Audi A4 Avant 1.8 5V Turbo 163pk (2003)

Audi A4 Avant
Audi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 AvantAudi A4 - interieur

UitvoeringA4 Avant 1.8 5V Turbo 163pk
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2003

Uitstekende auto. Stil, snel, comfortabel, prima wegligging, degelijk, redelijk praktisch en zeer goed afgewerkt. Voldoet volledig aan m’n verwachtingen.

Bij aanschaf keuze gemaakt tussen deze uitvoering, een 2.0 en een BMW 318i. Ook wel andere stationwagens overwogen, maar die misten alle verfijning.

De BMW was ook een goede auto, maar was eigenlijk maar in één dertien in een dozijn kleur aantrekkelijk (zilver). Om voor meer dan 40.000 euro een behoorlijk algemene auto te rijden stond me niet aan. Daarnaast is deze Audi veel sneller, vooral bij lagere toerentallen.
De 2 liter Audi viel bij mij ook af, niet vanwege de snelheid, maar vanwege het geluid. Het leek stationair wel een diesel uit de oude doos. Foutje Audi, dat kan beter.

De 1.8T is een prima motor, door de turbo is er altijd voldoende kracht beschikbaar. Daardoor is de auto stil te rijden en ook nog redelijk zuinig (1 op 11,5). Met inhalen is er altijd voldoende kracht. De topsnelheid van 225 moet haalbaar zijn. 235 op de teller is in ieder geval zonder veel aandringen mogelijk.
Update: 58.000 km. Door iets rustiger rijgedrag is de auto nog iets zuiniger geworden. Met de huidige benzineprijzen, begint brandstofgebruik weer een belangrijke eigenschap te worden, aldus een aantal bekenden van me met SUV’s.

Belangrijker dan de topsnelheid is het normale rijden. Deze auto is uitstekend geschikt om in Zuid-Frankrijk de cruise control in te schakelen op 160 en vervolgens zonder gas bijgeven, terugschakelen of iets dergelijks heel Frankrijk te doorkruisen. Moe worden is er dan niet bij. Kortom een goede reisauto.

Toevoeging: inmiddels heel veel Audi’s in deze uitvoering (Atlasgrijs), dus toch nog een algemene auto. Met de facelift ben ik het kader van actualiteit van een model al helemaal niet blij. Enige voordeel is dat hij er niet mooier op geworden is. De samenhang klopt bij het nieuwe model niet. Ook is de compacte uitstraling verdwenen. Mogelijk blijft mijn uitvoering nog zeer populair.

Update 10 juni 2007:
Na meer dan 4 jaar in deze auto te rijden, besloten om aan het einde van de leaseovereenkomst er toch nog mee door te rijden. Hij bevalt nog steeds prima. De nieuwe A4 is in aantocht en die wacht ik met belangstelling af. Ik kon nu geen keuze maken tussen een A6 Avant (gevoelsmatig te groot) en een 3-serie Touring (het uiterlijk is het voor mij net niet). De nieuwe A4 heeft A5 genen, dus dat zijn goede voortekenen.

2 weken geleden helaas wel een dieptepunt, na op de ringweg Amsterdam 1 1/2 uur file te hebben doorstaan, ben ik op een afslag aangereden. Bumper stuk, uitlaat stukken, wat krassen en deuken. Inmiddels ziet alles er weer netjes uit.

Update 5 februari 2008:
De auto is inmiddels de mijne niet meer. In november is hij gestolen. Waarschijnlijk is één of andere Pool er gelukkig mee. Ik heb zeer veel plezier beleefd aan m’n auto en vrijwel geen problemen. Om die reden heb ik weer een A4 besteld. Geen Avant deze keer en een diesel met automaat, de 2.7 tdi. Een prijzig geheel, maar ik neem aan dat het goed rijdt. Ik heb de auto moeten bestellen voor de officiële introductie.

Geen problemen, behoudens wat schrik bij aanschaf. Ik had besloten om niet de standaard Audi radio/CD wisselaar te nemen (veel te duur). Daarom moest m´n oude radio samen met m´n carkit worden overgebouwd. Dit betekende dat alle bedrading te voorschijn gehaald moest worden. Geen fijn gezicht in een nieuwe auto. Radio voorbereiding bij Audi, betekent overigens dat er geen speakers in de achterdeuren zitten. Belachelijk.

Voor de rest functioneert de auto na 16.000 km prima.

Inmiddels 42.000 km afgelegd. Nog steeds naar volle tevredenheid. Onderhoudbeurt gehad bij 30.000, geen bijzonderheden. In oktober knipperlichtje stuk, heeft zich daarna in korte tijd 3x herhaald, kortom er was meer aan de hand. Dealer (Martin Schilder te Alkmaar) heeft dit prima opgelost (garantie). Ondanks dat ik daar op voorhand een hard hoofd in hand, inmiddels tevreden over deze dealer.

Onderhoudbeurt (2e) gehad bij bijna 58.000 km. Weinig bijzonderheden. Auto loopt nog steeds als een zonnetje en heeft me niet in de steek gelaten. Nu zijn een aantal reguliere zaken geregeld. OA de ruitewissers zijn vervangen. Er was alleen een klein puntje met af en toe uitvallende speakers. Is waarschijnlijk nu opgelost.

Update 10 juni 2007:
In maart weer een onderhoudbeurt gehad. Geen grote bijzonderheden. Nieuwe banden etc. Nu recent weer problemen met de speakers.
Dat zou toch niet te maken hebben met het volume van de muziek ??

Update 5 februari 2008:
Iets wat je de auto niet kwalijk kan nemen: Bij een woninginbraak sleutels gestolen en dus ook de auto.

In 4 1/2 jaar tijd, drie onderhoudsbeurten en een paar kleine dingetjes: knipperlichtje en speakers. Voor de rest: zeer degelijk.

10,0