BMW Z4 Roadster M40i (2021)

BMW Z4 Roadster M40i (2021)

UitvoeringZ4 Roadster M40i
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2024

Eerste rit naar de Alpen

in mijn auto carrière zijn heel wat open auto’s gepasseerd. Begonnen met een Golf Cabrio, Mazda MX5, BMW Z3, Triumph TR4A IRS, Honda S2000 en dan nu mijn eerste 6 in lijn, de BMW Z4.
In 2022 een BMW i4 gekocht. Geweldige auto, maar toch een beetje een keuze van het hoofd en iets minder van het hart. Het bleef toch kriebelen om weer een roadstererbij te hebben. Het liefst een BMW zes in lijn, nu of nooit.
Het hoofd ging wederom de strijd aan met het hart. Een zes cilinder is toch wel heel veel geld……dus een proefrit gepland met een Z4 2.0 bij een dealer in Venlo. Maar hier greep de Voorzienigheid in en dealer belde op de dag van de proefrit dat ie al was verkocht.
Vervolgens stiekem naar Dordrecht afgereisd. Daar stond een Z4 M40i. Een proefrit en het hart was verkocht. Hoe moest ik dit het hoofd uitleggen? Op een moment van onachtzaamheid heeft het hart toegeslagen en is de handtekening gezet.

Vorig jaar een ritje naar Luxemburg gemaakt en nu voor de eerste keer naar de Alpen. In alle tests wordt genoemd: het is geen hardcore sportwagen, meer een GT. En dat klopt helemaal. De stoelen zijn geweldig en in de Comfort stand en gesloten kap rijd je heel relaxed naar de Alpen. Vandaag de Grosglockner Hochalpenstrasse gereden. De tweede openingsdag na de Wintersperre. Hier is de Z4 in zijn element. Dat koppel, dat geluid. Geweldig.

Het hoofd is om en hart en hoofd zitten weer op 1 lijn, 6 in lijn in dit geval.

Update na 1,5 jaar

Dit jaar 6.275 km met de z4 gereden. Voor het belangrijkste deel in de Oostenrijkse alpen.

We hebben daar een appartementje met garage, dus we kunnen de auto daar ook gewoon laten staan. We zijn niet zo een fan van de Baustellen en files op de duitse Autobahnen, dus het is heerlijk om met de trein heen en weer naar Oostenrijk te gaan en daar dan de Z4 te hebben staan. Dan compenseren we de uitstoot van de z4 weer een beetje😉 Die uitstoot valt eigenlijk best mee. In 2025 hadden we een gemiddeld verbruik van 6,8 liter op de 100 km. Zelfs met alle alpencolletjes die we hebben gereden.

Omdat de z4 in 2024 is gekocht had ik de apk nog niet zo in het hoofd zitten. Gelukkig stuurt de RDW een reminder en kon ik nog een dealer vinden die voor de trip naar Oostenrijk de apk kon doen. Vorig jaar winter niet veel gereden en de auto gaf begin van het seizoen zelf al aan dat de accu laag was. Dat bleek ook bij de apk. Dus een nieuwe accu laten plaatsen. Dat bleek een forse investering, maar ja een hobby kost geld. Bij de dealer gaven ze aan om hem in de winter toch af en toe aan een druppellader te zetten. Zo gezegd zo gedaan. Z4 is nu in de winter uit de wegenbelasting en elke 3 weken zet ik de druppellader erop. Na 4-5 uurtjes dan weer vol.

Dan over het rijden. Dat is nog steeds een genot. Als we met de trein in Oostenrijk zijn aangekomen en dan de volgende dag de z4 starten dan maakt het hart elke keer weer een sprongetje. Starten, rijden en genieten. Wel blij dat we toch de zes cilinder hebben gekocht. Het is een investering maar die betaalt zich uiteindelijk terug in genot en op termijn wellicht in waardevastheid. Zeker nu er steeds minder roadsters worden gemaakt.

Behalve de accu verder geen bijzonderheden mee gehad. Ik denk wel dat de voorbanden het komende seizoen aan vervanging toe zijn.

So far, so good. Volgend seizoen weer een update.