Audi A4 Avant 1.9 TDI 110pk (1996)
| Uitvoering | A4 Avant 1.9 TDI 110pk |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1996 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 223.000 km |
| KM-stand laatst | 526.000 km |
2005> Sinds begin dit jaar rijd ik eindelijk weer Audi. Na 2 jaar in een Saxo te hebben gereden (op zich reed dat ook goed) was ik wel toe aan een beetje meer comfort en vermogen.
Vandaar dat de zoektocht was begonnen naar een Audi (ivm eerdere goede ervaringen). Na een tijdje zoeken heb ik een Audi A4 Avant gevonden die er goed uitzag, hij had toen ca. 223.000 km gelopen en verkeerde in goede staat.
De auto gekocht zonder garantie, gokje maar moet kunnen (ik koop altijd zonder garantie).
Specificaties: 110pk 225Nm, september 2007 gechipt naar 140pk 275Nm
Open dak (af fabriek)
september 2007 Xenon verlichting
september 2007 Cruise control
Zomer Michelin Energy en winterbanden Good Year Ultra Grip 6 en 7
2005> De vorige eigenaar had de remmen rondom al vervangen, en omdat de auto lawaai maakte tijdens de proefrit zijn beide voorwiellagers vervangen.
2007> Auto gechipt naar 140pk als proef Xenon verlichting laten monteren, chip werkt goed en prestaties bijgesteld naar 5 sterren. Auto trekt zeer goed, en het verbruik is gelijk gebleven, dus eigenlijk lager.
Verlichtingsbeeld is een stuk verbeterd.
Tot op heden zeer gelukkig met deze auto, hij heeft geen airco, maar wel een schuif/kanteldak orgineel Audi. Dat maakt een hoop goed. Ander gemis is de cruise control welke ik op mijn vorige auto zelf ingebouwd had. In deze auto lukt dat helaas niet, ook een orginele cruise control kan er niet op.
Update september 2007, eindelijk iemand gevonden die er een cruise control op kan zetten, hoewel het volgens Audi nederland niet mogelijk is. Nou, met wat soldeerwerk is het gelukt, en functioneerd perfect, geheel orgineel nog wel!!
Aangezien ik regelmatig op de snelweg zit, en ook redelijk doorrijd vind ik een verbruik van tussen de 1:19 en 1:20 voor een dergelijk grote auto zeer goed.
Het comfort is goed, wel wat windgeruis bij hogere snelheden, vooral met harde zijwind. Dit valt vooral op omdat de motor mooi op de achtergrond blijft tot 150-160 km/h.
Maar in vergelijking met sommige nieuwe auto’s vind ik dat ook nog wel meevallen, zeker met in ogenschouw genomen de leeftijd, en km stand.
Betrouwbaarheid: Goed, zelfs bij -20 nog vlot starten.
Onderhoudskosten: Regulier onderhoud doe ik zelf. 1x per jaar is de garagehouder op de hoek aan de beurt.
2006> Wel vind ik de onderhoudskosten wat hoog, zeker als ik het vergelijk met eerder gereden auto’s (audi 80).
2008> Gezien het aantal gereden kilometers blijkt dat de totale onderhoudskosten steeds lager worden. En hij blijft maar doorrijden.
2009> En hij gaat maar door, laatste tijd wel wat onderhoud gehad, maar dat mag ook na ruim 400.000 km.
2010> Probleemloos door de APK.
Wel is de hoogteverstelling van de bestuurdersstoel overleden. Tevens wat slijtageplekken in de bestuurdersstoel.
Ook wordt bij vorst het starten wat minder, doordat de gloeipluggen niet helemaal goed werken. Even doorstarten maar, en na wat geratel en gerook draait ie weer.
Motorisch een klasse auto, ondanks de kilometerstand nog steeds probleemloos 200km/h op de duitse autobahn (tomtom meting)
2011> Weer relatief probleemloos door de APK, alleen de Xenon verlichting werkte niet goed. Ik heb de gehele set vervangen, aangezien de lampen wel erg vaak stuk gingen.
Nadeel blijft de ruimte achterin, dus de volgende moet een wat groter model worden, b.v. een A6 of A4 van het nieuwere type.
Op naar de 500.000km.
Geen noemenswaardige problemen (lege tank, maar dat kan de auto niet helpen).
261.000> Draagarmen en stuurkogels ruim (dure grap, maar wel noodzakelijk, alles in 1 keer laten vervangen).
265.000> De wielophanging klappert nog steeds, waarschijnlijk moeten de schokbrekers, en overige ophangrubbers vervangen worden om de auto weer als nieuw te laten rijden. Dit geklapper komt overgens alleen naar voren op zeer slechte weggedeelten.
begin 2006> omdat het geklapper sporadisch voorkomt, voorlopig nog geen actie, onderstel is verder lekker stil.
2006 278.000 km> Turbo begint te fluiten, moet waarschijnlijk op termijn vervangen worden.
begin 2007 315.000 km> Heel jaar (45.000 km) geen noemenswaardige kosten gehad, de turbo fluit nog steeds zijn lied, maar geeft niet op. APK viel ook 100% mee. Alleen nieuwe remschijven en blokken achter, 1 remklauw was vastgelopen en heeft schade berokkend. Gebruikskosten bijgesteld naar van 3 naar 4 sterren.
augustus 2007 340.000 km> Laatste tijd viel de kachelventilator steeds vaker uit, totdat deze helemaal niets meer deed. Deze is nu vervangen. Ook is er aan het onderstel nog een kleine soort van draagarm vervangen (dus geen schokbrekers). De gehele ophanging is nu perfect stil.
september 2007 342.000 km> EGR dichtgezet en inlaatspruitstuk schoon gemaakt, zat vol roet doordat de uitlaatgassen nog een rondje door de motor maakten.
Nu de turbo nog, zal ook wel zwaar vervuild zijn.
januari 2008 353.000 km> APK en beurt, tijdens het wisselen van de distributieriem bleken een paar keerringen defect, en de waterpomp iets te lekken. Kleine tegenvaller, maar de uiteindelijke kosten viellen nog iets mee. Tevens is er een nieuwe accu geplaatst omdat ik het gevoel had dat bij wat kouder weer de startmotor niet zo snel in het rond draaide dan normaal. Dus maar uit voorzorg vervangen.
juni 2008 374.000 km> Motorolie filter vervangen. Tevens lekt de carterpan pakking iets, dit wordt later opgelost.
juli 2008 379.000 km> Ook zonder regen plasjes water onder de auto. Oorzaak: radiateur lek. Dus vervangen door een nieuwe, tevens preventief de thermostaat vervangen, en nieuwe remblokken en schijven voor.
december 2008 398.000 km> Veel lawaai onder de motorkap, de vrijlooprol van de dynamo blijkt defect te zijn. Deze is vervangen samen met de multiriem, spanrol.
december 2008 401.000 km> Schokbrekers achter vastgevroren + APK.
april 2009 414.000 km> Olielekkage verholpen (carterpan + diverse) Tevens lampjes dashbord vervangen.
juli 2009 425.000 km> Geen trekkracht meer, slang naar druksensor inlaatspruitstuk verstopt (blijkt na enige tijd zoeken).
juli 2009 428.000 km> EGR klep verwijdert, en flenzen met plaatjes afgedekt, de EGR klep bleek nl. een van de oorzaken van de olie lekkage te zijn. De auto is nu weer lekkage vrij.
december 2009 446.000 km> APK
Distributieriem, stuurkogel, aandrijfashoes. Verder is de pakking tussen turbo en spruitstuk vervangen, en het flexibel. Na deze ingreep rookt hij weer een stuk minder, tevens trekt de auto weer feller op.
september 2010 465.000 km>
Multiriem maakt lawaai, prefentief vervangen, daarna nog steeds lawaai, dus ook spanrol vervangen.
februari 2011 487.000 km>
APK, Xenon set vervangen door nieuwe set, van de vorige set gingen de lampen erg vaak stuk, tevens werkte van de linker zijde het groot licht niet meer.
Wat er nu aan zit te komen? Ach, binnenkort zullen de draagarmen wel weer aan de beurt zijn. Tevens wordt de koppeling minder (voor zover ik weet zit de orginele koppeling er nog in). Als deze vervangen wordt komt er ook gelijk een nieuwe 2-massa vliegwiel in.
Alleen zit ik mijn nog af te vragen of ik al deze investeringen nog in deze auto wil doen.
We zullen het wel zien. Als de kosten verder laag blijven, en hij blijft goed rijden, waarom ook niet.
Loopt lekker door, op naar de 500.000 km
En nog steeds gaat de auto door, op naar de 500.000 km
En dan 3 kinderen op de achterbank
Het was nooit de bedoeling om 3 kinderen in deze auto te bergen. Maar ja. Als een auto lang mee gaat, en er komen kinderen komt je zo ineens in een dilemma. Hoe ga ik dat op de achterbank krijgen??
We hebben 3 kinderen in de leeftijd van 0, 1 en 2. Dus 2 kinderstoelen en een maxicosie.
Doordat onze oudste dochter in de opvolgstoel zit (veredede stoelverhoger) past het allemaal net. Even proppen bij het dichtdoen van de gordel. Deur even aanduwen, en klaar, het zit.
Allemaal veilig in de gordels.
En al over de 5 ton
We hebben het gehaald, de 5 ton, en hij gaat maar door. Bij 5 ton even alles goed vast gehouden (je weet maar nooit).
Januari 2011: APK probleemloos, paar nieuwe banden, 1 fusee kogel en verder niets. Het onderhoud wordt steeds goedkoper (of ik wordt steeds gemakkelijker).
Alleen begint de turbo nu wel erg te fluiten/gieren. Doet ie al ruim 30.000 km, dacht eerst dat het de multiriem was, maar het is toch echt de turbo. Ook loopt het olieverbruik op. De turbo (nog orgineel) zal zijn langste tijd wel gehad hebben.
Mocht ie echt kapot gaan, dan hangt het van de kosten af wat we doen. Ook de wielophanging wordt nl minder, evenals de stoelen. Wellicht toch zo langzamerhand eens rond gaan kijken voor een andere auto.
Verkocht
De Audi is met pijn in het hart verkocht.
Het laatste jaar totaal geen problemen mee gehad, gewoon super auto.
Ik wens de nieuwe eigenaar veel geluk met de auto. Tijdelijk rijden we door met de Peugeot, maar we zoeken naar wat groters zoals een Audi A6 op LPG G3 of Volvo V70 op LPG G3. Dit aangezien ik ivm aanschaf bedrijswagen prive een stuk minder kilometers ben gaan rijden.