Audi A6 Avant 2.5 TDI 163pk Pro Line (2003)
| Uitvoering | A6 Avant 2.5 TDI 163pk Pro Line |
| Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2003 |
| Jaar van aanschaf | 2007 |
| KM-stand bij aanschaf | 71.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Wat een geweldige auto. Mijn auto van de zaak ging eruit en ik moest prive iets kopen. Ik wilde altijd al een Audi A6 stationcar en wilde nu een proberen of dat kon. Uiteindelijk een auto in Duitsland gevonden. V6 Diesel met Multitronic en lekker veel opties. Ik wilde een auto met schuifdak en die vind je niet in Nederland. In Duitsland genoeg. Het zelf importeren was echt simpel, echter niet zo comfortabel als met de oude auto naar de garage rijden en met de nieuwe wegrijden.
Technisch zijn de Passat en de Audi A6 nauw verwant aan elkaar, maar toch rijdt deze auto echt anders als vorige Passat. In eerste instantie had ik het idee met een tank op pad te zijn (qua gewicht), maar nadat de motor meer km’s gemaakt had en de banden waren vernieuwd werd het een stuk betere auto.
De multitronic is voor dagelijks gebruik fantastisch. De transmissie heeft in principe oneindig veel overbrengingen en motortoerental en snelheid staan geheel los van elkaar. in principe bij rustig rijden zul je altijd tussen de 1000 en 2000 toeren vertoeven tenzij je (hard) vooruit wilt. Bij een geschakelde is het lekker als de auto ’aan het gas hangt’. Dus gas los en gas erop geeft direct een vertraging dan wel een duw in de rug. Dat is bij de multitronic een stuk minder. Een beetje gas erbij heeft doorgaans niet als effect dat het motortoerental omhoog schiet (je gaat echter wel sneller). Het gas los heeft vaak als effect dat opgeschakeld wordt en heeft niet als effect dat geremd wordt op de motor. Wil je wel het ’oude’ gevoel van een geschakelde auto dan kun je in ieder geval zalf schakelen. Afhankelijk van mijn bui doe ik dat dan ook nog wel eens. Mijn volgende auto heeft in ieder geval weer een Multitronic. Ik hoop dat audi ze nog lang blijft maken.
Ik had nog nooit een V6 gehad, altijd 4 cilinders. Er zijn tegenwoordig 4 cilinder diesels te krijgen met meer vermogen als deze V6 maar wat rijdt dat lekker. Het trilt niet en je hoort hem niet. Daardoor hoor je weer wel andere dingen, maar de moter hoor je niet. Overigens maakt deze V6 als hij koud is voor de buren wel meer lawaai als mijn 130PK passat. Ook qua zuinigheid haal ik bij lange na niet de gebruikscijfers van mijn Passat. Die reed gewoon keurig netjes 1:14,5 gemiddeld (veel woonwerkverkeer 10km snelweg 10km stadsverkeer). De Audi is natuurlijk wat zwaarder (1450 tov 1720kg) en heeft (veel) bredere wielen. De audi rijdt tussen de 1:12,5 en 1:13
Twee bijzonder plezierige opties:
1. De audio installatie Audi Symphony II met 6 CD wisselaar 8 speakers en subwoofer). Wat een geweldig geluid. Ik had een uitstekende JVC autoradio in mijn passat welke een line-in had en MP3 kon afspelen. Dat doet de Audi installatie niet en ombouw is gruwelijk kostbaar. Dus maar weer normale Audio-CD’s branden. Want het geluid is werkelijk een genot.
2. Een programmeerbare standkachel. Heerlijk om ’s morgens in een verwarmde auto te stappen. Zeker als van de 20km naar mijn werk voorheen de eerste 10km meestal koud zijn.
Twee onplezierige opties die ik net snel meer zou nemen:
1. Er zitten sportstoelen in. Die zijn gemaakt voor hertenbipsjes maar niet voor een volwassen vent. Je zit wel lekker ’klem’ maar omdat je met automaat meestal maar een been gebruikt zak je vaak scheef. Dat geeft althans bij mij rugklachten. je moet er goed op letten recht in de stoel te gaan zitten.
2. Sportonderstel. Het onderstel is redelijk straf, als je over een luciferdoos rijdt zou je dat nog voelen. Ok. Je kunt als je dat wilt enorm met deze auto ’hoeken’. Niet van de weg te krijgen, hij ligt zo vast als een rots. Het interieur is ook kraak en rammelvrij dus geen ellende bij slecht wegdek. Ik zou er alleen niet zelf voor kiezen. Liever wat comfort en minder sportiviteit.
3. Te brede banden. Het is een standaard Audi optie. 17inch velgen met 235/45 banden. Zelfde commentaar als bij sportonderstel. Daarnaast zijn brede banden nogal gevoelig voor spoorvorming en dat merk je. Ze tevens een stuk duurder in de aanschaf als de wat populairdere maat 215/55/16. Die standaard onder de Audi ligt. De velgen zijn dan wel weer mooi en makkelijk schoon te houden.
Problemen. Na import, nagenoeg geen. Direct bij binnenkomst in nederland heeft de auto een grote beurt gehad, zijn de banden rondom vervangen en moest 1 homkineethoes worden vervangen (gelijk wel alletwee gedaan). Dat was begin dit jaar. Ik heb er nu 30000Km mee gereden en geen enkele storing gehad. Bij 100.000km (nu) worden de remblokken voor vervangen (200Euro NIET bij de dealer, dan moet ik minstens 4 weken wachten).
De serviceindicator geeft aan dat ik pas over 11.000Km voor een beurt moet. Dus de APK van januari gaat even zonder de standaard grote beurt. Van het voorjaar zien we wel weer.
In het begin maakte ik me wat zorgen om de automaat, maar dat bleek echt gewenning te zijn. De multitronic is niet gebouwd voor stoplichtsprints. Je moet bij wegrijden eerst rollen en dan pas (vol) gas geven. Als je gelijk vol gas ’verslikt’ de automaat zich en dat rijdt niet lekker.