Citroen Berlingo XL 1.5 BlueHDi 130 (2024)
Uitvoering | Berlingo XL 1.5 BlueHDi 130 |
Bouwjaar | 2024 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
Wagen om kilometers te maken
Enkele weken geleden heb ik een splinternieuwe Citroën Berlingo VAN XL opgehaald. De wagen werd vorig jaar in mei besteld en is dit jaar in februari geleverd. De wagen is particulier aangekocht en word niet gebruikt voor bedrijfsdoeleinden maar om lange roadtrips te maken door Europa.
Door de xl variant is het mogelijk te slapen in de laadruimte waardoor je die kan gebruiken als mini camper.
Voor het aantal kilometers die ik rijd per jaar is een diesel ideaal. Met zijn 130 pk en 300 koppel zou rijden in de bergen een eitje moeten zijn.
De wagen is uitgerust met camera’s die de functie van de achteruitkijkspiegel overnemen en er is ook een dodehoekcamera. Voor zijn 1000 euro een belangrijke optie waarmee ik blij ben dat ik die erbij gekocht heb.
Ik koos voor de 3 zit. De zetel in het midden
Kan je neerleggen en dan heb je een schrijfplank of je kan die ook gebruiken als armsteun.
Door de jaren heen zal ik hier updates aanbrengen zodanig jullie een mooi overzicht krijgen over de betrouwbaarheid van de Citroën Berlingo.
Eerste 10 000
De eerste 10 000 kilometer met de nieuwe Berlingo zijn gereden. De wagen heb ik nu 3 maanden in bezit en de hoge kilometerstand komt voornamelijk omdat ik met de Berlingo naar Saint Tropez ben geweest. Alsook regelmatige uitstappen naar de Ardennen, Frankrijk en Nederland.
Mijn ondervindingen:
Het verbruik is gemiddeld 5.8 liter op 100 kilometer.
De automaat schakelt zeer vlot en de 8 versnellingen zijn zeer aangenaam.
Soms heb ik wel de indruk dat die van 1ste naar 2de versnelling soms wat blijft haperen en dan ga je richting 3000 toeren.
De camera in de zijspiegel en achteraan zijn ideaal. Parkeren is een eitje geworden.
Vandaag heb ik de 10 000 kilometer behaalt. 20 mei vertrek ik op roadtrip naar Oostenrijk, Slovenië en Kroatië dus er zullen weer veel kilometers gereden worden...
20 000 km & verbruik lange afstand
Inmiddels de wagen bijna 7 maanden in bezit. De kaap van 20 000 kilometer overschreden. Hoewel het onderhoud pas om de 40 000 kilometer moet, heb ik de wagen al op onderhoud gestuurd bij 20 000 kilometer. Ik vind een interval van 40 000 te hoog. Omdat ik veel lange ritten maak vind ik de betrouwbaarheid heel belangrijk en laat ik hem liever wat extra controleren en betaal ik daar graag de extra voor.
De wagen heeft al gereden naar Saint Tropez, dan wat later een roadtrip gemaakt door oostenrijk, Slovenië en Kroatië. In Oostenrijk heb ik de Solkpass overgereden. Een steile lange route. De automaat deed het hier zeer goed op. Heb volgens mij maar 2x manueel de versnelling moeten verlagen. Het voordeel van de 300 koppel voel je hier heel goed. Een groot verschil met mijn vorige wagens. Nu ben ik net terug van een reis in de Alpen, ook hier in de bergen geen probleem en de auto gaat overal smooth doorheen. (Incl 2 volwassenen, 2 fietsen en andere bagage)
Sinds kort heb ik de Citroën app gedownload waardoor ik het verbruik zeer gemakkelijk kan bijhouden. Op een traject (Deeltje Alpen) van 500 kilometer aan een constante snelheid van 130 kmph heb ik een verbruik van 6,3l / 100km gemeten. Ook met 2 volwassen, 2 fietsen en verdere bagage.
Op gewone trajecten in België reken ik een verbruik tussen de 5,5l - 6l op 100 km. (Afhankelijk van rijstijl😁)
Ik check maandelijk de olie, en qua verbruik bijna niks.
Winterbanden
Volgende week ga ik de eerste keer op wintersport en daarom dan ook voor de eerste keer op een auto winterbanden genomen. Ik ben benieuwd naar de prestaties van een winterband. Ik koos door huidige promoties voor de Uniroyal Winterexpert.

Citroën Berlingo Shine 110 pk | Navigatie | Parkeersensoren Voor en Achter | LED Dagrijverlichting | Trekhaak | Head-up Display | Zijschuifdeur Rechts en Links | Climate Control | Cruise Control | Apple Carplay/Android Auto |
- 2019

Citroën Berlingo 1.5 BlueHDI 102 PK / L2H1 / TREKHAAK / IMPERIAAL / INRICHTING / AIRCO / CAMERA
- 2020

Citroën Berlingo 1.2 PureTech Live Cruise/control 1e Eigenaar