Citroën 2CV (1977)

autoreview

Signalement

Uitvoering2CV
Versnellingen4, Handgeschakeld
Bouwjaar1977
Jaar van aanschaf1980
KM-stand bij aanschaf40.000 km
KM-stand laatst50.000 km
Lezerswaardering: 70%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eerste auto: een rode eend!

 • 50.000 km

Wat moet je over een eend schrijven? Boeken vol zijn er inmiddels geschreven.

Mijn eerste auto.
Iets anders dan een Eend mocht niet van mijn vader want ik reed met alles plankgas. Bij een Eend is dan de snelheid afhankelijk van de windrichting en windkracht tussen de nog 80 km/u en 120 km/u.
Aanvaardbaar voor de ouderlijke macht.

Gebruikte hem dagelijks naar de HTS. De busverbinding was zwaar klote, kostte gewoon te veel tijd. Dus met de Eend naar de HTS. Medepassagiers om de kosten te delen.
Op een gegeven moment sta ik voor het stoplicht naast een vrachtwagen (links van, sportwagen ambities had de eend niet echt, maar een vrachtwagen moest kunnen), gaat het raam van de vrachtwagen open en gooit de chauffeur een boterham op de weg....
Eendjes voeren.
Dat zul je met een Kever niet snel meemaken dat iemand een kwak stront voor je auto gooit.
Mestkever.

Verder van alles mee gedaan.
In de zomer op de camping. Achterbank eruit als campingstoel.
Overal meegekomen, ook toen ik pech had. Bijna.
De dynamo kapot. Vlak voor de HTS opeens de richtingaanwijzer heel langzaam. Gek. Ruitenwisser eens aangedaan. Kwam nauwelijks omhoog.
"s Avonds niet gestart maar geslingerd! Voor de petjes en anderen van jongere generatie: vroeger slingerde je een auto aan. Met een slinger. Die stak je aan de voorkant van de auto in het daar voor bedoelde gat, en dan met een hengst een korte draai geven aan de slinger en met wat mazzel liep de motor dan.
Een Eend is waarschijnlijk de laatste nog verkochte auto die je aan kon slingeren. Uiteraard was er inmiddels af fabriek ook voorzien in een startmotor, maar om de accu te sparen: aan geslingerd.
Vervolgens uiterst behoedzaam, geen remmen, geen richtingaanwijzer gebruiker, alles neemt stroom, naar huis gereden waarin de laatste restjes stroom uit de accu de bougies (slechts 2) voorzagen van een vonkje.
Tot 3km voor thuiskomst. Accu compleet leeg. Geen vonkjes meer.

Dit was de enige keer pech.

Een ander bekend euvel was roest. In het geval van mijn Eend aan de bumpersteunen voor.
Op de sloop waren ze net zo verroest dus nieuwe.
Als student uiteraard een forse investering, dus inventief.
Dicht achter je voorganger parkeren in de hoop dat deze achteruit rolt. Klein tikje maar en bumper zou er afvallen.
Dat het onveilig was om met verroeste bumpersteunen te rijden met de wetenschap dat er dan een bumper over de (snel)weg schuift....je was dan wel student, dat zegt eigenlijk genoeg.
Plan mislukte. Op een ochtend tijdens de start, eendenkenners weten dat een start gepaard gaat met een heftig heen en weer schudden om de lengteas van de Eend, viel de bumper er gewoon af.
Toch nieuwe bumpersteunen dus.

Verder het normale onderhoud. Beurtjes. Niks bijzonders.

Na een jaar weg gedaan want ik wou een echte auto.
Nu af en toe stiekem denkend om weer een Eend aan te schaffen. Alleen wat plaatsgebrek. Dan moet de Golf Cabrio weg. Komt vast nog wel.
3,8
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  2
 • Comfort
  5
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (5)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens