aan van 6.1 l/100 km (1:16,3), een nette waarde lijkt mij. Ook in de bergen bleek de auto behoorlijk z'n mannetje te staan. Het is wel zaak, de turbo aan de gang te houden, dit betekent 1750/2000 toeren, dan blaast de turbo op max. druk. Tijdens het verblijf nog wat rondgreden en plotseling storing snelheidsregelaar, even gereset en tot op heden nog geen problemen weer gehad. De terug weg ging ook voorspoedig en als eindconclusie kunnen we dan ook zeggen dat de c4 met de 1.6 HDI een prima combi is. Ben benieuwd hoe hij het er vanaf brengt met de zomervakantie met aan de haak een caravan van max. 1000 kg.
Verder rijdt de c4 prima, materiaalgebruik is niet overal even top. En schoonmaken van binnen vind ik een ramp met alle verschillende materialen. Wie heeft er ervaring met schoonmaakmiddel/poets middel voor dashbord??
Wanneer er zich wer iets voordoet, zal ik mijn review weer bijwerken. Zal ook wat foto's plaatsen.