Citroën BX 19 TZI (1991) #3

Citroën BX

UitvoeringBX 19 TZI
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf2003

Eén van de meest bijzondere auto´s van de jaren tachtig, dat is de BX voor mij. De reclameslogan `Vaak is rond beter, soms vierkant´ is op deze verschijning van toepassing. Zo recht en hoekig is de BX. Vorm volgt functie, daar hou ik wel van. De vormgeving is een van de sterkste punten en zorgt in ieder geval altijd voor een uitgesproken mening. Positief of negatief, dat maakt mij niet uit; tegenwoordig zijn er niet zoveel auto´s meer waar je iets van kunt vinden. Daar heb je bij de BX geen last van.

En als je passagiers al wat te klagen hebben, verstomd dat wel als ze lekker in de stoelen zakken en een beetje kunnen meezweven. En de enthousiaste kreten bij het `opstijgen´ na de start, als de vering op druk komt blijven heel leuk!

Nu nog een stuurhoes van bont en twee dobbelstenen aan de binnenspiegel en ik ben helemaal terug in the 80´s.

Best veel: Dynamo en accu zijn vervangen en alle veerbollen; tussenstuk van de uitlaat was lek; uitlaat was losgeroest van de wagen; 2 banden hadden te weinig profiel; V-snaar was versleten en een gillend geluid rechtsvoor wijst me er nu steeds op dat ik snel naar mijn beunhaas moet voor een nieuwe distributieriem. Ook beginnen de achterwielen een lichte negatiefstand te vertonen, wat wijst op versleten draagarmlagers, zegt de beunhaas. Tot slot is het olieverbruik een punt van zorg, dat ging heel erg hard: meer dan een liter per maand. Bij elkaar heb ik na aankoop (voor 625 euro) nog hetzelfde bedrag aan reparaties betaald. Nu nog minimaal eenzelfde bedrag voor een riem, misschien iets aan de scheve achterwielen laten doen en hij rijdt weer als nieuw (hoop ik). Ik hoop alleen wel dat ik bij een totaalbedrag van rond de 2000 euro wel klaar ben. Als dat achterstallige onderhoud weg is kan ik er nog beter van genieten.

7,0