BMW 535i Touring High Executive (2011) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | 535i Touring High Executive |
---|---|
Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2019 |
KM-stand bij aanschaf | 108.000 km |
KM-stand laatst | 145.000 km |
De eerste kilometers
- 113.000 km
Vooraf:
Ken je het moment dat je een mooie lingerie set uitzoekt voor je nieuwste liefde? Dat beschrijft voor mij ongeveer de voorpret bij het uitzoeken van een andere auto. Als particulier auto liefhebber zijn dergelijke momenten doorgaans niet alledaags. Niet in de laatste plaats veroorzaakt door de vele vormen van diefstal die de Nederlandse staat op mijn persoontje heeft gepleegd in de voorbije jaren. Misschien verwoord ik het niet goed, maar denk hierbij bijvoorbeeld aan accijnzen, wegenbelasting, BPM, invoerrechten op alles dat je koopt, inkomstenbelasting, btw op iedere aanschaf, assurantiebelasting, energiebelasting, waterschapsbelasting, overdrachtsbelasting, hondenbelasting, gemeente belastingen en niet te vergeten, boetes. Die laatste is overigens een straf voor iets dat je fout hebt gedaan. De andere zaken zijn meer een compliment voor dingen die je goed hebt gedaan in het leven.
Maar goed, laten we het leuk houden, ik had het over het zoeken naar een andere auto. Voor velen is het misschien wel een vier-jaarlijks tijdrovend tafereel waarbij een Excel sheet van formaat de doorslag moet geven, heden ten dagen wijst Excel dan veelal in de richting van een Elon Vehicle. Maar u begrijpt, voor mij ligt dit ‘kiezen’ van een andere auto iets anders. Om precies te zijn is dit tot op heden slechts de 3e keer in mijn leven. Ooit begonnen met een E36 328i Coupe (BJ 1996), gevolgd door een E46 330i Sedan (BJ 2002) en dan nu de F11 535i (BJ 2011). De kleur is over al mijn auto’s tot op heden altijd hetzelfde gebleven, de motorisering in de basis eveneens, namelijk een benzine gestookte 24 klepper zes cilinder lijn motor. Voor de goede orde, niet te verwarren met een V6. Deze vijf is overigens geimporteerd uit Duitsland, de kilometerstand en voormalige eerste eigenaar waren met naam en toenaam te verifieren m.b.v. de Duitse boeken. Ik vond persoonlijk de kilometerstand passen bij de staat van het exterieur en het interieur, in mijn ogen allemaal nog zo goed als nieuw.
Van nieuw naar oud, de 328i had destijds een vermogen van 193pk met 280nm koppel. De 330i een vermogen van 231pk en 300nm koppel. Deze 535i heeft een vermogen van 300pk en een koppel van 400Nm (motorcode N55). In een time-frame van enkele decennia engineering zien we het vermogen en koppel enorm stijgen, maar ook de mate van luxe waaraan we zeer eenvoudig gewend raken. Ook de veiligheid van personenwagens is enorm verbeterd. Ter vergelijking, de 328i coupe woog zo’n 1200kg, de 535i station weegt zo’n 2000kg. Je zou als niets vermoedende lezer toch verwachten dat je in een overgemotoriseerde schoenendoos terecht komt met de wegligging van een zeepkist? Echter, de F11 535i blijkt als een hogesnelheids trein op rails. Hoe hebben de – veelal bezopen - mannen uit München dat in hemelsnaam voor elkaar gekregen? Hiervoor verwijs ik u graag door naar het Hoofdgerecht
Hoofdgerecht:
Om te begrijpen wat voor auto we nou precies mee te maken hebben zijn een aantal zaken het vermelden waard. De motor specificaties van de N55 zijn eerder al genoemd maar wat daarbij niet genoemd is - is de beschikbaarheid van het maximum koppel. Welnu, de volledige 400nm is beschikbaar tussen 1.200 en 4.000 toeren per minuut, terwijl het maximum vermogen van 300pk al beneden de 6000 toeren volledig afgegeven wordt aan de achter-as. Het rode toeren-gebied voegt derhalve dus helemaal niets in positieve zin toe. In de dagelijkse praktijk is het koppel altijd direct beschikbaar. Je zou het ook een Diesel kunnen noemen qua rij-ervaring. Alhoewel het benzine gestookte zwaargewicht zich net zo makkelijk binnen zes seconden naar de maximum toegestane snelheid in Nederland sprint. De topsnelheid is in dit land niet op legale wijze te behalen uiteraard dus daarvoor moet je elders zijn, het rijden van 2x de legale Hollandse snelheid is letterlijk kinderspel en gebeurt in luttele seconden zonder dat je daarbij enigzins hoort of voelt dat het zo hard gaat. De theoretische top zou 250km/h zijn, al is dat met verkeer op de weg lastig realiseerbaar en verdedigbaar. De achteras van de Touring is standaard uitgerust met niveau-regeling en beschikt tevens over iets meesturende achterwielen, snelheids afhankelijk. Door die combinatie voelt de Vijf niet zo groot als dat hij werkelijk is met zijn vijf strekkende meters. De breedte meet bijna 1,90 en dit komt dus ten goede aan de zijdelingse stabiliteit. Daarover gesproken helpt ook de breedset – de achterbanden zijn daarmee flink breder dan de voorbanden. De automaatbak die standaard bij deze krachtbron hoort is de ZF8. Speurwerk leert dat er qua koppel nog maar 50nm extra koppel op deze bak uitge-oefend kan worden, alvorens deze in stukjes uiteen zou barsten. Het is overigens een heel fijne automaatbak. Schakelen gaat snel, soepel en geruisloos. Er zijn uiteraard een aantal drive modi te kiezen waaronder Dynamic, Sport en Sport+. In mijn ervaring is Dynamic de beste om warm te draaien (tussen 1200-1500rpm) en Sport de beste all-round modus. De vering en demping zijn dan comfortabel (op 19” rubber) zonder daarbij iets te laten liggen aan wegligging. De gasrespons en automaat reageren ook net even fijner dan Dynamic. En mocht je toch even willen terugschakelen dan kan dat zowel met de flippers aan het stuur als op de Stick. Wat op deze 5 overigens niet zit is X-drive ofwel 4x4 aandrijving. Maar zelfs zonder die optie is het werkelijk alsof niets dit zwaargewicht uit z’n baan krijgt. De auto heeft mij zonder X-drive dermate positief verrast qua comfort en wegligging dat de optie naar mijn mening beschouwd kan worden als overkill, men torst grofweg 100kg extra gewicht dagelijks mee en treft een verhoogd risico op additionele onderhoudskosten. En hoe vaak sneeuwt het nog in NL?
Als het gaat om het rijden dan kan ik eerlijk zeggen dat deze auto het allemaal in zich heeft, of het nu gaat om om comfort, sportiviteit of luxe. Elke rit is een plezier. Een lange reis voelt niet als zodanig in deze auto. Isolatie is ook helemaal top dus je hoort nagenoeg helemaal niets behalve elkaar en de muziek aan boord. Voor elke bui en voor elke bestuurder heeft deze auto wel wat wils. Zaken als stand-verwarming met timer, gescheiden climate control, elektrisch verstelbare stoelen met memory, stoelverwarming, groot display, iDrive systeem, getint glas, xenon, lichtpakket enz zitten er allemala op. Zijn er nadelen aan deze auto? Buiten het kosten-aspect dat later nog aan bod komt – eigenlijk geen. Een beetje afgezaagd misschien, maar laat het dan de veel te krap aangelegde parkeerplaatsen zijn nabij bioscopen, winkelcentra enzovoorts.
Toetje:
Als het gaat om de kersen op de taart, althans voor mij persoonlijk, dan zou ik het als volgt willen beschrijven, een zwarte F11 535i High Executive in de Shadowline uitvoering met zwart lederen sportstoelen. De volledige optielijst volgt nog, ik probeer deze ergens vandaan te copy/pasten. In de toekomst post ik uiteraard updates omtrent onderhoud en reparatie. Vooralsnog heeft de Vijf z’n afleverbeurt gehad dus hij kan er weer 20dkm tegenaan. De keramische remschijven en remblokken voorzijde zijn ook vervangen voor aflevering. Ook zal ik bij een zonniger weer-type wat betere foto's maken, dan springt ook het detail in het zwart eruit, de lak, de ramen, de lijsten maar ook de dakrails zijn qua tint toch allemaal anders zwart van kleur, wat het in mijn ogen een mooi geheel maakt.
Betalen:
Alles heeft in het leven een prijskaartje. Waarbij een nieuwe vrouw doorgaans duurder is dan een nieuwe auto, heb ik mij laten vertellen door een ervarings-deskundige op dat gebied. Maar goed, de kosten, laten we aftrappen met het benzine-verbruik – dit ligt in mijn geval op 10.4L op 100km. Derhalve net geen 1 op 10, veroorzaakt door enorm veel files de laatste (winter) tijd. De 10.4L gemiddeld is over de laatste 3mnd waarin zo’n 6dkm is verreden. Dus 1 op 10 is normaal gesproken prima haalbaar. Met warme motor op de cruiscontrol met 100km/h geeft de boardcomputer een actueel verbruik van ergens rond 5L op 100km, ofwel 1 op 20. De ZF8 staat dan in z’n 8e verzet waarbij de motor onder de 1500 toeren draait. Maar goed, laat ik eerlijk zijn, daar heb ik deze wagen niet voor gekocht, dus even planken komt ook vaak zat voor. Als ik dan een bijna 2.000kg zwaar wegend paleis in ogenschouw neem dat tevens dergelijke sportieve prestaties levert – vind ik het alles zins een net verbruik overall. Er zit een 70 liter tank in wat met mijn verbruik van 10.4L een bereik geeft van krap 700km – als je hem helemaal leeg zou rijden, hetgeen niet aan te raden is. De ervaring leert vaak wel dat dit bereik enorm toeneemt wanneer je gewoon een lange vakantie rit hebt met de cruiscontrol op 140km/h zonder files. Stoppen en optrekken kost nu eenmaal veel, gezien het gewicht. Om het stuk over brandstof te besluiten, ik tank altijd premium benzines omdat ik persoonlijk nog steeds erg weinig vertrouwen heb in E10. Ecologisch gezien ben ik dan alsnog beter bezig want deze olie-maatschappij compenseert de CO2 uitstoot voor iedere getankte liter. Voorts kom ik op iedere liter nét ietsje verder en loopt de motor nog nét even ietsje lekkerder. Uiteraard wil de fiscus ook de nodige motorrijtuigen belasting opstrijken hetgeen in deze regio neerkomt op 91 euri per maand. De verzekeraar vraagt natuurlijk ook het nodige voor een all risk dekking, dit komt in mijn geval neer op 126 euri per maand, na aftrek van kortingen. Vaste kosten is dus 217 per maand. Brandstof is in mijn geval medio 350 per maand, na aftrek van kortingen. Zonder onderhoud en afschrijving kost een auto als dit dus al vrij veel geld o.b.v. 24000km/jr.
Voetafdruk:
Niet populair maar wel modern, de toevoeging van een stukje confrontatie met het milieu. In aansluiting op het kostenplaatje heb ik ook de 535d overwogen, gezien zijn zuinigheid en additionele koppel. Maar daar blijft de gigantische wegenbelasting een dingetje, terwijl ik misschien wel een ander soort transport ga kiezen in de toekomst voor woon/werk, misschien ga ik wel thuiswerken. Maar dan zou ik toch vast blijven zitten aan de wegenbelasting. Ook de onzekere toekomst van de Diesel in zijn geheel speelde mij parten. Hoe jammer ook, want ik vraag mij oprecht af of Elon Vehicle’s wel de oplossing zijn. Wellicht is een rij-bereik van 150km wel genoeg voor 75% van de mensen. Dan kun je van één Elon Vehicle vier normale EV’s maken. De grondstoffen voor die batterijen zijn maar beperkt beschikbaar op aarde en worden ook vaak dubieus gedolven. Iets met mijnen in Congo, kinderarbeid en gedwongen prostitutie. Ook worden de de meest basale mensenrechten niet eens gerespecteerd binnen Elons eigen productie hallen in China. Maar daar stopt het niet, zoek eens voor de grap op het 'bedrijf' Revnext. Zeg maar een lobby club waar T#sla klant was en waar later het centraal planburo z'n klimaat plannen liet doorrekenen. Wat een toevalsklapper die subsidie op die stekkerdozen, is het niet? Maar goed, in die zin denk ik een maatschappelijk verantwoorde auto gekocht te hebben, terwijl ik het milieu spaar met CO2 compensatie. Waar blijft de groene waterstof auto, BMW heeft het al 15 jaar op de plank liggen, destijds voor een 760i.
Corona en thuiswerk
- 130.000 km
Nog altijd dolblij met deze aanschaf, elke rit is en blijft een feest. De motor is zeer gretig, de bak zeer gecontroleerd in z'n overgangen en het onderstel is in Sport zo stevig als een huis. De luchtgeveerde achteras helpt daarbij want van overhellen is weinig tot geen sprake.
Voor het verbruik in Nederland kom ik consequent uit rond de 1 op 10, maar dat is helemaal afhankelijk van de rechter voet. 1 op 6 zal ook zeker mogelijk zijn als je maar lang genoeg vrij baan hebt en er geen snelheids beperkingen zijn. Die combinatie is echter tamelijk ongebruikelijk, zelfs in Duitsland. Voor de goede orde, ik tank nog altijd E5 premium benzine waarbij deze oliemaatschappij de CO2 compenseert.
Zoals beloofd heb ik wat foto's toegevoegd. Wat valt er te melden? Helaas niet zo heel veel, want ik werk al bijna een jaar vanuit huis als gevolg van de Corona maatregelen. Naast dat dit sowieso geen pretje is, loopt de kilometerstand uiteraard niet erg hard op. Onlangs is wel de jaarlijkse APK gedaan voor 37 euro - met de complimenten van de keurmeester. Verder heb ik de luidruchtige 18 inch "brug-steen" banden rondom vervangen voor fluwelen Pirelli's - op de achteras ligt 2x 275mm, dus dat maakte het prijskaartje tot ruim 1.000 euro inclusief uitlijnen en balanceren. Jaah - dat weet je met een auto als deze.
Het enige dat je voorheen binnen hoorde tijdens het cruisen waren de banden - maar nu met de zachtere Pirelli's is dat ook zo goed als verdwenen. Het gaat bijna op elektrisch rijden lijken, zo stil is het aan boord. Op de cruise in 8 draait het blok krap 1500 toeren bij de geldende limieten.
Met de stilte aan boord is het overigens snel gedaan als het gas erop gaat, dan komt uiteraard de twin turbo 6-in-lijn direct in actie - en dat geluid blijft toch verslavend. Dat is ook met geen pen te beschrijven, ook niet de ervaring van het maximum koppel dat al medio 1500rpm vrijkomt. Ik schakel hem zelf - ter bescherming van de techniek - handmatig op bij 5000rpm (met de stick of de flippers aan het stuur) en dan gaat het feest maar door tot zeker 2,5x de maximum snelheid. Ergens is het gewoon pure waanzin in dit land om met +300pk en zo'n sloot aan altijd beschikbaar koppel rond te rijden, maar die enkele keer dat er ruimte is, toch weer die grijns, dat maakt het voor mij allemaal goed, zolang het nog kan.
Binnenkort hoop ik jullie weer te voorzien van een update inzake de grote inspectie, de olie zal voor het eerst in mijn auto leven i.v.m. houdbaarheids datum vervangen moeten worden - niet vanwege de kilometerstand zoals voorheen..
GRB
- 131.000 km
Zoals beloofd een korte update over de grote onderhoudsbeurt. Er waren geen bijzonderheden. Mijn voornemen de ZF automaatbak te laten flushen heb ik uit het hoofd laten praten. In plaats daarvan is de 6.5L bakolie vervangen en is de transmissie carterpan vervangen, met ook de daarbij behorende olie-zeef mechanismen. Verder is de bak qua software gereset zodat deze zich nu gaat inleren op basis van mijn rijstijl. Verder de bougies, olie en luchtfilter en de remolie laten verversen. Al met al is er 3u werk geschreven op de bon, op zich netjes om er weer even tegenaan te kunnen. Hopelijk snel een einde aan al die lockdowns en weer lekker gassen!
ARKO (Alle Ramen Kunnen Open)
- 135.000 km
Maar weer eens een update, inmiddels tijdens corona weer enige kilometers verder, plots begaf de airco het in mid-zomer... Bleek een lekkende condensator... kosten 500eu incl schoonblazen van de achterliggende radiator. Enfin, airco op Max geeft nu weer een heuse brain freeze :-) Verder heb ik in de tussentijd een tweetal M-performance eind-dempers laten installeren (OEM/BMW). Nu klinkt de zespitter een stuk levendiger en daarmee ook tamelijk verslavend :-) Over benzine verbruik ga ik het vandaag niet hebben... Laatst nog een Ford Mustang Mach-E eruit getrapt, god wat keek die vent raar uit z'n doppen - heerlijk..
APK
- 145.000 km
Tja, nog altijd corona tijd dus thuiswerken en weinig kilometers.. nooit gedacht dat ik zomaar voor de lol een stuk zou gaan rijden, al is het maar door de recent geplaatste dubbele M-performance einddempers, heerlijk diep geluid uit de 6-pitter als de rechter voet weer aan het werk gaat. En als pluspunt, het sportieve geluid is dicht bij afwezig wanneer op snelheid.
Verder geen kosten gehad afgelopen tijd, behalve APK-tje waar hij gelukkig met vlag en wimpel voor is geslaagd.
In de comments las ik een vraag over de banden, er liggen nu Pirelli Cinturato P7 run flats onder in de maat 245-45-18 voor en 275-40-18 achter. Zelfs met de runflats geen banden geluid, dus aanrader. Reed hiervoor altijd Dunlops onder zowel de E36 328i als de E46 330i - maar de Pirelli's zijn nog stiller. Slijtvastheid zal wel wat slechter zijn vermoed ik, al is het maar vanwege het enorme koppel dat ze achter te verduren krijgen.
Terecht punt uit de comments - dat het vorige keer niet om een defecte condensator ging maar een condensor van de airco. Sorry folks, ik was even in de war met m'n audio installaties uit mijn vorige BMW's.. daarop zaten inderdaad condensators om het aantal Watts fijntjes eruit te blazen.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.