Audi Q3 e-hybrid S edition (2026)

Audi Q3 e-hybrid S edition (2026)

UitvoeringQ3 e-hybrid S edition
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Premium Prijs, Budget Beleving

Ik heb onlangs een nieuwe Audi Q3 geleased. Online besteld, zonder proefrit. Dat was fout één. Ik ging er – naïef als ik was – vanuit dat “Audi” automatisch synoniem was aan kwaliteit. Mijn vorige auto was een Volvo V60 T5. Zeven jaar in gereden. Nooit problemen. Reed perfect. Deed wat hij moest doen. Kortom: vlot en betrouwbaar.
De eerste indicatie dat Audi misschien toch niet het A-merk is dat het denkt te zijn, kwam al na bestelling. Via het romantisch klinkende “HoneymoonNet” van A-point werd ik keurig op de hoogte gehouden. Afleverweek: week 46. Daarna… radiostilte. Dus zelf maar even gemaild in week 45. Antwoord: “Ja dat klopt niet.” Leveringsproblemen. Wordt begin december. Geen probleem, de Volvo reed immers nog prima. Wekenlang bleef de afleverweek op week 46 staan. Begin december weer bericht: het wordt begin januari. En toen was daar de aflevering. Geen doek, geen theatrale onthulling want hij was net gepoetst, maar goed, prima. Korte uitleg van de verkoper en rijden maar. En nu, na een maand, de balans.
De Q3 is echt een stuk kleiner dan een V60. Dat weet je rationeel, maar praktisch blijft het slikken. Meer dan ik dacht. My Bad. Achterin en in de bagageruimte lever je serieus in.
Dan de software. Die is nog in beta. Regelmatig foutmeldingen over sensoren die het wel of niet doen (het blijft spannend). De radio waarvan de playknop blijft hangen (dus geen radio). De draadloze telefoonlader die regelmatig meldt dat er een “vreemd object” ligt – dat vreemde object blijkt dan mijn telefoon te zijn. De laadstekker die vast blijft zitten tot je de auto aan- en uitzet. En als ie aan de lader hangt is het maar weer afwachten of de app het percentage aangeeft. Het geeft een soort avontuurlijk wantrouwen: ik hoop maar dat de essentiële functies wel goed werken.
De afwerking is… verrassend. Veel hard plastic. De hoedenplank is van soort karton en voelt alsof hij bij een knutselmiddag is gemaakt. Je zou bijna zeggen “Chinese kwaliteit”, maar dat zou oneerlijk zijn – ik weet vrij zeker dat Chinese auto’s dit inmiddels beter doen.
Hybride rijden dan. Elektrisch rijden is prima. Stil, soepel. Niet heel snel maar voldoende. De beloofde 120 km elektrisch? Die haal je bij lange na niet. 70 a 80 km is realistischer. Maar goed, dat hoort bij deze rijdende powerbanks.
Druk je tijdens elektrisch rijden de kickdown in, dan gebeurt er iets bijzonders: het benzinemotortje springt bij en gaat heel hard zijn best doen. Je merkt er qua versnelling weinig van, maar qua geluid des te meer. Het klinkt als een enthousiast keffertje dat vooral indruk wil maken. Blaffen maar niet bijten.
En dan, als de batterij leeg is… begint het echte feest. De auto voelt ondergemotoriseerd, maakt veel toeren bij minimale inspanning (en ik ben echt vrij rustige rijder). Het motorgeluid is allesbehalve verfijnd. Geen diepe Duitse brom, meer een wanhopige roep om hulp. De remmen voelen ook heel zompig aan. Ik verwacht dat dat komt door de recuperatie, want als je ineens wat harder remt, merk je dat de echte remmen heel lomp ingrijpen (sorry aan de achterliggers)
Ergonomie is een hoofdstuk op zich. Ik vermoed dat de ontwerper een slechte dag had – of een stevige hekel had aan zn werkgever.. Mijn knie heeft al meerdere keren het lichtknopje geraakt. De richtingaanwijzer heeft een nieuw type stengel waarvan niemand zich afvroeg wat er mis was met de oude. Hij gaat (veel) te zwaar, en als je hand een beetje wegglijdt, zet je vrolijk de ruitenwisser aan. Tip: veranderen is niet erg, als het maar weer wordt zoals het was.
Aan de andere kant van het stuur kun je de automaat via een hendel bij het stuur bedienen. Die steekt net iets te ver uit, waardoor je de auto per ongeluk in N zet wanneer je het touchscreen probeert te bedienen. Achterin kun je de temperatuur regelen, maar de knopjes zitten zo extreem laag dat je er met je voeten tegenaan zit. Of moet je deze met je tenen bedienen?
Praktische details? Geen haakje voor de klep onderin de bagageruimte. Waarschijnlijk is dat omdat Audi liever niet wil dat je de ruimte eronder goed bekijkt. Want wat een ondoordachte plaatsing van de batterij. Bij de normale (niet-hybride) uitvoering kan je de klep in een lagere positie plaatsen maar omdat de batterij niet efficiënt is weggewerkt is dat bij hybride onmogelijk. Ze hebben niet de moeite genomen om de plastic beugeltjes aan te passen of weg te werken. Ronduit amateuristisch. Verder ook geen slimme klep in de tankopening zoals Volvo had. Gewoon weer een ouderwetse tankdop. Terug naar de jaren ’90.
Nog zo iets geks. De auto is vrijwel net zo breed als Volvo V60, maar achterin veel krapper. De achterbank is veel smaller omdat er zo’n 8 a 10cm ruimte is tussen zitting en deur (foto). Why? Maken de kinderen van Audi ontwerpers geen ruzie op de achterbank?
En als kers op de taart: de toeter. Een trekker uit 1950 maakt meer indruk. En wat het ergste is: het is allemaal mijn eigen schuld. Ik had het kunnen weten als ik ff geduld had gehad en fatsoenlijke proefrit had gemaakt.
Conclusie na een maand: Audi geeft een knappe demonstratie hoe ver je kwaliteit kunt laten zakken zonder dat het logo eraf valt.

5,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee