| Uitvoering | C3 1.2 Hybrid 110pk Max |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 22.000 km |
Stellantis is de weg kwijt
Gebruikersreview van Citroen C3 Max benzine, 6 versnellingen handgeschakeld, na 14 maanden en 22.000 km
Stellantis is de weg kwijt
Ik heb in de loop der jaren gereden in: Peugeots 308, 205, 208, 208 sw, 207 SW, Citroen DS3 Hdi, DS3 Hdi Cabrio. Allemaal PSA/Stellantis auto’s en op de eerste na ook allemaal nieuw gekocht. Fijne auto’s die de eerste jaren altijd storingsvrij waren (een van de redenen om voor nieuw te kiezen). Met de DS3 heb ik zelfs 10 jaar heerlijk gereden zonder noemenswaardige problemen. Wat ik nu meemaak met de nieuwe C3 heb ik echt nog nooit eerder meegemaakt. Mijn conclusie: autokopers wees gewaarschuwd. Stellantis is de weg kwijt.
Laat ik voor de aardigheid beginnen met de goede eigenschappen, want die zijn er zeker ook, van de Citroen C3 Max benzine, versie 2025. De C3 rijdt soepel en comfortabel, hij stuurt licht en is koersvast. Qua rijden is het een echte Citroen en dat is wat mij betreft een compliment. En of het ontwerp mooi is, kun je over twisten maar het is gezien zijn lengte in ieder geval een relatief ruime en praktische auto met een prettige hoge zit. Het model past helemaal in de hedendaagse trend van ‘koekblikken’.
Tot zover het goede nieuws. Nu de praktijk.
- Toen ik mijn auto kwam ophalen zat de bestelde trekhaak er niet onder. Deze was in ‘backorder’ zo deelde verkoper mij mede en zou met een weekje geleverd worden. Dat weekje werd 10 maanden. Stellantis was niet in staat de software te maken die het aan en uitgaan van de achterlichten regelt als de afneembare trekhaak gemonteerd is.
Geen trekhaak betekent geen fietsen mee op vakantie. Voor twee vakanties heb ik huurfietsen gedeclareerd bij de dealer, na stennis gemaakt te hebben.
- Bij aflevering klemde het linker voorportier. Pas nadat ik (ook hierover) geklaagd had bij de dealer, is dit hersteld.
- Het eenvoudige maar in principe functionele display had de neiging bij het opstarten te blijven ‘hangen’. Dat is niet handig en zeker niet als je navigatie wilt gebruiken. Dieptepunt was een vakantietocht waarbij ik de auto langs de weg moest zetten om auto en daarmee display opnieuw op te starten vooradat ik mijn bestemming kon invoeren. Een software-update heeft dit probleem vrijwel verholpen (opstarten display gaat goed, maar een beetje langzaam. Er is mee te leven.)
- Na enkele maanden weigerde het linker voorraam dienst. Gelukkig zat het dicht toen de elektromotor die het raam aandrijft stuk ging. Maar toch: best onhandig als je een parkeergarage in of uit wilt. Keurig gerepareerd door de dealer. Maar wel een beetje erg snel stuk (halfjaar).
- Nu, na 14 maanden, doet de radio het nog steeds niet goed. Soms doet-ie het wel, maar meestal niet. Heel irritant. Auto is hiervoor twee dagen apart naar de garage geweest. Er zou een software-update worden uitgevoerd. De softwareversie na de update is van december 2025 en de radio doet het nog steeds niet.
Dit is alleen een opsomming van de storingen die ik in het eerste jaar heb ondervonden. Wat het gebruik betreft:
- Zoals in veel recensies wordt gemeld: het geluid van de richtingaanwijzers is irritant en ‘cheap’. Dat is dus écht zo en het is best irritant.
- De ISA, het ‘intelligente waarschuwingssysteem’ dat je waarschuwt als je de toegestane maximumsnelheid overschrijdt is niet echt ‘intelligent’. Het ‘hallucineert’ regelmatig Dan weer 30 km op de snelweg, dan 100 in de bebouwde kom. Vaar er niet blind op, zou ik zeggen.
- Flutapp. De bijgeleverde app voor je telefoon is écht het ICT-lachertje van de eeuw. Deze app uit het stenen ICT-tijdperk kan helemaal niets. Niet je parkeerplek onthouden. Niet de kilometerstand weergeven. Niet je verbruik registreren. Niet eens onthouden welk type auto je hebt en welk instructieboekje daarbij hoort. Het enige wat hij kan is reclames vertonen van Stellantis en daar zit je dan niet echt op te wachten. Het product zou lachwekkend zijn als het niet zo schandalig was dat een groot bedrijf als Stellantis niet beter kan (of wil).
- Geluidsinstallatie. Speakers zijn goed geschikt voor spraak (want voornamelijk treble en te weinig midden en bas) maar te ver onder de maat voor muziek. Steallantis biedt geen updatesets.
Trek je eigen conclusie. I rest my case.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee