BMW 318d (2009)
Uitvoering | 318d |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
AANSCHAF 3-SERIE
Een week geleden heb ik voor mijn rijschool een witte BMW 318d Sedan in gebruik genomen. Op mijn vorige lesauto, een Opel Astra 1.7 CDTi, stond 3 ton. Ondanks dat het een auto met fijn onderstel en stuurkwaliteiten was, bleek het een pechexemplaar (zie andere review). Na afloop van de garantie bleven er regelmatig zaken mankeren aan de auto. Zo bleef ik kosten betalen terwijl de lening al was afbetaald en toen BMW ging adverteren met gratis Business Line Paketten, bracht me dat in verleiding. Ook was er tijdelijk lagere financiering en hoge inruil. Ik had nog nooit BMW gereden en was eigenlijk wel nieuwsgierig naar dit rijdersmerk met aanzien. Bovendien vond ik de 3-serie na de facelift er precies goed op verbeterd: dat wat het eerste model miste, had de gefacelifte versie juist wel. Namelijk een mooiere neus en achterlichten. Het model was nu prima in balans.
Ik ben erg onder de indruk van deze wagen. De koets voelt heel stijf aan.De balans van het onderstel is heel goed (sportief en communicatief, maar niet irritant hard afgeveerd; demping redelijk kort). De besturing is direct en communicatief. Erg fijn allemaal.
Inhoud Business Pakket: LM-velgen (vervangen door bovengenoemde), parkeersensoren, navigatie business, alarm, opbergpakket, gescheiden climate control. 17 inch 285 V-spaak BMW LM-velgen.
Verder heb ik gekozen voor Beige Sensatec bekleding. Ik heb meer met lichte en tegen elkaar afstekende interieurkleuren dan somber zwart.
REACTIES STATUS & BESTUURSTER
Gelukkig dat het burgerlijk wetboek geen paragraaf kent die regelt met welke maatschappelijke status je een bepaald automerk mag aanschaffen... Maar vind ik een model niet mooi, dan zou ik een auto sowieso niet kopen. Daarom ook geen belettering op de auto zelf. Alleen een dakbord dus. En ja, die kun je tegenwoordig zonder schroeven door het dak krijgen :).
De bestuurDer. ;)
DE EERSTE 10.000 KM
Tot nu toe bevalt het rijden met deze auto echt heel goed. Lekker sportief, dus stevige vering en demping. Niks voor liefhebbers van Franse auto's, maar wie van rijdersauto's houdt, heeft hier een fantastische wagen aan. Verder vind ik het een erg mooie sedan. Vooral in het wit komen de nieuwe lijnen goed uit. Dynamisch, sportief, gedrongen, agressief en toch nog enigszins elegant.
Mankementen. Zo bij de 120/130 onstond een lichte trilling vanuit de voorkant van de auto. Na balancering en uitlijning bleek het nog niet opgelost. De trilling is nu wel verdwenen, nadat alle vier de banden een kwartslag om de velgen zijn verdraaid. Niet echt een mankement vind ik.
Later hoorde ik een piepend geluid bij wegrijden en bij het rijden op de koppeling in de 2e versnelling. Eerst werden de poelies en V-snaar vervangen, maar dit bleek het geluid niet geheel te elimineren. Hierna is de trillingsdemper vervangen. Weg geluid, maar al na het vervangen van de poelies en V-snaar hoorde ik vanaf de passagiersstoel dat de motor ineens een monotone brom gaf. Hiervoor gaat ie nu as. woensdag weer naar de garage.
Verder ben ik erg te spreken over de stijfheid van de carosserie, de afwerking van het interieur, de piep-/kraak- en rammelvrijheid. Een uitkomst vind ik de automatische recirculatiestand en de automatisch verwarmende buitenspiegels.
Voor leerlingen is het een auto die zich gemakkelijk laat bedienen, beter dan mijn vorige auto, een Opel Astra 1.7 CDTi.
DE EERSTE BEURT
Deze week ga ik een afspraak voor de eerste onderhoudsbeurt maken. De brom in de motor is gebleven en na aanvankelijk gedacht te hebben dat ik het wel kon verdragen, vind ik het nu toch wel vervelend. Het is steeds te horen bij 1.500 tpm in elke versnelling. Verder hoor ik in de verte inmiddels ook een lichte ratel, alsof er iets niet helemaal vast meer zit. Daarnaast is de lichte trilling in - volgens mij - het rechter voorwiel of de rechter voorwielophanging niet geheel weg. Het komt meestal pas zo boven de 120 km/u tevoorschijn. Aangezien de vorige keer de balans in het rechtervoorwiel nogal snel weer verminderd was, denk ik toch wel aan een mankementje in de ophhanging.
Verder bevalt de wagen me echt hartstikke goed. Hij ziet er van elke hoek mooi uit. Er staat echt wat en het straalt echt wat uit. Ook het interieur bevalt uitstekend. Het Sensatec heeft als voordeel dat het kunstof is en je het gemakkelijk kunt afnemen. In deze kleur is natuurlijk besmettelijk, maar daar kies je voor. Nadeel is dat spijkerbroeken er op afgeven. BMW heeft er zelf geen reiniger voor.
Verder nog steeds geen kraakjes etc. Het interieur is behoorlijk stil. Goede isolatie.
Verder doet alles het nog prima. Hou er rekening mee dat deze auto de hele dag door rijdt. Er stappen zo'n 6 tot 8 leerlingen per dag opnieuw in en die stellen alles steeds opnieuw in. Ik vind het trouwens nog wel apart dat de pook nogal kan schudden en dat als je van stilstand wegrijdt en gas bij geeft, de transmissie schokkerig reageert. Laat je eerst de koppeling wat meer opkomen en geef je daarna gas, dan gaat alles soepel. Maar verder geniet ik volop van deze premium wagen. Er is toch een duidelijk verschil in afwerking, rijgevoel en doordachtheid met vergelijkbare auto's van andere merken. BMW is en blijft duur, maar je krijgt er ook meer voor terug. Dat is ontegenzeggelijk.
TUSSENSTAND
Over 7.000 km moet de auto officieel voor z'n tweede beurt. Hij is net even in de garage geweest i.v.m. het rubber in de veerkom rechtsvoor. Dat gaf steeds zo'n zompig geluid bij inveren, m.n. bij drempels. Dat is nu verholpen. De brom uit de motorruimte waar ik het hiervoor over had bleek een stuk plastic dat te los zat en trilde. Is nu verholpen. De trilling rechtsvoor bleek veroorzaakt te worden doordat de velg niet helemaal recht is. Dat beweerde Euromaster toen ik van de week de banden liet vervangen. Ik werd verrast met een veel snellere slijtage van de achterbanden en de voorbanden waren ook praktisch op. Bovendien waren ze achter in het midden wat meer versleten, wat er op duidt dat de banden iets teveel op druk stonden. Rechtsvoor was de band aan de buitenkant ver afgesleten, wat te maken had met de niet helemaal rechte velg. Ik ben ook afgestapt van de runflats, want wel nuttig natuurlijk, maar het gaat wel wat ten koste van het comfort. De auto voelde met de runflats duidelijk wat stuiteriger aan dan nu met de 'normale' banden van Michelin. Deze geven toch net wat meer comfort, maar het sportieve gevoel blijft voldoende. Het stuiterige is nu er gewoon lekker vanaf. De boel is ook weer even goed uitgelijnd en de 'kromme' velg is van rechtsvoor naar rechtsachter verplaatst.
Verder zat er een licht gekraak in de stuurkolom, dat hebben ze verholpen. En tot slot heb ik er nog een uitlaatsierstuk op laten zetten. Ik heb achteraf gezien toch een beetje spijt dat ik geen sportstuur heb genomen, want dit stuur vind ik te dun en niet zo mooi als de sportstuurtjes van BMW. Op de 1-serie die ik tegelijkertijd had aangeschaft zit die wel en dat rijdt nog sportiever en pakt lekkerder vast. Maar ja, vervangen van het stuur kost zo 1.000 euro...
BINNENKORT 2e BEURT
Volgende week dinsdag gaat de auto terug naar de garage. De kraak in de stuurkolom is toch terug en hoor je bij wegrijden en tegelijk insturen naar links. Verder gaat ie ook terug voor het 'krekelgeluid' wat volgens de dealer te maken zal hebben met het dubbel uitgevoerde vliegwiel. Er is al eerder naar gekeken en even weggeweest, nu is het weer duidelijk hoorbaar. Verder trilt de auto ook bij het optrekken van stilstand uit en schudt de pook dan. Ik denk dat er inderdaad iets niet goed is met of in het koppelingshuis. Moeten ze maar repareren of vervangen. Verder doet alles het naar behoren. Ik denk dat ik dezelfde dag, als het kan, maar een beurt laat doen.
TUSSENSTAND
Ben net met de auto op vakantie geweest in Zwitserland. Geen problemen. De auto is intussen wel in de garage geweest voor de tweede beurt. Die kostte zo'n 450 euro. Verder is de kraak in de stuurkolom mooi verholpen. Het trillen bij wegrijden lag aan het vliegwiel. Daar zat veel speling op en is in z'n geheel vervangen, twee en een halve dag in de garage (aanvankelijk zou ik hem een week kwijt zijn, dus dat viel mee). Ik heb echter wel het gevoel dat het weer terug zal komen, want niet altijd is ie helemaal trillingsvrij bij het wegrijden uit stilstand.
Het 'krekelgeluid' is wel weer terug, dus dat lag niet aan het vliegwiel. Nu gaf de garage aan dat het de poelies zijn. Ik heb m'n reserves, aangezien die in het begin ook al vervangen zijn. Maar binnenkort worden ze vervangen en dan zien we wel weer.
Verder blijf ik het een heerlijke auto vinden. Wat ik nog best verrassend vond is dat er gewoon geen verschil is tussen rijden met 120 of met 150 km/u. De auto is dan net zo stil, vertrouwenwekkend en comfortabel, ongelofelijk, hij voelt op hoge snelheden zo goed aan dat je het idee hebt in een grotere klasse te rijden.
De Sensatec bekleding van de stoelen is eigenlijk prima spul, gewoon kunststof en dus gemakkelijk schoon te maken met een goed schoonmaakmiddel. Het enige nadeel is dat het niet ademt en je er in de zomer dus snel een natte rug op hebt. Heb je de airco goed aan, dan valt het wel weer mee.
De Climate Control werkt heel goed, veel minder agressief dan in mijn vorige auto, een Opel Astra 1.7 CdTi uit 2005 (zie review 17-RJ-TG).
Een minpuntje is de lichtknop op het dashboard, die wil je (of 1 van mijn leerlingen) nog wel eens induwen met de knie. Je moet de knop dan weer uittrekken, wat niet heel gemakkelijk gaat. Wat ik ook niet het meest handig vind is de werking van de hendel van de Cruise Control. Je zet hem het gemakkelijkst aan door hem naar je toe te trekken, maar als je er dan mee wil versnellen moet je hem van je afdrukken. Gevoelsmatig wil voor optrekken de hendel naar me toe halen, dus dat kostte even tijd om te wennen.
1 Ton
Inmiddels staat er 100.000 km op de teller, ongeveer 1 jaar en 2 maanden na aanschaf van de wagen. In september was de 2e beurt. De eerste beurt kostte zo'n 250 euro. Deze tweede kostte zo'n 450 euro, inclusief het vervangen van de remblokken achter. Tot nu toe kan ik niet zeggen dat het onderhoud bij BMW nou zo duur is. Dat hoorde ik veel toen ik vertelde dat ik een BWM had gekocht. Valt dus wel mee. Het trillend/fluitend/gierend geluid is inmiddels verholpen, nadat zowat alle poelies zijn vervangen en nogmaals de trillingsdemper. Gisteren kreeg ik een motorstoringsmelding. Dit bleek een vervuilde/defecte sensor die de turbodruk regelt. Binnen een uurtje werd de sensor vervangen en was het probleem opgelost. Verder geen enkel probleem met de auto gehad in deze 100.000 km. Alles functioneert naar behoren. Binnenkort zullen de remblokken voor moeten worden vernieuwd en binnen niet al te lange tijd ben ik toe aan de volgende set nieuwe banden. Ik had er geen runflats meer onder laten zetten, maar Continentals. Zonder verstevigde wang duidelijker comfortabel, zonder in te boeten aan sportiviteit. Over de dealer niets dan goeds.
INMIDDELS
De auto werkt nog altijd naar behoren. De slijtage van de rechtervoorband vertoont een nog altijd wat afwijkend beeld t.o.v. de andere banden. Heel alarmerend is het niet. Ik kan er gewoon mee doorrijden en als de band echt moet worden vervangen i.v.m. het algehele slijtageniveau, is de slijtage op de rechterzijkant van het loopvlak niet zodanig dat er aan eerdere vervanging moest worden gedacht. Wel is boven de 120 km/u een hele lichte trilling waarneembaar.
Onlangs is er een gemodificeerde trillingsdemper in gezet, maar dat heeft het hele lichte krekel-/ratelend geluid niet verholpen. Dat geluid is het 'best' hoorbaar vanaf de passagierstoel, maar niet echt hinderlijk meer.
Verder geen enkel probleem gehad. Na deze hoeveelheid kilometers, waarvan veel in de bebouwde kom, vind ik wel dat het sportieve onderstel hier en daar ietwat te stuiterig is. Ik lees dat BMW wat dit betreft met de nieuwe 5 en 1 serie een dusdanige verandering in de afstelling van veer-/dempingkarakteristiek hebben bewerkstelligd dat het stuiterige er vanaf is en deze auto's een perfecte balans hebben tussen sportief en comfort. De nieuwe 3 serie zal deze balans dan ook wel hebben.
De banden slijten wel sneller dan normaal. Met 30 - 40.000 is het echt wel gebeurd. Rekening houdend met het feit dat er veel kilometers in de stad mee gereden wordt. En dan heb ik nog de Michelin Premacy's. Op sneeuw rijden is natuurlijk een crime, zonder winterbanden.
Overigens reed ik onlangs nog in een Audi A4 van de nieuwste generatie. Prima auto met dito motor en aandrijflijn, maar wat een verschil in besturing. Absoluut niet te vergelijken met de 3 serie. Rare installatie, niet lineair. De overgang van licht naar zwaar is veel te abrupt. Bovendien lang niet zo direct en minder gevoel in het algemeen.
Binnenkort krijgt de auto weer een beurt.
INGERUILD
Auto ingeruild. Geen mankementen meer gehad. Betrouwbare wagen.