BMW 530i (1994)

Volvo S80 2.4 170
BMW 520i 24v E34
BMW 530iA V8 E34

Ik heb mijn bijna perfecte 520i weggedaan omdat:
- Ik toch een automaat wilde
- Wat meer power (2.0 is het net niet) wilde

Sinds juli 2014 eigenaar van deze 530iA V8

Ook deze BMW komt weer uit Duitsland. Dit is de 4e auto die ik bij de buren haal. Ik heb destijds gekeken naar 525iA, 530iA V8 en 540iA modellen. Alleen deze 530iA V8 trok me aan. Juiste vraagprijs, juiste kilometerstand, juiste opties en een goed verhaal.

Ik ben de 3e eigenaar van deze auto (aantoonbaar).

De auto stond in Hanau. Mijn vriendin en ik zijn er in de 520i naartoe gegaan. Prijs overeengekomen en wegwezen. We mochten op het kenteken en de verzekering van de vorige eigenaar naar huis. Scheelde $$$. Ik kon het met de verkoper (particulier) meteen goed vinden want het was zelf ook een sleutelaar. Er was dus meteen wat vertrouwen wederzijds.

Opties:
- Airbag (2x)
- ABS
- ASC
- Elektrische ramen (4x)
- Schuifdak (Elektrisch
- Airco
- Lederen interieur (zeer goede staat)
- Voorstoelen verwarmd
- Uitgebreid speakersysteem (ik weet niet hoe dit op de E34 heet)

en.. kwam ik later achter via het ChassisNr:
Een af fabriek M-technik onderstel.. En dat geeft, ondanks de stand van 200.000+, een hele goede wegligging.

Na aanschaf wist ik weer waar ik het voor deed. De stille V8 maakt weinig toeren en er is lekker vlot mee te rijden. Mega snel ben je niet.. 8,5 seconden 0-100 is niks meer tegenwoordig. Het is gewoon een comfortabele reisauto. Ik rij zakelijk 1600-2000 km. per maand en ik wil geen leaseauto. Ondanks de leeftijd, dekt deze E34 prima al mijn zakelijke kilometers. Ik heb er al bijna 20.000 op zitten in iets meer dan een half jaar.

Ik hou deze review wat korter omdat dit mijn derde E34 review is. Concreet zijn de grote pluspunten aan een E34 V8:
- Voldoende power, vlot rijden
- Sterke airco
- Simpele techniek, goedkope onderdelen en alles leverbaar
- Groot platform van kennis toegankelijk voor hobbyist
- All-round hele prettige rijeigenschappen

Algemene E34 nadelen zijn:
- Geluidsisolatie boven 130 km/u
- Op diverse punten is de E34 roestgevoelig
- Kogelloop stuurinrichting gedoemd om speling te ontwikkelen
- Bekleding deuren laat soms los

Met betrekking tot de nadelen:
- Nu het motorgeluid nihil is, kan ik goed leven met de wat mindere isolatie. Dit is achteraf toch niet zo erg.
- De roest bij deuren en dorpels blijft een probleem. Goed bijwerken, bijhouden en ooit overwegen de auto helemaal te laten spuiten. Dan kan een E34 wel heel lang mee.
- Ik heb een extra stuurhuis uit een demontage auto. Na mijn automaatproject haal ik dat stuurhuis uit elkaar en ga ik kijken wat er te reviseren is.
- Ook deze E34 toont kleine spoortjes van oude kit die loslaat. Ik heb al met poly kit bijgesmeerd. Dat is ook meteen DE oplossing.. Gewoon terug kitten en netjes afwerken.

Uit mijn andere reviews blijkt dat ik e.e.a. zelf vervang aan auto's. Ook bij deze auto een berg preventief onderhoud zoals:
- 2x Bakolie wisselen
- Motorflush en oliewissel (oliewissel 1x per 15.000)
- Alle armen en verbindingsdelen voor en achteras vervangen
- Waterpomp, riemen en spanrollen
- Bougies en overige kleine technische dingen

De auto rijdt nu perfect. Strak, vlot, stille motor... goed audiosysteem.. Ik ben er helemaal tevreden mee. Inmiddels heb ik ingebouwd (originele BMW onderdelen):
- Cruise Control
- Uitgebreide Boordcomputer
- Koplampen met stadsringen. Zgn. AngelEyes

Ja, technisch is de auto af... Optisch komt nog wel een keer.

Ik moet toch wat te doen hebben. Maar de auto is af... Ik kon aan een identieke automaatbak komen uit een E32 3.0 V8. Deze heb ik gekocht en gedemonteerd. Ik ben deze nu stap voor stap aan het reviseren. We gaan over een paar weken zien of het is gelukt. Dan monteer ik de bak onder de auto. Mijn huidige bak schakelt prima dus terugwisselen bij falen kan altijd. Zie foto 2 en 3 voor een gereinigd schakelbrein en de aandrijflijn na verwijderen uit de behuizing. Het reinigen van het brein kan ik iedereen aanraden. Er zat wel wat "sludge" en "aankoeksel" in de kanaaltjes.

Binnenkort een update.. na het afronden van de revisie en de montage.

Update - November 2015
De BMW gaat de 300.000 aantikken. Dit alles probleemloos. Inmiddels heb ik ook het revisieproject af. De automaat zit er al een aantal weken onder. Aanvankelijk heb ik een afstelfout gemaakt en werkte de bak niet goed. Hij moest er onder uit en na het opnieuw afstellen van een remband kon de versnellingsbak er weer onder. Het resultaat is nu al merkbaar. Van een automaat met +- 300.000 naar nieuwe inwendige delen is een enorme sprong. Om het af te maken laat ik het schakelbrein door een specialist reviseren. De reden hiervoor is dat het zelf reinigen en vervangen van bepaalde delen het schakelen wel heeft verbeterd maar het is nog niet perfect genoeg. Voor perfecte kun je 2 dingen doen:
1: Een nieuw brein voor 900 Euro
2: Je brein laten reviseren door een specialist voor ??? Euro

Die specialisten met testbanken voor breinen kunnen vaak ook nog aanpassingen doen om de schakelsnelheid of schakellekkerheid te beinvloeden. Daar gaat mijn voorkeur naar uit.

Begrijp me niet verkeerd, de revisie is geslaagd en de auto rijdt prima. Toch denk ik het resultaat te verbeteren met een gereviseerd brein. De testbank die hiervoor nodig is kost tienduizenden euro's en daar kan ik als zelf-sleutelaar nu eenmaal niet omheen.

De staat is nu dus als volgt:
- Technische staat motorbaai: Perfect
- Technische staat onderstel: Perfect
- Technische staat Automaat & aandrijflijn: Spoedig perfect
- Banden, zomer en winterset van A merk

Qua rijden, mankeert er dus letterlijk niks aan de auto.

Optisch is de staat als volgt:
- Lak: Oud en hier en daar wat krasjes
- Roest: Begint te ontstaan aan onderzijde deuren (bekend punt)
- Onderkant: Roestvrij en wordt door mij consequent bijgehouden

Wil ik perfectie, zal de auto naar de spuiter moeten. Dit willen we dus ik ben al een stappenplan aan het opstellen om de auto compleet te restaureren. Bij deze restauratie moet ook productverbetering plaatsvinden. Dat wat BMW over het hoofd zag, moeten we zelf gaan toevoegen. Concreet betekent dit dat ik de auto beter ga isoleren tegen rijgeluiden en dat de extreem roestgevoelige deuren bewerkt moeten worden om de oorzaken voor roestende deurranden voorgoed weg te nemen. Dat betekent dus dat de afwatering van de deuren anders vorm gaat krijgen.

Ik ben voornemens de auto ergens in Q2 2016 te laten spuiten.

Mocht ik in de toekomst ooit gezeik krijgen aan de motor, ik heb inmiddels een 3.0 klaar liggen voor revisie. Een prima lopend blok met +- 300.000 gelopen maar ooit gaan we die natuurlijk ook helemaal opnieuw opbouwen.