Citroën C3 1.6 e-HDi 90 Collection (2012)

Citroën C3 1.6 e-HDi 90 Collection (2012)

UitvoeringC3 1.6 e-HDi 90 Collection
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Nieuwe C3 e-hdi collection gekocht als opvolger vo

Nieuwe citroen C3 gekocht als opvolger voor onze C5. Mijn vrouw heeft sinds een jaar een nieuwe C1 en ik had als eerste citroen de c5. Deze review staat al op de site. Door de goede ervaringen gekeken naar een nieuwe goedkopere citroen en dat werd de belastingvrije (nog tot jan.2014) 1.6 e-hdi in de collection uitvoering, met navigatie en Zenith voorruit. We hebben uiteindelijk gekozen voor de kleur Blue Botticelli. Normaal alleen op de exclusive maar ook als lak op de collection verkrijgbaar. Probleem, ze worden niet veel verkocht, is toch een aparte kleur en je moet het durven. Gelukkig stond er 1 in het land op voorraad en die hebben we bekeken. We waren direct verkocht. Wat maakt dit de C3 een aparte auto samen met het chroom pakket en de grote voorruit. We hopen hem volgende week te krijgen en dan zal ik de review gaan vullen met rijervaringen. Wat ons wel opviel is dat te lezen in de reviews is dat de C3 e-hdi als enige ook echt zo zuinig is als ze zeggen. De seat en polo komen er beduidend slechter uit. Afwachten dus. Ik zal foto's van de auto plaatsen als we hem hebben.

eerste ervaringen

• 500 km

Zoals aangegeven is de auto afgelopen woensdag afgeleverd. We hebben hem donderdag en vrijdag meegenomen naar een tweedaagse in België. De eerste indrukken van de auto zijn erg goed. De zit in de auto is erg goed. Ik had even wat moeite met het zoeken naar de juiste hoogte ivm het zenith raam. Ik kwam hierdoor tegen het terug geschoven dak. Kan dus niet zo hoog zitten als ik zou willen maar iets verder naar beneden en naar voren is geen probleem gebleken. Na de rit van ruim 2 uur kwam ik zonder problemen uit de auto. De navigatie werkt erg prettig en het scherm is helder. De autoradio voorzien van betere boxen ed is erg goed en geeft een mooi vol geluid. Ik had het er zelf niet bij gekocht maar omdat het op deze voorraad auto zat en we een goede deal konden maken is het erbij gekomen en heb ik er zeker geen spijt van. Het dashboard is erg mooi zeker met het navigatiescherm/radio/verbruik overzicht en de mooie radio en climat control. Het maakt de auto af. De tellers zijn duidelijk leesbaar en de cruisecontrol werkt net even beter dan in mijn vorige C5. Het klopt allemaal. Overigens viel me op dat de radio en navigatie zelfs in een lange tunnel gewoon blijven werken.

De motor 1.6 e-hdi is een erg prettige krachtbron. Hij gaf op de snelweg, gemiddeld 110 km/h een verbruik van ruim 1 op 23. Dat is erg netjes, zeker voor de eerste kilometers. De kleur is voor ons nog altijd een pre op deze auto. We wilde hem graag zien en hadden het geluk dat hij inderdaad op voorraad stond (1 stuks in heel het land) maar we hebben er zeer zeker geen spijt van. De auto is verder erg stil en het start stopsysteem werkt zeer nauwkeurig en prettig. Je merkt niet dat de motor uitvalt en opnieuw start. Alles verloopt zonder hinderlijk trillen. De vering van de auto is erg prettig. De besturing is nauwkeurig. Als je rustig rijdt erg licht en dat is even wennen. Op de snelweg is de auto koersvast en reageert goed. Zijwind is geen probleem. Voorlopig zijn we erg tevreden. Als ik wat meer kilometers heb gereden zal ik wat aanvullingen doen.

nog een paar kleine dingen die opvallen

In eerste instantie was ik inderdaad verbaast dat ik de interval niet in kon stellen. Dit lees ik vaker maar nu viel me de afgelopen week op dat deze snelheidsafhankelijk werkt. Wat ook handig is is dat je de richtingaanwijzers even kort aan kunt raken en dan knippert hij 3 maal. Langzaam in de stad en snel op de snelweg. Wat inderdaad krap bemeten is, is de beenruimte achterin. Dit wisten we en we hebben 2 kinderen die vooralsnog prima kunnen zitten. Ik ben zelf 1.82 en mijn vrouw met 1.60m kan achter mij zitten. Ikzelf zit met de knieën tegen de stoel. Aan de andere kant, de bijrijdersstoel kan zover naar voren dat daar prima een grote volwassene kan zitten. Tot dusver rij ik gemiddeld 1:20 en dat is gecombineerd. Het verbruik in de stad is 1:25 gemiddeld, op een 80 km weg rij ik rond 1:36 en op de snelweg 1:24 als ik 110 rij. 120 of harder is al gauw 1:20. Ik rij zelf veel korte stukken, het zal nog wel beter worden maar nu al 1:20 gemiddeld is gewoon netjes. Door het navigatiesysteem en het grote scherm wat het verbruik laat zien, is wel heel verleidelijk om zuinig te gaan rijden. Misschien verdient het zich nog eens terug. De auto bevalt echt prima en vergeleken met de C5 is het comfort en rijplezier zeker zo hoog zo niet nog beter.

wat meer kilometers

Na wat meer kilometers gereden te hebben ben ik nog altijd tevreden. Ik hou de revieuws van andere in de gaten en wil toch wel reageren op zaken die ik lees bij andere.

Vaak zie je dat mensen de plaats van de autoradio onlogisch vinden tov de climat control. Ik stel deze soms wel bij in temperatuur en dus handig dat hij hoger dit. Daarnaast en dan moet ik wel vermelden dat ik de autoradio met navigatie heb, is het juist handig dat hij lager zit. Voor bediening van de navigatie, radiomenu, telefoon gebruik ik de versnellingspook voor mijn hand. Daardoor is het heel makkelijk bedienen.

Inmiddels ook een rit naar zuid duitsland gehad. Gem tussen de 110 en 130 gereden en terug in Nederland ongeveer 1:23 gereden over de hele rit. Netjes. Ik moet wel zeggen dat ik gemiddels over de afgelopen 4000 kilometer 1:20,5 heb gereden. Dat is dan wel met erg veel stadsverkeer. Netjes maar ik had zuiniger verwacht.

Verder rijdt de auto prima, erg stil, comfortabel en ik heb absoluut geen moeite met de stoelen. Verder geen problemen tot dusver.

laatste ervaringen met vakantie

Laatste ervaringen met de auto zijn nog altijd erg goed. Op vakantie naar zuid frankrijk met bagagewagen erachter en ruim 400 kilo extra bagage en 4 man in de auto en gemiddels verbruik van 1:17 gehaald. Erg netjes. Ik zie veel mensen schrijven dat de radio niet goed zit (te laag) ik blijf erbij dat met navigatie wat in de mijne zit de radio juist goed zit omdat je op de pook kan rusten om alles te doen.

Verder klagen veel mensen over de warmte in de auto door de grote voorruit. Wij hebben daar geen last van gehad, sterker nog bij ons is het dak nog nooit naar voren geschoven. Het is met de climat control in de auto super uit te houden en de zon geeft geen hete warmte op je hoofd. Ook niet in zuid Frankrijk met 36 graden.

Motorisch geen problemen gehad, niet in de bergen en ook niet met de aanhanger erachter. Hij blijft zuinig. Ik rij gemiddeld tussen de 1:20 en 1:21 waarbij ook erg veel kilometers in de stad zijn.

Klein probleempje waar ik mee terug moet is het drukknopje om de telefoon op te nemen. Die blijft af en toe hangen achter de knoppen om het geluid harder en zachter te zetten. Verder geen problemen tot nu toe.

Wat ik nog aan moet vullen is het volgende:
De grote voorruit geeft echt een extra dimensie aan de auto. Hij is er veel ruimer door en geeft zeker in de bergen tijdens de vakantie een extra positieve ervaring aan het rijden voor iedereen in de auto. Wat een uitzicht en je ziet dingen die je normaal niet zou zien.

Verder is het navigatiescherm erg goed. Van de zomer in de volle zon bleef alles goed leesbaar en had ik geen last van een onduidelijk beeld door zonlicht. Super dus.

PRIVATE LEASE Citroën C3