BMW 116i (2012)
Uitvoering | 116i |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Rijervaringen tot nu toe
Na aanschaf van deze BMW 1 serie zat er 27.000 kilometer op de klok. De auto heeft als kleur Estoril Blau met een M-pakket. Het is een kleur die je niet vaak ziet. Een combinatie om blikken van mensen te vangen. De auto ziet er misschien agressief uit, de motor die erin ligt is dat niet. Begrijp me niet verkeerd, het is een prima motor: een viercilinder (1.16i) met 135 PK is een motor die prima vooruit gaat, en zeker als je de sportstand inschakelt. Verwacht echter niet dat je elk "stoplicht duel" zult winnen. Ik was al een lange tijd onder de indruk van de uiterlijk van de auto, en heb een M-pakket op een BMW altijd zeer mooi gevonden.
Ik rij de auto nu een kleine drie maanden en deze bevalt me nog uiterst goed. Ik heb tot nu toe geen mankementen aan de auto gehad behalve een gloednieuwe winterband die vervangen moest worden vanwege een spijker. Prop zat erin, maar ik sluit liever elk risico uit. Bovendien was het een RFT band waarvan de functie niet meer dezelfde is als deze lek is geweest, wist mijn dealer mij te vertellen.
De auto rijdt erg lekker, je zit laag en dat zorgt voor een sportief gevoel. Het M-stuur en het M pookje dragen bij aan het sportieve gevoel. Je hoeft weinig te sturen om bochten te maken. In vergelijking met een X3 die ik een tijdje heb gereden stuurt de auto wat zwaarder, maar nog steeds prima. Ik vind het zelf wel wat fijner wat meer wentelingen met het stuur te kunnen maken. Schakelen gaat soepel, en de motor is erg stil ook op hoge snelheid. De 6-bak lijkt voor mijn gevoel echter wel vanuit stilstand wat langzaam op te trekken, tenzij je je voet wat dieper in het gaspedaal graaft. Met een gemiddeld verbruik van 13.6 km/l doet hij het wat dat betreft redelijk zuinig. Op snelheden tussen 120 km/h en 130 km/h (licht beladen auto) kun je nog steeds een verbruik verwachten tussen 1 op 13 en soms zelfs wel 1 op 15. Qua vering vind ik hem alleszins meevallen, zelfs met 18 inch velgen. Cruise control is in de nieuwe generaties BMW's enorm verbeterd, met de bediening knopjes op het stuur zelf in plaats van een aparte control unit. Ik gebruik altijd cruise control op de snelweg. Het navigatiesysteem Professional en iDrive van BMW heb ik altijd top gevonden, ik hoop alleen wel dat ze binnenkort met een software update komen voor het algehele systeem. De richtingaanwijzers in de spiegels van de auto vind ik een erg sportieve uitstraling hebben, iets wat meerdere BMW's hebben. De witte LED-ringen zorgen daarnaast voor een stoere blik. Een paar mindere punten aan de auto: het interieur is vrij donker. Vanwege het M-pakket is het plafond in de auto zwart en zo ook de stoelen en het dashboard. Deze wordt wel onderbroeken met wat lichte accenten. De auto is daarnaast qua instap vrij laag, en neem ter bescherming van je bodemplaat daarom ook hobbels en drempels met lage snelheid! Het is een 3-deurs auto, mensen achterin kunnen een klein beetje krap zitten, afhankelijk hoe lang je zelf bent. BMW heeft overigens de auto wel ingericht voor 5 zitplaatsen, en de auto meldt ook indien iemand achterin zijn gordel niet heeft omgedaan. De kofferruimte heeft een prima inhoud en kan je veel in kwijt.
---------------
Na 47.000 kilometer gereden te hebben ben ik nog steeds erg tevreden met deze auto. Ondertussen is er één keer de brandstofpomp kapot gegaan, en gelukkig viel de auto nog in de garantie. Daarnaast heb ik nog een klein probleempje met mijn stuur, de functies op het stuur (radio, cruise control) doen het niet op sommige momenten. Ik denk dat er een contactje los zit, want als ik onder het stuur een kleine tik geef doen de functies het weer. Binnenkort even naar de dealer.
Ik ben met de auto naar Engeland geweest voor 2 maanden en heb daar met erg veel plezier gereden. Ondertussen is het verbruik wel iets naar beneden gegaan, misschien i.c.m de winterbanden.
Ik ben altijd van mening geweest dat een BMW auto stoerder is met M-pakket als deze een dubbele uitlaat heeft. De enkele uitlaat die er nu onder zit vind ik niet geheel matchen met de rest van de uitstraling. Daarom ben ik op zoek naar een bedrijf die dat professioneel kan doen, omdat mijn dealer heeft aangegeven dat dit alleen bij hun mogelijk is op diesel varianten. Ik ben dan geïnteresseerd in een dubbele uitlaat, 1 links en 1 rechts (á 135i).
Als iemand suggesties heeft hoor ik dat graag, ik denk dat het een hele mooie toevoeging aan de auto is die ook de waarde van de auto zal vergroten bij een eventuele verkoop over enkele jaren.
Ik ben ook op zoek gegaan naar een chiptune bedrijf, maar heb daar helaas nog geen keuze in kunnen maken. Het vermogen zou dan toenemen van 136PK naar 164PK, ik moet heel eerlijk toegeven dat ik nogal voorzichtig ben op het gebied van tunen en sleutelen aan de auto, ECU etc. Bij een koude start ratelt er iets onder de auto, waarvan ik denk dat dit de hydrostoters zijn.
Ik krijg veel positieve opmerkingen over de blauwe M remklauwen. Ik ben ook erg tevreden over de geluidsinstallatie in de auto, i.c.m met het navigatiesysteem professional komen er kleine versterkers op de boxen, een mooi geluid tot gevolg.
Al met al zeer tevreden, buiten de uitstraling is het ook nog eens een genot om te rijden.
- Betrouwbaarheid4

BMW 116i High Executie I Leer I Navigatie I Xenon I Sportstoelen
- 2014

BMW 118i Sport Line NAP | M-sport stuur | Automaat8
- 2015

BMW M135i Executive 320 pk - Automaat, Xenon, Navigatie, Leer, M-Aerodynamica pakket, Sport interieur, Stoelverwarming, Shadow line, 18 inch velgen, Parkeersensoren, Armsteun, Cruise control, NL auto, keurig onderhouden
- 2013