Audi A4 Avant 2.0 TDI 140pk Pro Line (2006)
Uitvoering | A4 Avant 2.0 TDI 140pk Pro Line |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Na 4 jaren Mercedes (met zeer gemengde gevoelens over kwaliteit en dealer) mocht het weer, met andermans portmonnee een andere auto uitzoeken. 4 jaar geleden viel Audi af vanwege de slechte zit en motorlawaai. Toch maar weer bij Audi wezen kijken en geconcludeerd dat ze e.e.a. verbeterd moeten hebben want hij zat uitstekend en het motorgeluid was zeer zeker aanvaarbaar. Behalve dat het een bijzonder mooie auto is reed en stuurde hij ook nog als een speer. Kortom, uiteindelijk is de keuze op de Audi A4 Avant gevallen.
Het is een heel andere auto dan de Mercedes, lichtvoetiger en stuurt veel directer. Hij geeft wel meer door wat er onder de auto gebeurt. Verder; mooie materialen, een goed navigatiesysteem (engels of duitstalig!)en alles zit op de juiste plaats. Het zitcomfort is perfect, na 1450 km in een dag (vanaf zuid Frankrijk) kom je nog fris en fruitig de auto uit. In 7 maanden heb ik 30.000 km met deze auto afgelegd en genoten van iedere kilometer. Wat mij wel erg tegenvalt is het verbruik. Kwam de Mercedes bij grote ritten moeiteloos op 1:19, zuiniger als 1:14 heb ik het nog niet gehad. Verder gaf de auto na 18.000 km aan dat een servicebeurt noodzakelijk was, ik vind dat wel erg snel (zou 30.000 km moeten zijn) Wordt door dealer uitgezocht.
Update 6 oktober
Na 38.500 km toe aan 2e onderhoudsbeurt. Geen olieverbruik over de afgelopen 20.000 km en dat vind ik toch wel bijzonder voor een diesel. Enige klacht betrof een wat moeizaam opengaande asbakklepje (in gebruik als aflegbakje) Verder voorbanden vervangen. Had als vervangende auto een Passat 2.0 Diesel meegekregen. Waarschijnlijk de lichte (105pk?) versie maar deze kwam op lange stukken wel moeiteloos op 1:19. Beter dan 1:14,4 met de Audi heb ik het nog niet gehad. Blijft dus tegenvallen. Passat stuurde en zat goed maar haalt het, voor mij, ergonomisch niet bij de Audi!
Update 19 september 2007
Onderhand 4e onderhoudsbeurt gehad. Blijkt dat door het roetfilter (!) deze auto elke 20.000 km een beurt moet hebben. Enfin, dat is voor de lease maatschappij maar als particulier zou ik er toch niet echt gelukkig mee zijn. Ook het gebruik blijft fors, ondanks het ’nieuwe rijden’ blijft het bij 7 ltr/100 km steken. Ook valt het kantelen van de motor soms op, vooral als je in een file rijdt. Voor de rest gewoon een fijne auto.
Technische problemen:
- Spontaan oprollen van bagage afdekhoes bij het nemen van een drempeltje. De oplossing van dealer hielp niet maar het is uiteindelijk vanzelf overgegaan (?)
- Brandstofverbruik
- Service interval
Update 19 september
We hebben al een tijdje te maken met een vreemd probleempje: de auto hikt bij het optrekken in 2e en 3e versnelling eventjes 1 of 2 keer. Niets ernstigs, wel een beetje ergelijk. Vaak hoor je dan gelijktijdig 2x ’krk krk’ ergens vanuit het vooronder. Dit geluid hoor je ook heel soms als je uit de auto gestapt bent (met motor uit dus) Garage snapt er niets van, valt ook niets uit te lezen.
Herkent iemand dit?