BMW 540i xDrive Touring (2019)

BMW 540i xDrive Touring (2019)

Uitvoering540i xDrive Touring
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2020

Mijn eerste review

Sinds 3 maanden in het bezit van deze BMW 540i Touring (sophistograu brillianteffect metallic). De auto was bij aankoop 1,5 jaar oud en had 32k km op de teller. Hiervoor had ik een 528i Touring die eigenlijk prima beviel. Ik kwam toen uit een Volkswagen Polo, dus dat was een enorme stap omhoog voor mijn gevoel. Echter na 3 jaar begon het stiekem te kriebelen….je kent het wel. Mezelf ervan weten te overtuigen dat ik toch écht een keer een 6 in lijn moest hebben gehad voordat alles elektrisch geworden is (zoals zo velen dit argument hebben gebruikt). Het werkt echter wel ?. Eigenlijk alleen maar (serieus) gaan zoeken naar een 540i. Een 550D is wel te vinden, alleen ik rijd 40 km per dag, dus dan is een diesel waanzin in mijn ogen. Audi en Mercedes heb ik om een of andere reden niks mee. Nog even gekeken naar aan Jaguar XF Sportbrake (SVR), maar kwam er al snel achter dat mijn hart toch bij de BMW ligt. Nog wel even getwijfeld of ik wel de Xdrive wilde (de 540i is alleen met Xdrive, de 535i is er wel als RWD). Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat RWD met dit vermogen en deze carrosserie niet voor mij bestemd is (ik denk dat ik snel in een greppel zal belanden).
Na vele uren (semi) serieus te hebben gezocht een mooi exemplaar in Rotterdam gezien. Lang getwijfeld of ik wel een afspraak zou moeten maken, want bij mij is het vaak kijken en dan snel kopen. Na veel overleg met mijn vader (mijn vriendin heeft niks met auto’s) een afspraak gemaakt. Door omstandigheden van mijn kant kon ik pas 3 weken later langskomen. Helaas kreeg ik al na 1 week een mailtje dat ze de auto hadden verkocht. Toen toch stiekem enorm gebaald. Mezelf niet gek laten maken en rustig verder gezocht toen ik niet veel later dit huidige exemplaar zag in Hoorn. Een afspraak gemaakt en samen met mijn vader niet veel later er naar toe gegaan.
Testrit gemaakt en met name gelet op dingen die mogelijk niet goed aanvoelden (bv versnellingsbak, ophanging, piepjes/kraakjes etc). Verder natuurlijk uitgebreide visuele inspectie. Uitkomst was dat er toch her en der wat lakschade was en dat het panorama dak een eigen wil had. Verder reed de auto prachtig soepel, kracht te over en reageert in mijn ogen erg precies op stuuracties en zet zich mooi in bochten. Ook erg indrukwekkend zijn de remmen, deze set heeft 4 zuigers voor en dat merk je behoorlijk goed. Na de testrit een aantal dagen rustig alle plussen en minnen naast elkaar gezet en tot de koop overgegaan. Alle door mij genoemde mankenten zijn keurig opgelost door de dealer. Ook hebben ze op mijn verzoek de type aanduiding en de M-badges verwijderd. De auto heeft ook nog 2 jaar Premium Selection. Dit laatste is voor mij erg belangrijk, want ik heb vaak pech met auto’s. Mijn eerste, de Polo, had na 70k een nieuwe versnellingsbak nodig (leuke anekdote: ik kreeg het verwijt van de dealer dat dit mijn eigen schuld was omdat ik een te zware last (bv caravan oid) achter mijn auto had gehangen. Dit bleek erg lastig gezien er geen trekhaak op de auto zat. Enfin. De 528i heeft in zijn 2 jaar Premium Selection toch ook een kleine 8k aan reparaties gehad (airco, luchtvering achter, stuurkolom, aandrijfketting). Dus een stukje garantie is voor mij wel belangrijk.

De eerste 3000 km
Wat een feest, iedere keer weer. Het begint al met het starten van de auto: lekker gepruttel bij de koude start en het geluid met de ramen open is ook erg fraai. Ik weet niet of het motorgeluid ook nog door de boxen komt, maar met ramen dicht hoor je de motor niet/nauwelijks. Ik zit nog te twijfelen er een sportuitlaat (Remus, Miltek oid) onder te hangen. Ben een erg fan van het geluid (raampje gaat altijd open als er een AMG V8 Bi-Turbo naast me staat), maar ik vind dat soort geluid eigenlijk niet echt bij een 5 Touring passen.
Rijden zelf is zalig, veel rust met de 6 in lijn met onderin genoeg koppel. Wel grappig dat ik in het dagelijks gebruik juist rustiger ben gaan rijden omdat de auto dit zo prettig doet. Heel af en toe de hooligan uitgehangen als het rustig is, stiekem is dat toch fantastisch. Qua verbruik is hij niet zuinig (1 op 10), maar daar heb ik hem ook niet voor gekocht. Mijn 528i met 4 cilinders reed 1 op 11.
Ik ben ook aangenaam verrast door de rijhulpsystemen. Met name als het wat drukker op de weg is geeft dit extra rust. Zelf het automatisch inparkeren ben ik gaan waarderen, ondanks dat mijn eerste reactie was: ‘een echte man parkeert zelf’. De meest zinloze optie is de displaysleutel/op afstand inparkeren. Is 1 maal leuk voor de kinderen, maar voor de rest zal ik het nooit gebruiken denk ik.
Over 3 weken naar Frankrijk op vakantie, heb nu al zin in de reis. Eerste mankementje is 3 weken geleden opgetreden. De achteruitwisser gaf bij de eerste zwieperd een harde tik en deed geen 180 graden, maar iets minder. De zwieperds erna geen tik en wel een beweging van 180 graden. Toch maar naar de dealer, die gaven aan dat het aan de wisser zelf lag en hebben deze dus vervangen (helaas niet in de garantievoorwaarden, want het is een bewegend deel). Leek de oplossing te zijn, maar het mankement is weer terug (leek me ook wat snel dat een wisser naar 30k al vervangen moet worden). Na de vakantie maar weer eens langs bij de dealer. Voor nu nog geen dingen die me zijn tegengevallen.