BMW 325i (1989)

| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 140.000 km |
| KM-stand laatst | 145.000 km |
Freude am Fahren
Overgenomen van familie.. Waar hij nu ook weer aan terug is verkocht.
Een gave BMW 325i E30 model.. Geimporteerd uit Amerika dus lekker vol opties en uiteraard cabriolet (convertible).
Het is echt een wat oudere duitse wagen, en dat was goed te merken. Alles gaat net even wat stugger als een modernere Duitser. Gaspedaal en rem moet je met best wat voetkracht bedienen en het stuur is groot, maar met leer bekleed dus laat zich heerlijk door de handen glijden na het uitkomen van een bocht...
Deze versie was een Automaat, met volgens mij een 4 bak en kickdown(!). Ik vind eigenlijk dat je een E30 handgeschakeld moet rijden, en de wat minder sportieve maar meer comfortabelere modellen zoals de oude 5 series E28 enzovoort als automaat. Een E30 hoor je gewoon mee te kunnen 'spelen'. Naar mijn mening heb je gewoon meer gevoel met een handbak als een automaat. Maargoed, gewoon een heerlijk automaatje verder hoor.
de 2700cc 325i motor draait graag toeren en dat hoor je dan ook. Als je langs een muur rijdt terwijl je de kickdown benut en hij dus terug naar zn 1-2 schakelt en de toerenteller immergerade-aus naar rechts sprint klinkt de motor gewoon als een V10. Geen woorden voor. WAT een geluidje. En dat met standaard stille uitlaat ;). De motor levert circa 190 pk en een hoop koppel. De auto laat zich daarom ook goed bereiden in dagelijks verkeer door zn grote koppel en hoeft vrijwel nooit meer dan 2500rpm te draaien.
Je merkt wel goed dat het een sportieve uitvoering van BMW is zo'n 325i E30. Ik heb gereden met een 5 serie uit 1986 namelijk een E28 model, 525 ook en die draait dan toch circa 1000 toeren minder op 120km/u namelijk 2400 waar de E30 toch al gauw richting de 3500 rpm gaat. Ik vind dit erg veel voor een 2.7 liter motor en ik denk dan ook dat dit te wijten is aan een automaat met korte overbrenging. (wat de sportiviteit natuurlijk wel ten goede komt).
Verder, tja leren interieur, grote kofferbak voor een cabrio (vooral vertikaal erg diep), airco, softtop, electrische ramen, cruise control... gewoon een complete auto voor die tijd.
Verwacht geen zaken als airbags en omdat het een cabrio is gaat alles door de jaren heen gewoon een beetje stroef. Deuren die meer geluid gaan maken, ramen die niet zo soepel meer omhoog en omlaag gaan doordat rubbers van vorm veranderen enzovoort. Het blijft toch een beetje een liefhebbers auto.
Het verbruik is stevig. Gemiddeld 1 op 7 maar je krijgt er wel veel rij plezier en looks voor terug. Laten we eerlijk zijn, ze zien er gewoon 'bad-ass' uit met die stoere ronde koplampen en zeker in het zwart is het een stoere verschijning.
Toch vond ik het verbruik voor daily driver erg hoog, en de motor werd ook snel erg warm als het buiten +25 graden werd. Dit was te merken aan continue blazen van de motorventilator (irritant). De koelvloeistof was trouwens in orde dus ik denk een vuile thermostaat sensor.
zaken waar je op moet letten bij zulke wagens is originaliteit. Foute velgen, foute kleuren en een sportuitlaat is eigenlijk not-done bij zo'n wagen. Dan gaat het al gauw van mooie strakke duitse sportieve bak naar een armoedige auto. En dat is zonde.
Tips:
- koop een handgeschakelde.
- Koop en 325i, de 320i komt vermogen te kort en de 328i-335i slurpen wel HEEL veel.
-Check de bedrading onder het stuur achter het paneel. Is hiermee geknoeit laat de auto dan lekker staan.
- Let op of de kofferbak droog is. Het derde remlicht op de kofferbak-klep kan gaan lekken en zo de kofferbak verpesten.
- Check of er een gereedschapssetje aanwezig is onder de kofferbak klep, zoja dan heb je waarschijnlijk een nette auto gevonden.
-Verder alle gebruikelijke auto-dingen.
Al met al echt een heerlijke auto, veel gevoel en emotie en bovendien veel kracht. Even invoegen van 50 naar 120km/u is in no-time gedaan. Met veel verbaasde blikken van zogenaamd 'snelle' Audi leasebakken ;).