BMW M550d xDrive Touring (2012) #2

Uitvoering | M550d xDrive Touring |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
BMW M550D
Na een aantal BMW's te hebben gehad en andere sportieve auto's, was het eindelijk tijd om iets speciaals aan te schaffen. Heb erg getwijfeld tussen een M3 met V8, of deze M550D. Uiteindelijk heeft het aantal te rijden km's en het feit dat ik drie kinderen heb de doorslag gemaakt om voor de M550D te gaan.
Net als veel autotests laten weten, moet ik zeggen dat de M550D meer een nog snellere 535 is dan een echte M.
Maar daar ligt ook zijn kracht. Ik moet voor mijn werk regelmatig lange afstanden rijden, en dan is comfort erg welkom.
Rijervaring:
Door de verschillende rij-modi kun je de BMW naar eigen smaak instellen. Een stevig stukje knallen in de sport-plus stand, of gewoon lekker comfortabel in de comfort stand. daartussenin zit nog de sportstand. De Eco stand zou ik vermijden. De gasrespons is zo traag en er word zo weinig vermogen gegeven dat dit mateloos vervelend is, zeker omdat je een auto hebt aangeschaft die je juist vanwege zijn vermogen rijd.
Binnen de bebouwde kom is het heerlijk rijden. De automaat pakt altijd de juiste versnelling, maar je kunt ook zelf schakelen via de flippers aan het stuur. door het geweldige koppel, is er ook onderin altijd vermogen. De auto is wel zwaar, en dat voel je ook wel in de bochten, maar het onderstel is zo goed, dat je altijd harder door bochten kunt dan je je had voorgesteld.
Op de snelweg is het genieten. De BMW is hiervoor gemaakt. Het gaspedaal naar beneden drukken werkt verslavend! Onvoorstelbaar dat dit een diesel is. BMW heeft er een geweldig geluid uit weten te krijgen die eerder doet denken aan een V8 dan een diesel. De BMW stoomt zonder dip door naar de 260km/u, om vervolgens de begrenzer in de duiken. Indrukwekkend.
Betrouwbaarheid:
Meteen na aanschaf een storing in de Adaptieve cruisecontrol gekregen en een storing in de linker camera in de neus. Meteen verholpen. Radar van de cruisecontrol zat een beetje scheef, dus was snel verholpen en de camera had een los contact. Verder doet alles het nog steeds naar behoren.
Kosten:
Tja... het is geen goedkope auto natuurlijk. Binnen bebouwde kom een verbruik van ongeveer 1 op 8 en daarbuiten 1 op 12. Gemiddeld rijd ik nu 1 op 10,5.
Verzekering relatief duur, wegenbelasting absoluut duur met rond de €200 per maand. Afschrijving verhoud zich denk ik hetzelfde als een 535D als je hem tweedehands aanschaft zoals ik... nieuw is de afschrijving niet mals.
Nu ik de BMW M550d een half jaar rijd kan ik zeggen dat ik er geen spijt van heb gehad. Dit is voor mij het ideale compromis tussen snelheid en praktisch nut.
Het enige echte grote nadeel wat ik kan verzinnen is dat het heel erg moeilijk wordt om hier een opvolger voor te vinden die sneller en praktischer is...