| Uitvoering | iX1 xDrive30 |
| Jaar van aanschaf | 2024 |
| KM-stand bij aanschaf | 6.000 km |
| KM-stand laatst | 36.000 km |
ook na 2 1/2 jaar nog steeds tevreden
Na ruim 2 jaren ervaring met mijn BMW iX1 xDrive-30 wil ik graag mijn eerste EV met U delen.
De oriëntatie
Na ruim 50 jaren rijervaring in een 10 tal merken met verschillende modellen, reed ik de laatste 10 jaren Lexus Hybrid ( 3 modellen ), betrouwbaar, comfortabel en zuinig.
Bij onderhoudsbeurten heb ik daarbij 2 maal een Lexus UX 300-e 2022 als leenauto mogen rijden.
Geen slechte EV toen, zeker niet in rijgedrag en comfort, maar te kleine accu, beperkte DC-lader en mijn breekpunt ; geen mogelijkheid voor een trekhaak ( nodig voor een E-fietsendrager ).
Daarna heb ik de tijd genomen om op basis van een aantal criteria een aantal EV’s online te beoordelen en in de praktijk te testen.
Criteria waren : compact formaat SUV ca 4.5 m x 2.0 m x 1.9 m ,
praktisch ( ruime bergruimte )
Innovatief ( veel semi automatisch opties ),
betrouwbaarheid ( ook software-technisch met een stabiel update klimaat).
Verbruik < 20 kW /100 km en actieradius 300-400 km.
In de jaren 2022-2023 heb ik samen met mijn vrouw, met de volgende EV’s een testrit gemaakt :
- MG - ZS comfort en Kia EV6, stil maar van het rijgedrag werd ik niet vrolijk van.
- Toyota BZ4X voelde beter aan, maar qua formaat toch te groot.
Zeekr X, leuke uitstraling, maar in 2023 zeker in de service organisatie absoluut niet stabiel .
Smart #3 , zat als gegoten, maar niet voor een senior.
Niet op mijn lijstje kwam echter door toedoen van een familielid de BMW iX1 xDrive-30 naar voren. Daar mijn vrouw de helft van onze km-consumptie invult was haar mening natuurlijk mede bepalend. Daar onze omgeving is gezegend met een herhaling aan drempels, die je bij elke rit van en naar huis tegenkomt, waren meerdere testritten nodig om haar te overtuigen. De vering is stevig en geeft op deze drempels achterin best een fikse nawerking .
De koop
Onze keuze viel uiteindelijk op een jonge 6 maanden oude iX1 met M Sportpakket ( ca 6000 km op de teller ,18 Inch wielen, Alcantara/Sensatec Schwarz bekleding, Highbeam, Driving assistent plus en Parking assistent en een wegklapbare trekhaak voor de drager van onze E-bikes bij een betrouwbare servicegerichte BMW dealer.
Het praktisch gebruik
Deze BMW rijdt lichtvoetig is stil en snel , zit comfortabel en is ontworpen naar de behoeften van de dagelijkse gebruiker, het interieur is ruim, de zetels zitten comfortabel en de bagageruimte is ruim voldoende.
Bij lange vakantie ritten schuilt het gevaar om na 2 uren toch maar door te rijden, want de zit blijft comfortabel, terwijl de geest vraagt om ontspanning en een kop koffie.
Innovatief
Als liefhebber van alles wat nieuw is ( binnen mijn interesse-gebieden ) geeft deze auto me de mogelijkheid te kunnen genieten van de geïntegreerde technieken om het rijden zo naadloos en plezierig mogelijk te maken. De infotainment biedt toegang tot een breed scala aan functies, waaronder navigatie, media, connectiviteit en voertuig-instellingen, wat probleemloos werkt.
In de praktijk stel ik nieuwe ritten meestal in op mijn app, bestaande dagelijkse ritten komen automatisch via mijn agenda en onverwachte aanpassingen tracht ik grotendeels met spraakherkenning op te lossen. Dit vraagt geduld, duidelijkheid en stembeheersing, maar hij/zij leert snel.
Het wijzigen van instellingen op het scherm ( hot item over veiligheid ) komt in de praktijk bij deze BMW nauwelijks voor. Temperatuurinstellingen staan altijd paraat onder op het scherm. Rij-instellingen gaan via een fysieke toets.
Elke rit zoveel mogelijk genieten van de mogelijkheden.
Ik streef naar een semi-autonoom rijgedrag, probeer ik zo optimaal mogelijk gebruik te maken van alle automatisch rijhulp-systemen. Ik rij meestal van en naar huis met adaptief cruise control, op zowel snel- als secondaire wegen, daarbij wordt “ het regenereren” zo optimaal mogelijk toegepast, door adaptieve recuperatie van deze BMW , en gelukkig niet via paddels aan het stuur.
Door omstandigheden hebben we bij terugkeer uit Italie de Brennerpas genomen i.p.v. de tunnel. Bij deze afdaling heb ik door het gebruik van de One Pedal driving ( stand B ) optimaal genoten van natuurlijk het landschap maar tevens van de comfortabele en efficiënte manier van autorijden ( je hoeft nauwelijks van pedaal te wisselen, wat zorgt voor een rustige en ontspannen rijgedrag in deze vele bochten ). Bovendien geeft deze manier van rijden een maximale regeneratie van energie en een feedback aan km’s.
Rijgedrag en weggebruik
Met standaard de Personal Mode voor comfort-gerichte instellingen, rijden we in Nederland 50/50 % op snelwegen ( 100-110 km/u) en secondaire wegen ( 60 en 80 km/u ).
De jaarlijkse trips in Europa ( 3000-4000 km ) rijden we met een fietsendrager en 2 E-bikes ( 110 km/u), die duidelijk het verbruik negatief beïnvloeden.
Laden
Ik houd me aan het BMW advies van 20-80% laden, met een privé laadpaal is dat om te doen. Met een app-instelling laad ik in de laagste tariefuren van onze energieleverancier. Het DC-laden ( Laadniveau 80% ) hoofdzakelijk in het buitenland is een extra dimensie en sterk afhankelijk van het land.
Het BMW laadschema ( op de App “waar wilt u naartoe ? “) hoofdzakelijk gebruikt in het buitenland brengt je inderdaad perfect voor een vrij laadstation. Maar na onze eerste ritten in 2024 door Belgie en Frankrijk, hebben we toch eerst kritisch naar deze laadstations gekeken.
En waar nodig de route bijgesteld, de laadstations liggen niet altijd aan de snelweg en hebben niet altijd sanitaire en horeca voorzieningen.
Italie spande de kroon : een BMW garage met een laadstation, waarbij we het laden moesten afbreken omdat het hek op slot moest ivm de stipte middagpauze of een in het weekend met het hek op slot. Of bij een snelweg-station laden en lunchen en halverwege de lunch een melding krijgen dat de lading was onderbroken. Wat bleek een 2e klant aan hetzelfde station vond zijn laadsnelheid te laag.
Verbruik
Zie ook de verbruiksmonitor over 2 jaren met ca 140 ladingen.
Het verbruik valt mij niet tegen, als ik het gewicht (ca 2 ton ) , de hoogte en Cw waarde 0.26 ) in ogenschouw neem. Het blijft “grappig “ hoe mensen zich druk maken over de Range, maar deze SUV heeft wel de massa van een klein tuinhuisje op brede sloffen, zei een van deze BMW eigenaren.
Ik lees reviews van ontevreden rijders, waarbij opvalt dat er keer op keer geen of verkeerde keuzes zijn gemaakt , omdat men vooraf de criteria niet goed heeft doordacht. Jammer dan als je er toch een aantal jaren in moet blijven rijden.
Het spiegelbeeld
Onlangs hebben we n.a.v. een familiebezoek in Oslo ( Noorwegen ) een auto gehuurd om 9 dagen een uitgezette trip van ca 1500 km naar de fjorden te rijden.
Zoals het meestal gaat bij autoverhuur de bestelde auto BMW IX was niet voorhanden. Een Audi Q6 e-tron vonden we te fors en een BMW iX1 xDrive 30 met 4000 km op de teller ( 2026) leek ons wel interessant om deze auto te spiegelen aan onze BMW thuis. Op de 2 baanswegen ( 80-100 km ) met een veel rustiger Noors weggedrag haalt men praktisch een gemiddelde van 60-70 km per uur.
We hebben in het midden van Noorwegen van fjord naar fjord gereden, dat betekent of door km’s lange tunnels of klimmen en dalen , met temperatuur-wisselingen van 15 C naar 1 C of omgekeerd . Bij een klim met steeds lagere temperatuur liep het verbruik extreem op, doorrijden op deze hoogte betekende een verdere koeling van de accu, gevolgd door een daling ( one pedal ) met een teruggave van km’s. Door alert te blijven op het verbruik en de aanwezigheid van laadlocaties heeft het ons geen problemen opgeleverd, al zijn we wel eenmaal omgedraaid om eerst te gaan laden.
We hebben qua rijgedrag en verbruik eigenlijk geen enkel verschil kunnen ontdekken met onze eigen BMW iX1 xDrive-30 .
Conclusie :
Elektrisch rijden is onze standaard geworden, zeker met een laadstation aan huis. Ook het milieu-aspect weegt zwaar bij ons zowel de fabricage als het gebruik van een auto. Dit hebben we toch allemaal te danken aan de 2 1/2 rij ervaring met deze BMW iX1 xDrive 30.
Terugkijkend naar de selectie criteria kan ik de volgende conclusies trekken:
Deze BMW is een compacte en praktische SUV met een hedendaagse en sprekende uitstraling.
BMW is Innovatief qua hard- en software , een “ Neue Ix . “ ligt al op de loer.
Deze BMW heeft betrouwbare en kwalitatieve hardware en bovendien stabiele software met regelmatige updates, dit item zal mijn inziens de komende jaren een grotere rol gaan spelen, dan een vergrote actie-radius.
Mijn verbruikscijfers heb ik weergegeven in de verbruiksmonitor over 2 jaren met ca 27.000 km’s . 18.75 kWh/100km of 1 op 5.3
De BMW App gaf een terugblik over 2025 met een gemiddeld verbruik van 16,9 kWh over 13554 km’s.
Toelichting : onze rijstijl is doorsnee , 25/75 % binnen/buiten bebouwde kom,
en ruim 7.000 km gereden in heuvelachtig buitenland met drager voor 2 E-bikes.
Al met al ben ik zeer tevreden over deze vierwiel aandrijver, het enige wat me soms stoort is zijn drempel afwerking.
Als verfente autoliefhebber krijg ik meestal na 2 jaar kriebels om toch iets nieuws te gaan zoeken, wat in het verleden ook altijd is gelukt.
Ik ben en blijf alert op nieuwe modellen en ontwikkelingen in de autowereld, Ik ben met deze BMW ook qua rijeigenschappen wel erg verwend, een Chinees of Koreaan zal het wel nooit worden.
Maar op dit moment heb ik nog geen potentiële kandidaat in gedachte, dit zegt alles over deze BMW, waar ik na elke rit weer tevreden uitstap.