BMW 316ti Compact (2002) #3

Uitvoering | 316ti Compact |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2025 |
BMW e46 Compact 316Ti 2002
Sinds kort rij ik in een lekkere 'old school' 316TI Compact in M-trim. Mijn auto was total loss en ik zocht tijdelijk iets om mij mee te verplaatsen. Deze kwam van mijn zoon die een 130i heeft gekocht. Opvallend lage kilometerstand die klopt (in 2015 Duitse import maar na te kijken in de BMW database). Mooie sportstoelen, strakke maar comfortabele wegligging, achterwielaandrijving, perfecte gewichtsverdeling en schitterend stuurgedrag zoals elke E46. Stille en zuinige motor. Geen strepentrekker (iedereen is sneller, je wordt er wel nederig van), maar op de snelweg tot 140 en boven de 4000 toeren als de valvetronic er in komt wil hij best wel versnellen. Lange koppeling en koud wat hakerige 5-bak. Opvallend stil bij 100 -120. Het is een 1.8 motor met een laag vermogen en dito prestaties (bijna BMW onwaardig), maar de motor kent wel manieren.
Na 23 jaar in redelijk goede staat (premium) maar onderhoud is belangrijk en dat was bij deze wat achterstallig. Onderstel moet ik nog goed naar kijken. Maar onderdelen zijn goed te vinden en mijn BMW garage vindt het een leuk ding om aan te sleutelen. Uiterlijk is twijfelachtig maar droogt in M-trim best wel mooi op en Arctic silver metallic is redelijk tijdloos. Heb wel de Tokyo-by-night achterlichten vervangen door donkere OEM van de mk2.
Beurt bij specialist
De auto is goed nagekeken. Blok was onderen nog helemaal droog, wel een beetje (miniem) zweten. Luchtfilter was zwaar vervuild, na vervanging daarvan trekt de auto stukken beter, vooral op lage snelheid. Verder weinig bijzonderheden.
Auto is verder optisch aangepakt en staat er nu weer mooi bij.