Audi S4 Avant quattro (1999)
Uitvoering | S4 Avant quattro |
Bouwjaar | 1999 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Ik was al een tijdje op zoek naar een Audi S4 van het vorige model. Gewoon omdat ik het een zeer mooi model vind (en als S4 nu enigszins betaalbaar) en omdat het een wolf in schaapskleren is. Van buiten een normale A4, maar als de 2.7 liter V6 met twee turbo’s wordt losgelaten.. geweldig!
Maar goed, een half jaar geleden liep ik tegen een zwarte S4 Avant van november 1999. De auto zag er perfekt uit, de kilometerstand klopte en ging als de spreekwoordelijke brandweer. Standaard is een S4 al goed uitgerust met o.a Xenonlicht, alle ramen en spiegels elektrisch, ESP, quattro, genoeg airbags etc. en daar komt nog een navigationsysteem, BOSE Sound, open dak, CD wisselaar, elektrisch verstelbare Recaro’s mit leer/alcantara en stoelverwarming bij.
Mijn ervaringen na ca. 7.000 km: de motor is een beul, als je het gaspedaal vloert duurt het een tiende van een seconde tot de turbo’s op toeren komen en er dan 400 Nm worden losgelaten. Maar je kunt ook lekker schakellui in een hoge versnelling rijden. Als je dan gas geeft pakt ie ook probleemlos op. De vierwielaandrijving is in deze winter natuurlijk ideaal geweest, waar menig GTI’tje of achterwielaangedreven auto voor het groene stoplicht niet van de plek komt is dat voor de S4 geen enkel probleem.
Natuurlijk zit er ook een schaduwzijde aan dit hele verhaal. Goedkoop rijden doe je natuurlijk niet. Ik haal gemiddeld 1 op 8. Maar op lange ritten op nederlandse snelwegen moet 1 op 11 mogelijk zijn (maar dan gebruik je de S4 niet waarvoor ie gebouwd is) Als je de pk’s vaak anspreekt dan loopt ie ook wel 1 op 5. Belangrijk is het natuurlijk de motor goed warm te rijden (gelukkig standaard olietemperatuurmeter) en niet ’m niet met nog gloeiende turbo’s uit te zetten. De turbo’s schijnen een nogal gevoelig onderdeel te zijn in deze S4, dus ik ben benieuwd.
En als toelichting op de sterren. 4 sterren voor komfort, voor deze sportwagen van de A4 reeks eigenlijk zeer komfortabel (een huidige A3 Ambition met sportonderstel is veel harder), prestatie 5 sterren (tuurlijk), betrouwbaarheid 5 sterren (nog geen probleem gehad), Gebruikskosten 4 sterren (voor 265 pk, je kunt er 1:11 mee rijden, hangt van je rechtervoet af.. )
Tot nu toe geen enkel probleem gehad.