BMW 528i touring Executive (1997) #3
| Bouwjaar | 1997 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 224.000 km |
| KM-stand laatst | 236.000 km |
De E39 BMW 528i Touring is een geweldige auto. Bij zijn introductie een benchmark in styling, comfort, weggedrag en prestaties. Nu nog steeds een auto met een tijdloos uiterlijk (mits origineel, uiteraard) en... bereikbaar voor iedereen die van autorijden houdt maar geen 50 mille wil of kan uitgeven voor een nieuwe bimmer.
Uiteraard gaat het hier om een 13 jaar oude auto dus ik zal me in deze review vooral focussen op de praktische gebruiks-en onderhoudsaspecten ipv uit te wijden welke speeltjes erop zitten of hoe goed het weggedrag is.
Aankoop:
Mijn 528i heb ik in maart 2010 voor iets meer dan 4 mille van een particulier gekocht.
Toen ik deze 528 kocht wist ik dat de auto niet perfect was, maar de gebreken die ik op het eerste gezicht constateerde waren niet ernstig genoeg om mij van de koop te weerhouden. Ik vond namelijk de kleurcombinatie erg mooi, lekker klassiek, wilde perse leer en handbak en ook het feit dat de auto op vrijwel nieuwe banden stond, net een grote beurt had gehad, een zeer net interieur had en roestvrij was trok mij over de streep. Handgeschakelde 528 tourings zijn redelijk schaars, de meeste zijn automaat. De automaatbak weegt en verbruikt meer en schijnt ook nog wel eens de geest te geven na zo'n 2 ton, bovendien is voor mij schakelen meer Freude am Fahren :)
Styling & carosserie:
Het ontwerp van de E39 heeft naar mijn mening de tand des tijds goed doorstaan. De auto heeft een chique en sportieve uitstraling. Helaas zie je E39s steeds minder in originele toestand. 18 Inch wielen of "face-lifts" met aftermarket onderdelen doen de auto geen goed en geven hem een goedkope uitstraling.
Helaas is de carosserie niet ongevoelig voor roest, kennelijk was Mercedes niet de enige met roest-issues, eind jaren 90... Tijdens mijn zoektocht naar een betaalbare en in redelijke staat verkerende 528i werd ik tot mijn verassing bij een aantal exemplaren met roestvorming geconfronteerd. Zwakke plekken zijn onderkant deuren en achterklep. Mijn BMW had hier gelukkig geen last van.
Rijden:
Ik heb nu 12.000 km met de auto gereden en dat is bepaald geen straf geweest. Sturen gaat precies en met veel gevoel, maar wat belangrijker is: wat een zegen om geen aandrijfreacties te voelen! (hiervoor altijd voorwielaandrijvers gereden..) De 6-cilinder is zeer soepel en stil. Stabiliteit bij hoge snelheden is indrukwekkend. Hoewel de BMW zeer snel is, nodigt hij niet echt uit tot hard rijden, daar is alles teveel voor op comfort afgestemd. Het is eigenlijk een auto die de bestuurder echt een soeverein gevoel geeft: Ik kan wel, maar ik hoef niet. De remmen (van Brembo) zijn uitstekend. Wel zijn de schijven gevoelig voor kromtrekken. Bijna alle exemplaren die ik heb proefgereden hadden in meer of mindere mate last van trillingen in het stuur bij het remmen. Ik heb de schijven kort na aanschaf laten afdraaien. De handremwerking is ook niet fantastisch: Afstellen bracht verbetering, maar waarschijnlijk moet ik de remvoeringen vervangen. Schakelen gaat bij koude bak soms een beetje hakerig, verversen van de bakolie bracht nauwelijks verbetering, schijnt bij BMW-bakken vaker voor te komen.
Onderstel:
Deze auto heeft een fantaststisch onderstel: Comfort en rijdynamiek zijn perfect in balans. Bij mijn auto waren wel een aantal rubbers aan vervanging toe. Bij de touring zijn de zgn "tonnenlagers" vaak op: Dit uit zich uit door een slappe kont en geklapper in de kofferbak. Ik heb deze rubbers bij een BMW garage laten vervangen (moesten geperst worden). Verder heb ik achter de stabilisatorrubbers vervangen, en voor de verbindingsstangen van de stabilisatorstang. Rond de 90km/u is er een zeer minieme trilling in het stuur waarneembaar, waarschijnlijk zou opnieuw balanceren van de gemonteerde Continentals 255/55/16 dit weg nemen.
motor:
De M52 motor is een juweel; loopt vanaf de start mooi trillingsvrij, heeft altijd power en maakt een prachtig geluid, dat eigenlijk soms teveel gedempt is! Olieverbruik nihil. Blok is mooi droog na 236dkm. Koelsysteem is aandachtspunt: Waterpomp en thermostaat schijnen vaak de geest te geven bij hoge km standen. Bij mijn Bimmer vooralsnog alles ok hier. Wel was het lager van mijn visco-koppeling stuk: Een nieuwe viscokoppeling gemonteerd, online gekocht voor €75,-
verbruik:
Een van de zaken die echt opvalt in positieve zin is het verbruik: Als je je aan de vmax houdt kun je op de snelweg makkelijk 1 op 12 halen. In Duitsland, met snelheden tot 190 reed ik gemiddeld 1 op 10. In de stad schiet het verbruik omhoog. Mijn verbruik ligt gemiddeld tussen de 1 op 10 en 1 op 11.
Interieur
De stoelen zitten uitstekend en het leer is ook na 13 jaar nog erg mooi. Auto is zeer goed geisoleerd. DSP geluidssysteem klinkt prima. Bekerhouders en ventilatieknopjes zijn kwetsbaar. Sommige pixels in infodisplay werken niet altijd, maar het is nog niet erg genoeg om er iets aan te doen. (hierover staan wel veel how-to's online..) Radio-ontvangst was zeer slecht, bleek een antennestekkertje te zijn dat slecht contact maakte.
onderhoud:
Een auto met een nieuwprijs van 56 mille kopen voor minder dan 5 mille is niet moeilijk, er een kopen waarbij je vervolgens niet het gehele aankoopbedrag nog een keer kan uitgeven aan achterstallig onderhoud is moeilijker. Aanwezigheid van servicehistorie en beschikken over technische kennis is belangrijk maar zegt ook niet alles. Je moet ook gewoon een beetje geluk hebben. Mijn 528 is tot nu toe zeer betrouwbaar gebleken, afgezien van
-een airbagstoring die er al in zat bij aanschaf en die relatief eenvoudig verholpen kon worden
-het feit dat sporadisch het toerental even inzakte bij sationair. Ik heb alle bougies met het juiste moment (30NM) vastgezet, 1 zat veel te los, en sindsdien is het niet meer voorgekomen.
Hierbij een overzicht van de onderhoudswerkzaamheden, groot onheil is mij vooralsnog bespaard gebleven, ik verwacht ook geen gekke dingen, wel heb ik in de afgelopen driekwart jaar een hoop kleinere reparaties verricht om de auto in de door mij gewenste staat te krijgen.
-Stuurbekrachtigings-systeem: ATF olie vervangen en nieuwe slangklemmen gemonteerd (ivm zweten/lekken bij koppelingen)
-versnellingsbak-olie ververst
-remschijven afgedraaid en remmen rondom gereinigd
-remleidingen in de ML gezet
-dofgeworden koplampen gepolijst (met Meguiars Plast-x, echt een aanrader!)
-viscokoppeling vervangen: 75 euro van viscokoppeling.nl
-wisserbladen rondom vervangen
-handrem afgesteld
-dorpellijsten en matten vervangen door betere exemplaren
-zij-airbag sensor vervangen (airbag lampje brandde al bij aanschaf, bij uitlezen bleek het om de zij-airbag sensor te gaan. 25 euro incl verzenden op Ebay Duitsland. Inbouwen was wel een PITA om dat de hele stoel eruit moet..)
-hitteschild uitlaat vastgelast
-bekerhouders achterin gerepareerd
-loszittende knopjes airco gerepareerd
-radio-antenne-aansluiting gerepareerd
-pompje voor achterruitensproeier gerepareerd
-plaatwerk vervangen: metalen staaf tegen mijn rechterzijkant gekregen (lag los op de A1, mijn voorganger reed eroverheen en ik kon m niet meer ontwijken..). Spatbord en deur in de juiste kleur op de sloop gehaald. Beroep doen op waarborgfonds en laten repareren was ivm eigen risico geen optie. Kosten met aftrek van verkoop beschadigde delen: €110 Deur overzetten was overigens geen pretje: De sloopdeur had geen DSP, dus 1 speaker minder, moest dus de complete kabelboom transplanteren : (
-"tonnenlager" laten vervangen bij BMW garage: €548,-
-oliewissel bij 238dkm. Nieuw oliefilter en 6,5 liter 5w30 MPM premium synthetic, speciaal voor BMW. Deze olie is prijzig, maar ik kan hem zeer aanbevelen. De 6cilinder loopt er subliem mee.
Aan hen die ook de aanschaf van een oudere E39 overwegen zou ik willen meegeven: Heb je geen 2 rechterhanden of basiskennis van electronica/computers, denk er nog even goed over na, want hoewel de E39 degelijk gebouwd is, kent de auto wel een aantal zwakke plekken die, zeker bij een BMW-garage, voor flinke kostenposten kunnen zorgen.
Onderhoud is in principe goed zelf te doen. De E39 is een complexe auto die echter wel logisch in elkaar zit. Het juiste gereedschap (veel torx-schroeven!) een Haynes-manual en een laptop met een goed werkend BMW-diagnose programma zijn echter onmisbaar. Ik gebruik zelf Ediabas Inpa, wat perfect werkt, meer heb je mijns inziens ook niet nodig.
Het werken aan deze auto is erg leuk omdat alles heel mooi ge-engineerd is. Je merkt dat overal goed over is nagedacht en de meeste onderdelen zijn erg solide uitgevoerd. Sommige plastic delen echter, breken al ongeveer af als je ernaar kijkt, zoals bv de dorpellijst-klemmetjes. Voorzichtigheid is hierbij geboden. Nieuwe onderdelen zijn redelijk betaalbaar er is veel imitatie van gerenommeerde merken, oa Meyle en Febi Bilstein. Bovendien worden er nu veel E39's gesloopt waardoor plaatwerk spotgoedkoop is.
tot zover, volgende update wat mij betreft als het service lampje weer aangaat ; )