BMW 330i (2001) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | 330i |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 167.000 km |
KM-stand laatst | 173.000 km |
eerste ervaringen
- 173.000 km
Voor deze BMW heb ik altijd Peugeot gereden, als eerste auto een 306 1.4, en vervolgens overgestapt naar de 306 GTI omdat ik veel van sportieve auto's hou. Qua rijgedrag was de GTI een fantastische wagen, maar waar ik me aan stoorde was de kwaliteit van het interieur, veel kraakjes en piepjes en zaken als een raamlijst die los liet. Daarnaast waren er ook storingen als de motor die niet automatisch wilde starten, en is de distributieriem een keer gebroken met alle gevolgen van dien. Ik snakte steeds meer naar een degelijke auto waar ik me niet meer om dit soort zaken hoefde te ergeren. En een die ook meer comfort bood want door het straffe onderstel was het nemen van drempels zeer onaangenaam in de GTI.
Ik zocht daarom een sedan die rijplezier, kwaliteit en comfort kon bieden, en bleven voor mij de Alfa 159 en BMW E46 over. De Alfa 159 is echt een beauty, maar met de motorisering die ik op het oog had viel hij buiten mijn budget. Het is uiteindelijk toch een BMW 330i geworden, omdat hij uitblinkt in vermogen, prijs (want ouder), en de befaamde achterwielaandrijving wat de rij-eigenschappen zeker ten goede komt. Dat de auto wat ouder is neem ik voor lief, hij geeft na 10 jaar nog steeds het gevoel of hij net uit de fabriek is komen rollen. Toch een bewijs dat het kwalitatief goed in elkaar steekt.
**rij-beleving**
Na vier maanden en 6000 km met de auto gereden te hebben kan ik concluderen dat het een goede aankoop geweest is. Iedere keer instappen geeft weer een bijzonder gevoel. Van de geur van het lederen interieur tot de duw in je rug bij vol accelereren, het blijft je prikkelen. Ook is de invloed van achterwielaandrijving duidelijk te merken, vooral bij een vochtig wegdek waar de auto zelfs met 245 mm breed rubber achter bij krappe bochten uit wil breken. Zet je de ASC uit kan er vrij gecontroleerd een powerslide gemaakt worden. Blijft behelpen natuurlijk zonder sperdif, misschien iets voor de toekomst.
Een andere sterk punt is het comfort, vaak wordt de auto gebruikt voor zakelijke doeleinden en wil je ontspannen kunnen rondtuffen. Het vrij softe onderstel weet de oneffenheden in het wegdek goed op te vangen. Bij normaal rijden is het stil in de auto en kun je ontspannen weer uitstappen.
Wat verbruik betreft doet de auto het heel aardig voor een 3 liter zes-cilinder, ik weet met rustig rijgedrag op de boordcomputer een verbruik van 8.5l/100km te halen. De fabriek geeft 9.0l/100km op.
Zijn er dan ook minpunten aan de auto? Ja, de versnellingsbak vind ik gewoon ronduit slecht. De pook is vrij gevoelloos en soms is het gokken waar ik heen moet bij terugschakelen.
Een ander punt dat aan de leeftijd te danken is, is de verouderde audio unit. Er zit een cassette deck in, wat eigenlijk in 2001 al passe was. De 6 cd-wisselaar kent geen mp3 mogelijkheden. Een oplossing is dan een aftermarket multimedia unit.
**problemen**
Bij aankoop had de auto enige kleine problemen. Zo was de aanstuurmodule van de Xenon verlichting stuk, naar de BMW-garage geweest: nieuwe module erin, kostte 380 euro.
Daarnaast is de sensor van de oliemeter en koelvloeistofmeter aan vervanging toe. Lampjes op het dashboard gaan af en toe aan en uit, ervaar ik als storend.
**kosten**
Overzicht van de kosten tot zo ver:
- Verzekering 70 a 80 Euro p/m.
- MRB 57 euro p/m.
- Winterbanden tweedehands 500 euro.
- Xenon module 380 euro
- Volle tank 100 Euro. Wordt weer veel CD's kopen van de Freebees, kunnen gelijk de wisselaar in ;)
Suggesties voor het aanvullen/verbeteren van de My-Review zijn altijd welkom. MvG, Roy.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.