BMW 530d touring (1999) #2

| KM-stand bij aanschaf | 268.000 km |
| KM-stand laatst | 276.500 km |
530d
Hallo, 268000km
Sins kort (zes weken) ben ik in het bezit van een BMW 530d.
Geweldig auto, rijdt prima, vrij snel. Ik moet zeggen dat het al gauw sloom is in vergelijking met mijn vorige auto, maar dit gaat goed. Ik wilde er niet te veel op achteruit gaan. Ik heb inmiddels een baan waarbij ik veel kilometers maak dus was ik toe aan een andere auto. Ik begin net met werken dus heb niet extreem veel geld te besteden..
Gekozen voor de 530d, ik wilde een 3 serie diesel, maar deze bleken duurder te zijn in aanschaf en ik had vaak het idee dat ze afgetrapt waren. Een 5 serie leent zich daar minder voor was mijn idee.
Het is een uitvoering zonder leer navigatiesysteem en elektrische stoelen/bediening. Maar dat vond ik niet het belangrijkste. Het belangrijkste vond ik de kleur, de motor en een trekhaak in verband met de boot die erachter moet en het zou leuk zijn als er mooie velgen onder zitten.
Deze onderdelen vervuld deze auto naatloos. m5 velgen, metalic blauw. een 3 liter diesel met 184pk en een afneembare trekhaak.
Mijn ervaringen tot nu toe, motorisch (qua blok) geweldige motor. Loopt als nieuw na deze kilometer stand. Zelf een grote beurt gegeven, multiriem, alle filters olie, versnellingsbak olie etc.
Uit laten lijnen en wat kleine gebreken hersteld.
Hieronder een grotendeels technisch verhaal om mensen te behoeden voor een slechte aankoop.
Al snel kwam ik er achter dat de auto toch wel heel veel rookt. Inlaatspruitstuk helemaal schoon gemaakt, (deze was heeeeel goor). EGR klep schoon gemaakt, deze was ook heel smerig. Al een stuk beter maar nog steeds rook. Dus een verstuiver test laten doen. 1 verstuiver verrot, deze direct laten vervangen. Aansturing van de EGR klep defect, ook laten vervangen. alles bij elkaar 750 euro. De verstuiver zat vast dus meer werk... Maar de auto rookt nog steeds als een oude stoom trein. De auto rookt bij het optrekken, een grote rookwolk en weg ben ik, daarna is de rook weg. Maar zodra je weer gas geeft komt het weer terug (Zwarte rook).
Is dit normaal voor deze auto's of is er nog steeds iets mis. Bij de garage zeiden ze dat dit niets vreemds was voor dit soort auto's met deze kilometer stand. Is dat zo? ik heb er verder geen ervaring mee.
3-1-2009 276500KM
Na veel te hebben gezocht is het rookprobleem helemaal weg. Commonrial druksensor vervangen, was niet defect, het was de opvoerdruksensor die een storing veroorzaakte. Er zat een vacuumslangetje los voor de aansturing van de turbo, deze is weer vast gezet. Het inlaatsysteem was volledig vervuild, echt goor door de egr regeling. De inlaat is schoon gemaakt en de EGR klep is buiten werking gesteld (vacuumslangetje loskoppelen en dicht maken). De karterdruk recirculatie was lek bij de kunstof kap, waardoor de motor lucht aanzoog om de luchtmassameter om, dit is ook verholpen door de kap dicht te kitten. En er is natuurlijk ook nog een verstuiver vervangen, zie bovenstaand stuk. Ik ben heel blij met het resultaat, ik was bijna van plan deze geweldig wagen weg te doen door het rookprobleem. De auto kent vele electronische regelingen waar veel tijd en kennis voor nodig is om alles optimaal te krijgen. Ten tijden van de storing heb ik gereden met mijn kadett, die heb ik nog namelijk, daarom heb ik nog niet zo veel gereden sins het begin van de review. Nu kan ik weer lekker cruizen met de BMW, echt een genot!
Vorig weekend schijfremmen en blokken voor vervangen, was een kleine klus. Alles was netjes schoon, dus geen vastzittende remzuigers remklauwgeleiding.. Wat meer werk was waren de spoorstangrubbers vervangen. Volgens mijn BMW specialist kunnen gescheurde rubbers het comfort en de remmen verzieken. Ik heb deze dus vervangen omdat deze flink gescheurd waren. Armen eraf halen en de rubbers eruit persen, nieuwe rubbers erin persen en armen weer terug plaatsen. Ik moet zeggen het resultaat is super. De vorige schijven waren wat krom, dus schokkerig remmen als gevolg. Maar nu remd hij weer zo strak als nieuw.
278000 kilometer
Vanaf het begin al zo nu en dan gehad dat dat het abs lampje ging branden. Na onderzoek blijkt de computer kapot te zijn. Nu blijkt ook de wielsensor rechtsachter kapot te zijn. Het was me al bekent geworden dat de ABS computers van BMW niet zo best zijn dus het zat er dik in. Maar goed nu werkt het weer prima, wel in tot aal 600 euro armer. Er zit nu een gereviseerde computer in met 2 jaar garantie dus daar heb ik voorlopig geen last meer mee. Voor de rest gaat het goed met de auto.
Al met al veel werk aan gehad en veel kosten gemaakt maar ik geniet nog dagelijks van deze geweldige auto. Ik kan het iedereen aanraden, maar let op wat je koopt! Lieft met wat garantie zodat de auto technisch 100% in eigen beheer kan worden opgenomen na de garantie. Wanneer de auto eenmaal goed is gaat er niet zomaar meer iets kapot wanneer er normaal mee gereden wordt. Toen ik deze 5 serie kocht was hij dus niet in orde maar daar was de prijs naar.
282000km 12-3-2010
Vorige week ben ik met mijn blauwe vriend op vakantie geweest naar oostenrijk. Dat ging zeer goed moet ik zeggen. Geen centje pijn. Voor dat ik weg ging ging er nog wel even een ABS sensor verrot. Dat was wel jammer want ik moest weer onder de auto een paar uur van tevoren.
Verder met 4 man in de auto en helemaal volbeladen en een koffer op het dak doet hem niets. Hij eet de bergen op alsof het niets is.
Morgen ga ik weer naar oostenrijk met de BMW. Kijken of het hem weer zo goed af gaat. Normaal was ik wel aardig gaar als ik aan kwam maar met deze auto is dat een stuk minder moet ik zeggen.
25-3-2010 285000KM
Zo ik ben terug uit oostenrijk, met auto en al. Het ging als een trein, niets aan de hand. Op de autobahn iets meer gas gegeven, 200 op de tom tom en dan heb je nog aardig wat gas over moet ik zeggen. Lekker hoor, ik ben blij dat ik nog een nieuwe accu geplaatst had een aantal weken geleden. Het was iedere nacht min 20. Dan gaat het hard met je accu maar de auto start altijd, tik en lopen.
De auto is weer toe aan een beurt (17000KM) na al dat rijden, dat ga ik dit weekend maar eens doen. De eerste beurt die ik zelf veroorzaakt heb. Tot horens!
Groeten Robert-Jan