BMW iX1 eDrive20 (2025)

UitvoeringiX1 eDrive20
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2026

Ervaring met 1e elektrische BMW

Hoge wegenbelasting, hoge dieselprijzen, geen noodzaak meer om een caravantrekker te hebben. Dat heeft mij vrij plots tot het besluit gebracht mijn BMW X1 xDrive 20d van 2016 (zie de review hier https://www.autoweek.nl/mijnautoweek/autos/191134) weg te doen en de stap naar elektrisch rijden te maken.

Nauwelijks keuzestress, want het merendeel van de Aziatische en Japanse auto's vind ik gewoon niet mooi en ik ondersteun graag de Europese auto industrie. Gezien mijn toch best positieve ervaringen na inmiddels 10 BMW's mijn blik gericht op een jonge iX1 met Premium Selection garantie. Als zoekbronnen de BMW site en de site van DAS import gebruikt. Uiteindelijk deze iX1 gespot die behoorlijk aan mijn wensenlijstje voldeed en ik heb deze ongezien gekocht. Omdat deze auto aan de andere kant van Nederland te koop stond, wel gevraagd of deze thuis kon worden afgeleverd. Mijn diesel X1 had ik inmiddels verkocht.

Deze iX1 is 14 maanden oud en heeft 11.000 km op de teller staan. Ik zocht naar NIET zwart en het werd dus een Alpinweiss. Gelukkig ook geen Privacy Glass want ook dat vind ik niet mooi. Het interieur met antraciet stoelbekledingen lichte hemelbekleding. Mijn vorige X1 was full option, dus wat ga ik missen? Nu geen panoramadak (tja, had het zelden open en was soms best warm, gaf alleen meer licht in de auto), geen leren bekleding (ach, geen noodzaak), geen sportstoelen (dat is wel jammer) en geen elektrische stoelverstelling (dat is echt jammer, want die instellingen waren gekoppeld aan de sleutels van mijn vrouw en mijzelf).

Wat wel is gebleven of er bij is gekomen: Adaptieve LED koplampen, BMW Head-Up Display, Comfort Access en Keyless start, Stuurwielrand verwarmd, Voorstoelen verwarmd, Buitenspiegels elektrisch verstel- en verwarmbaar en elektrisch inklapbaar, Elektrisch bedienbare achterklep, BMW Live Cockpit Professional, Driving Assistant Professional, Parking Assistent Professional, Innovation Pack, Apple Carplay/Android Auto en nog vele slimme gadgets die via het multimedia systeem en het iDrive systeem kunnen worden ingeschakeld en gebruikt.

Hoe rijdt dat nu: heel stil, robuust en vertrouwd BMW. Ik ben geen racer en het gaat allemaal zo soepel en vanzelfsprekend! Wat wel wennen is, dat zijn de vele hulpsystemen. Allemaal een keer doornemen en ervaren hoe dat in de praktijk helpt (of niet). Ten opzichte van mijn vorige X1 merk ik wel een enorme verbetering van de cruise control functie. Verkeersborden, stoplichten, rotondes worden herkend en de snelheid daar op aangepast. Dat geldt ook voor bochten in de weg. De camera's rondom (360 graden view) en de radar doen hier goed hun werk en sturen hoeft ook niet meer (als er tenminste lijnen op de weg staan).

Over de betrouwbaarheid van de auto kan ik nog geen uitspraak doen. Maar ik heb wel inzicht in het gemiddelde verbruik van deze auto over de eerste 11.000 km en dat is onder de 16 kWh/100 km. Ook mijn eerste ritten komen uit op circa 16 kWh/uur. Dat stelt zeker niet teleur. Ik ga nu eerst diverse ritten maken en zal dan een vervolg schrijven op deze eerste review van mijn iX1 eDrive20.