| Uitvoering | C3 1.2 Hybrid 110pk Max |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 7 km |
| KM-stand laatst | 12.000 km |
Leuk, vlot, zuinig en comfortabel
Na ruim 12.000 km in elf maanden, kan ik wel de balans opmaken: de C3 bevalt uitstekend.
Waarom koos ik voor de hybride? ’s Winters wil ik minimaal 240 km kunnen rijden zonder dat ik last krijg van range anxiety. Dat gaat met de ë-C3 niet lukken en een volledig fossiele aandrijving wilde ik ook niet; dan wordt het de hybride, dus. Het gemiddeld verbruik op ligt nu een fractie boven de 5,0 l/100 km (1:19,8), waarmee het bereik ruim boven een comfortabele 800 km komt.
De mild-hybride aandrijving doet zijn werk goed. Starten gaat altijd op benzine, wegrijden eigenlijk ook. Binnen de bebouwde kom, bij 30 of 50 km/uur gaat het bij constante snelheid grotendeels elektrisch. Verder rijd ik zoveel mogelijk op cruise control of met de speed limiter, en dan blijkt dat op een vlakke weg zelfs bij 80 km/uur regelmatig nog elektrisch gereden wordt. Loopt de weg iets op, bv bij een brug/viaduct, schakelt de verbrandingsmotor naadloos bij. Zodra de weg weer afloopt, gaat het weer elektrisch verder.
De automatische handrem is bijzonder handig als je op je bestemming aankomt. Contact af en klaar. Bij het wegrijden vind ik het prettiger om hem met de hand weer vrij te geven. Dat kan weliswaar ook automatisch, maar dan schiet je wel erg voortvarend uit de startblokken; vooral achteruit is dat niet prettig.
Het kleine, enigszins rechthoekige stuur biedt een goede, comfortabele grip en onbelemmerd zicht op de HUD-display. Die is onder alle omstandigheden uitstekend afleesbaar en geeft de belangrijkste informatie (o.a. brandstofniveau, snelheid, P/R/N/D). Aan de rechterkant is een deel van de display zelf te kiezen uit zes verschillende schermen, o.a. km-teller, twee dagtellers met gemiddeld verbruik, actueel verbruik met resterende actieradius, en een ‘vermogensmeter’ (een gekleurd balkje met charge/eco/power). Het scrollen door de schermen kan jammer genoeg maar in één richting, dus als je het vorige scherm wil hebben, moet je door alle schermen heen klikken.
De verkeersbordherkenning laat nog wel eens een steekje vallen. Op zich is dat niet zo erg, ik kan zelf ook borden lezen, maar een onterechte snelheidswaarschuwing is bloedirritant. Daarom is het handig dat je die waarschuwing met een druk op de knop kunt uitschakelen. De bediening van verreweg de meeste functies gaat overigens heel plezierig met knoppen op het stuur of op de middenconsole. Koppeling van Android Auto werkt prima, al zou het starten van wel wat sneller mogen.
De prestaties zijn misschien niet opzienbarend, maar echt ruim voldoende om goed mee te komen in het verkeer — er is niemand die op je hoeft te wachten. Wegligging en stuurgedrag vind ik meer dan prima, en rotondes neem ik bovengemiddeld vlot.
Het comfort vind ik echt verassend goed. Het is weliswaar geen BX of Xantia (zaliger nagedachtenis), maar de combinatie van Advanced Comfort-vering en -stoelen strijkt grote en kleine oneffenheden netjes vlak. Samen met de goede zitpositie en het smaakvolle interieur van de Max-uitvoering (passagiers zijn altijd aangenaam verrast!) maakt dat het rijden heel plezierig.
Al met al zijn deze eerste elf maanden probleemloos verlopen, zowel tijdens de korte vorstperiode als de zeer warme dagen. Ik verwacht dat er volgende maand bij de eerste beurt ook geen bijzonderheden zullen zijn.