BMW 316i Coupé Executive (1997)
Uitvoering | 316i Coupé Executive |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Na mijn goede ervaringen in mijn toen der tijd al 15 jaar oude BMW 318i E-30,Waar ik buiten het reguliere onderhoud echt geen euro aan uit heb hoeven geven, besloot ik in 2005, voordat het grootste onderhoud er aan zat te komen mijn auto te verkopen.Bij de APK kreeg ik namelijk te horen dat er een hoop aan ging mankeren en vervangen moest worden.(Fuseekogels, startmotor,remmen,schokdempers, uitlaat enz). Dit ging de waarde ruim te boven, tijd voor iets nieuws dus.
Al jaren was ik gek van de opvolger, de E-36, maar wel in coupé vorm.
Die wigvorm en die lijnen, geweldig!!!!
Na wat zoeken op internet kwam ik een hele mooie tegen bij autobedrijf Voorthuizen in Den Haag..
Veel opties,nog helemaal origineel, en geen krassen en roest.
Alle boekjes aanwezig, en na wat bellen met Kalfsbeek (dealerstempels in de boekjes)
Konden ze de auto terugvinden in hun systeem, en het was een perfect onderhouden auto. Kopen Dus!!
Daar ik ging voor het model, en liefde voor het merk heb ik gekozen voor een 316i, en geen dure 320i of 325i. Mede omdat 2e hands deze ook vaak afgetrapt zijn, en in onderhoud vele malen duurder.
De auto rijd strak, en best vlotjes voor maar 102 PK. En het model kan qua uiterlijk nog goed meekomen, al is het nu 10 jaar oud.
Over de binnenruimte heb ik ook geen klagen, zelfs niet met 2 kinderen (8 en 14). Door de in delen neerklapbare achterbank kan er ook een hoop mee vervoerd worden.
Zoals eerder vermeld is het met 102 PK geen stoplichtsprinter, maar het is goed rijden. Niet echt windgevoelig op de snelweg, en in zijn 5 trekt hij nog aardig om even in te halen.Na wat bescheiden aanpassingen: verlaagd, bredere en grotere banden met originele lichtmetalen honingraat wielen,(225-50-16) koplampunits met angle-eyes en een chrome grill is hij helemaal naar mijn zin.De auto is wat dikker geworden zonder echt aso over te komen, mede door de ingetogen kleur (ascot grún).
Tot nu toe erg tevreden.
Na aankoop trilde het stuur bij het remmen. Dit heb ik aangegeven bij de garage waar ik hem heb gekocht, echter hij wilde me niet tegemoet komen omdat het niet echt een probleem of defect was, hooguit een puntje van ergernis waar de wagen oud mee kan worden. Hierop heb ik nieuwe remmen en blokken gemonteerd, (wel origineel BMW)en het euvel was verholpen.
Na 2 maanden was het motortje in één van de deuren, welke de centrale vergendeling op afstand bedient kapot. Deze vervangen bij Kalfsbeek voor ik meen een euro of 150.
Verder niets dan lof en probleemloos gereden tot mei dit jaar. Ik was aan de beurt voor de APK. Als enig afkeurpunt kreeg ik te horen dat de subframerubbers vervangen moesten worden, maar als adviespunten kreeg ik een leuk lijstje mee naar huis...
-2x Draagarmen
-4x schokdempers
-Stofhoesset
-Veerpootlagers
Ik heb er even over na moeten denken door het financiele plaatje wat hieraan hing, 1467 euro, maar gezien de staat van de auto, en het plezier wat ik er aan beleef dit toch maar in 2 fases uit laten voeren. Ik had er tenslotte buiten zijn beurten om nog nooit wat mee gehad, en ook verder niets vervangen,dus het werd wel eens tijd, dingen slijten nu eenmaal. Ik moet zeggen je merkt het wel. De auto rijdt weer strakker,directer en als nieuw.Vooral het puntje schokdempers merk je enorm!!!
Tot op de dag van vandaag dus geen spijt van deze wagen.
***UPDATE***
We gaan het wagen, de auto heeft nu 129.000 gelopen, en heeft een beurtje gehad.Geen problemen in die tijd gehad, zelfs niet met de koude periode afgelopen week. Klaar voor 2 weken Duitsland in januari. Hoop dat hij het zonder problemen doorstaat.
***UPDATE***
132.600 km: Vakantie in Duitsland in januari heeft hij weer doorstaan, wat is het toch altijd heerlijk rijden op deze wegen (zelfs met maar een 316i) Topsnelheid op de teller kwam met 4 personen en lading achterin op 205 uit,Dit was op mijn navigatie systeem toch een een nette 195 km per uur. Op de lange stukken rijd hij echt zuinig, ik ben heen gereden,(Cochum) we hebben daar nog wat rondgereden, en terug heb ik pas getankt halverwege de A-61. Voor de leeftijd en de motorinhoud dus zeer tevreden! over prestaties en verbruik.