Audi A5 (2025)
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 7.500 km |
Eerste Audi
De laatste jaren heb ik veel auto's gehad. Na de laatste update hier (SEAT Leon CUPRA R) heb ik nog een Ford Fiesta ST, BMW 330i Touring (G21), BMW M340i (G20), BMW M135i xDrive en BMW M2 (G87) gereden. Nu gekozen voor een nieuwe Audi A5 e-hybrid Competition. Dit is de versie met 367 pk. Gek genoeg ontbreekt deze versie in de database van Autoweek. Daar vind je alleen de Competition als 299 pk versie, wat dus niet klopt. Ik heb bewust eens gekozen voor een plug-in omdat ik te weinig echt leuke kilometers maak om een dure BMW M2 te verantwoorden. Ik heb zitten twijfelen om weer een BMW G20/G21 te kopen (M340i/M340d) maar dan is dat toch teveel van hetzelfde. Ook al zijn dat misschien wel de beste auto's die je uberhaupt kunt kopen als je kijkt naar prijs-kwaliteit. Een BMW 330e valt voor mij dan al helemaal af. Deze Audi A5 Avant was voor mij wel een hele interessante optie, ook omdat ik het uiterlijk helemaal gaaf vind. Een paar dagen proefrijden met de 299 pk versie was dermate overtuigend dat ik - na een goed inruilbod op de M2 - voor de bijl ben gegaan. Ben wel gegaan voor de 367 pk versie omdat ik het vermogen in Duitsland nog wel eens wil gebruiken. De 299 pk versie haalt ook 250 km/h, maar de 367 pk versie doet dat gewoon met wat meer overtuiging en gemak. Het is echt een voelbaar verschil.
Hoe bevalt de auto tot nu toe?
Eigenlijk heel erg goed. Ik was best een beetje bang voor softwaregedoe nadat ik - na aanschaf - had gelezen over alle problemen met nieuwe Audi's. Maar so far so good. Op wat kleinigheidjes na (ambient lighting wil nog wel eens switchen van kleur) is de betrouwbaarheid prima. Alleen de botsassistenten zijn wat te pro-actief, maar dat is een bekend VAG kwaaltje. Ik was wel wat negatief verrast dat een paar weken na mijn krabbel opeens een LCI en kleine prijsverlaging werd aangekondigd, maar daarvoor ben ik netjes gecompenseerd. De LCI is overigens niet meer dan andere tellerweergave (net zo lelijk) en scrollwieltjes op het stuurwiel. Dus daar mis ik weinig aan.
Terug naar de kwaliteiten. Het is natuurlijk een veel minder sportieve auto dan veel van mijn voorgangers, maar dat wist ik vooraf. Al valt me de handling helemaal niet tegen. Audi is de laatste tijd goed bezig op dit gebied en er zit gewoon enige mate van stuurgevoel in de auto. Het is geen sportieve auto, maar het is wel een auto met veel grip (de banden zijn eigenlijk de enige beperkende factor) en veel snelheid. Een fijne auto om op 80-90% lekker mee door te rijden.
Het terrein waar deze Audi uitblinkt is op de Duitse Autobahn. Het is echt wel een vlotte auto. De 100-200 sprint gemeten (dragy) in 12.99 seconden en hij marcheert zonder moeite door naar 250 km/h (261 op teller). De rechtuitstabiliteit is fenomenaal en het chassis perfect. Ik heb een adaptief chassis gekozen en ongeacht de rijstand is het gewoon top. Waarbij je natuurlijk wel verschil voelt tussen Comfort en Dynamic. Wat prima is. Motor en bak zijn echt een fijne combinatie. Het voelt allemaal moeiteloos aan. Je hebt nooit het gevoel dat motor en bak op de tenen lopen. Daarbij blijft ook op lange trips de accu gewoon altijd vermogen leveren en als je wilt kun je ook tijdens het rijden de accu weer bijladen. Maar nodig is dat eigenlijk niet. Verder zitten de S-line sportstoelen top en is de geluidsisolatie gewoon heel erg goed. Dit is zo'n auto waarbij 200 km/h voelt als 140. Enige nadeel is de ietwat kleine tankvulling (42 liter) waardoor je toch vrij snel op zoek moet gaan naar een tankstation als je graag volgas rijdt op de Duitse Autobahn. Echt zuinig is de auto niet bij dit soort exercities, maar ik was voorheen een stuk erger gewend.
Het woon-werkverkeer doe ik overigens volledig elektrisch en dat bevalt ook prima. Dan heb je niet heel veel vermogen (143 pk), maar genoeg om rustig van A naar B te komen en weer terug. Ik laad max 80% omdat ik maar 50 km per dag hoef te reizen naar het werk. Bij een rustige rijstijl haal je op 100% accu met gemak 90 kilometer. Dat is netjes en zeker met de huidige brandstofprijzen best prettig. Ook bij dit soort rustige ritten in NL is het een hele fijne daily. Gewoon een hele comfortabele en stille cruiser. In het begin is het even wennen aan het beeldscherm, maar na een paar dagen vind je blindelings je weg. En kun je de irritante EU snelheidsnannie met 1 klik de mond snoeren. De lane assist is gelukkig ook met 1 klik uitschakelbaar want die functioneert ook veel te overijverig en ook zitten de verkeersbordenherkenning er in zeker 50% van de gevallen naast. Bij BMW werken dit soort hulpsystemen veel beter. De B&O audio viel in het begin een beetje tegen, maar daar was een optie voor in de Audi Store om dat te verbeteren voor 3 tientjes per jaar. Met het gewenste resultaat, want nu is het geluid top. Al blijft het belachelijk dat je op een dergelijke dure auto nog een update voor een paar tientjes moet aanschaffen om je audio op fatsoenlijk niveau te krijgen. Daarvoor moet Audi zich echt kapot schamen. Een ander kritiekpuntje is de vrij beperkte kofferruimte (361 liter). Voor mij geen issue, maar als je een gezin wilt transporteren is de A5 eigenlijk al geen optie voor je.
Maar verder kan ik eigenlijk alleen maar positief zijn. Het is een geweldige reisauto die echt een klasse beter rijdt dan de voorganger. Met name qua sturen en qua comfort is de nieuwe A5 een enorme stap voorwaarts. Het interieur is met het verwijderen van wat knopjes een stapje terug, maar qua materialen valt het overigens wel mee. Het is nog steeds goed (genoeg). Niks rammelt of kraakt, het voelt stevig en robuust aan en er is rijkelijk gestrooid met alcantara. Ook is de ambient lighting echt prachtig. Alleen het zwarte pianolakplastic is irritant. Je leest veel kritiek op de fora, maar dat is grotendeel het werk van toetsenbordridders die de auto nog nooit gezien/gereden hebben. Mag je met een korreltje zout nemen. De klachten over de falende software van andere gebruikers zijn natuurlijk wel terecht. Hopelijk heeft Audi de kwaliteit inmiddels wat beter op orde. Daar lijkt het bij mijn auto wel op, maar ik wil zeker niet te vroeg juichen. Maar ik heb vooralsnog geen seconde spijt van deze auto. Het is echt een heerlijke machine. De 20 inch velgen zijn overigens OEM velgen, maar niet leverbaar op een A5 Avant. Maar ik vond de zwarte 19 inches net iets te klein ogen. Dus deze 20 inches heb ik naderhand aangeschaft. De 19 inches worden nu mijn winterset.
Komt deze auto je bekend voor? Dat klopt, want online kun je een review van AutoTopNL vinden op hun Youtube kanaal en ik blog ook over deze auto op Driveaholic.nl.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Audi A5 Cabriolet 1.8 177 PK Aut S-Line Leder/Sportstoel Nek+Stoelverw Camera
- 2016

Audi A5 Coupé 1.8 TFSI Pro Line S Leer LED Xenon Android Mooi!
- 2011

Audi A5 Cabriolet 1.8 TFSI Pro Line|BLACK-RED EDITION|VOLLEDER|ELEK.INTERIEUR|STOELVERWARMING|NAVIGATIE|CRUISE CONTROL|ORG.NL|NAP|
- 2013

Test: Audi A5 Avant e-Hybrid – Meer elektrisch dan de Nissan Leaf

Geely brengt EV en plug-in naar Nederland: vanaf 35 mille

Utrecht wil betere info van Rijkswaterstaat over spoedreparaties

Polen verlaagt de accijns en btw op brandstof om prijsstijgingen