Audi A4 2.4 5V (1999)

autoreview

Audi A4 2.4 5V (1999)

Signalement

UitvoeringA4 2.4 5V
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2006
KM-stand bij aanschaf200.201 km
KM-stand laatst200.000 km
Lezerswaardering: 50%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Audi A4 2.4

  • 200.000 km

Na 112.000 km en 5 jaar rijden in deze Audi vind ik het tijd voor een review.
Zelf vind ik het erg interessant om naast autobladen reviews te lezen van verschillende auto’s. Ik heb er dan ook tientallen gelezen en voel mij min of meer verplicht om er nu zelf één te schrijven ;-)
Mocht je nog vragen hebben over de review, stel ze gerust.


Mijn Audi heeft de volgende kenmerken:
Type: A4
Km stand heden: 312.000
Km stand aanschaf 200.000
Brandstof: LPG (vanaf begin ingebouwd)
Motor: 2.4 V6
Vermogen: 165 pk
Bouwjaar: 1999
0-100: 8,3 sec.
Opties en accessoires:
ABS
Airbags
Buitenspiegels elektrisch verstelbaar verwarmd
Centrale deurvergrendeling
Cruise control
ECC (electronic climate control)
Lichtmetalen velgen
Ramen elektrisch bedienbaar
Stuurbekrachtiging
Afneembare trekhaak

Na 5 jaar sturen in deze auto zijn er nog steeds geen plannen om ‘hem’ weg te doen. De combinatie van de 2.4 V6 en de goede wegligging maakt dat dit voor mij de ideale reisauto is.
De goede wegligging is denk ik mede te danken aan andere veren die zijn gemonteerd door de vorige eigenaar. Hierdoor stuurt de auto erg strak en desondanks blijft de vering comfortabel genoeg.
Hoe lekker deze auto rijdt merk ik vooral als ik in een andere auto heb gereden. Als ik weer in mijn eigen auto rijd, valt mij vooral op dat de besturing erg direct en koersvast is. Als je bijvoorbeeld op de snelweg rijdt kun je je duim op het stuur leggen. Ook wanneer er veel wind of spoorvorming is, stuurt het super makkelijk. Geen spelingen of trillingen. Het voelt allemaal erg degelijk aan. Het rijdt gewoon heel erg relaxed omdat je niet hoeft te corrigeren. Zo voelen de richtingaanwijzers ook als nieuw, ondanks de kilometerstand.

En dan die motor. Die is echt geweldig. Veel trekkracht onderin. Hierdoor is de auto ook heel lui te bereiden. Je zou in z’n vier vanaf 20 km per uur tot 170 kunnen doortrekken. De isolatie is erg goed, daarom is het opvallend stil in de auto. Sterker nog, als je niet gewend bent om in de auto te rijden dan is op gehoor schakelen erg moeilijk. In de vierde versnelling hoor je de motor echt niet meer. Het kan dus voorkomen dat je een tijd lang in de vierde versnelling rijdt, terwijl je eigenlijk in 5 wilt rijden.
Dat is overigens wel iets waar je van moet houden. Ik gebruik deze auto voornamelijk voor snelwegkilometers en dan is het echt ideaal. Zoek je een GTI-achtige auto, dan kun je deze auto beter laten staan. De beleving van snelheid heb je niet echt. Behalve als je doortrekt tot boven de 5000 toeren. Dan klinkt de motor ineens als een V6 zoals in Gran Turismo. Af en toe is dat leuk, maar ik persoonlijk probeer de auto niet met veel geweld te bereiden, zodat ik er nog lang plezier van kan hebben. En omdat het max.koppel al bij 2800 toeren ligt, komt de trekkracht al snel vrij en trek je ook heel snel op als je bij 4000 schakelt.

Het bijzondere van deze auto is dat ‘ie’ op LPG rijdt. Ik heb er na mijn aankoop in 2006 nooit meer één op marktplaats gezien met deze motor op LPG. De auto verbruikt bijna altijd rond de 1:8 (op benzine rond de 1:10,5). Ik wilde ook de gebruiksmonitor invullen, misschien doe ik dat ook nog wel een keer. Eigenlijk heeft het geen zin, want hij verbruikt bijna altijd 1:8. Ongeacht seizoen, files, bergen en noem het maar op. Het slechtste verbruik dat ik ooit heb geregistreerd was 1:6,5 bij een enorme file in de sneeuw.
De wegenbelasting is per maand 80 euro. Vergeleken met een dieselauto met hetzelfde aantal pk’s en een verbruik van meestal rond de 1:12 rijdt je dus erg goedkoop in relatie tot het rijplezier.

In een review horen ook de negatieve punten belicht te worde, en die zijn er ook:
- Door andere vering is de neus iets lager komen te staan. Hierdoor is het altijd uitkijken geblazen bij drempels. Sommige drempels (van die ronde) die te ‘steil’ zijn schaven wel eens de onderkant. Volgens de garage is er echter niks te zien, dus er zal niets geraakt worden wat kapot kan.
- De koppeling gaat redelijk zwaar. Dit is irritant als je bijvoorbeeld terugrijdt van een dagje weg en je komt in de file. Ook de feeling bij het wegrijden is even wennen. Hij pakt vrij hoog op. Als ik iemand in mijn auto laat rijden dan lijkt het bij het wegrijden alsof ze een burn-out willen maken. Dit komt omdat het gaspedaal weer super gevoelig is. In de eerste versnelling kan ik door mijn fluwelen rechtervoet 2 millimeter te verlagen iemand een nekhernia bezorgen (oké, ik overdrijf een beetje).
- De gastank is er nog één van de oude stempel. Die ligt aan de linkerkant in de achterbak van voor naar achter (in de lengte dus). Hierdoor is het nog wel mogelijk om bijvoorbeeld lange voorwerpen mee te nemen met de achterbank opgeklapt.
Maar de gastank (60 liter netto) blijft in de weg zitten. Gelukkig past onze (enorme) kinderwagen er ook (net) naast in de lengte, dat is erg gunstig. En omdat de achterbak wel erg diep is kan er ook nog wel wat anders mee. Het houdt alleen niet over.
- De stoelen zijn in hoogte verstelbaar. Ik gebruik zelf altijd de laagste stand en dan zit je prima. Mijn vriendin zet hem altijd in de hoogste stand. De zit is dan prima alleen ze kan dan niet meer zien hoe hard ze rijdt omdat het stuur precies voor het zicht van de teller zit. Tja, met al die flitsers is het dan dus oppassen geblazen of even kijken op Tommie.
- Er zit een klein tikje (zo noem ik het maar) in de auto. Als je van de eerste naar de tweede versnelling schakelt lijkt het alsof er iets achter het dashboardkastje heel zachtjes tikt. Mijn vriendin hoort het niet eens trouwens. De garage kan niet vinden waar het in zit. Waarschijnlijk achter het dashboard. Maar goed, je hoort het praktisch niet dus ik kan er mee leven. En het zit er nu al 50.000 km dus het is ook niets ernstigs.
- De motor gebruikt longlife olie. Dit is rete dure olie. En het verbruik is ongeveer 1 liter op 5000km. Dat schijnt normaal te zijn overigens.
- Het alarm: in het begin heb ik gedacht dat het alarm kapot was, omdat het alarm steeds af ging. Later werd er echter een verband zichtbaar: elke keer als het alarm weer eens was afgegaan, lag de TomTomhouder op het dashboardkastje i.p.v. aan de ruit……. Tjaa…
En een andere keer was het een wesp die het autoalarm liet afgaan. Van binnen uit dus erg gevoelig. Aan de buitenkant niet echt. Je kunt rustig tegen de auto aanduwen, dan gaat ie weer niet af.
- Roestplekje (klein bobbeltje) op een richeltje op kofferbak. Dit is de enige plek op de auto waar roest op voorkomt. Dit is het richeltje waar ook dat gat zit waar je contactsleutel inpast (niet dat je die ooit gebruikt).
- Na 460km moet er snel een tankstation gezocht worden. Nu is er bij ons een LPG tankstation met hoge korting om de hoek, dus dan is het niet een probleem.

Dat waren denk ik de belangrijkste punten.

Dan nog een stukje over het onderhoud.
Ik heb op dit moment even de financiële administratie niet bij de hand, dus ik kan geen overzicht maken. Wel weet ik zo uit m’n hoofd wat er voor bijzonderheden (naast de onderhoudsbeurten) zijn geweest.
- Bij ongeveer 240.000 km begon de auto heel lichtjes te stotteren bij lage toeren. Bij het nakijken bleek dat het verdeelhuis vervangen moest worden.
- De auto is een keer niet door de keuring gekomen vanwege een te hoge CO2 uitstoot. De garage (een LPG) specialist dacht dat het in het motormanagement zat na het uitlezen van de auto. Dit bleken echter de katalysatoren te zijn, die na +/- 260.000 km versleten waren. De begrote kosten waren 1.600 euro voor twee audi exemplaren. Dus heb ik die meteen laten maken. NOT!!!
Ze zijn er bij een andere garage opgezet. Geen echte audi exemplaren, maar dat scheelde me dan ook 1250 euro. En het verschil merk je echt niet. Misschien dat deze ipv 260k maar 180k meegaan. Maar dat zal mijn tijd wel uitzingen.
- Zoals gezegd gebruikt de auto longlife olie. Dit maakt het mogelijk om 60.000 km of 2 jaar tussen de beurten te houden. De laatste keer was er na 60.000 km alleen een rubber van een draagarm gescheurd. Wat nou veel onderhoudskosten bij een auto met een hoge kilometerstand???????
- Draagarmen schijnt wel een zwak punt te zijn bij deze Audi’s trouwens. Toen ik de auto net kocht heb ik daar ook kosten aan gehad.
- Distributiesnaar etc is gedaan bij +/- 250k. dit is wel een duur grapje omdat ze de hele neus van de auto af moeten halen.
- Remschijven voor zijn vervangen. Die begonnen bij 290.000 te trillen en dat werd steeds erger. Nu weer trillingsvrij.
- Voor het onderhoud van de Audi ben ik op een gegeven moment overgestapt naar Dick Visser Garage in Den Haag. De eigenaar (Dick) is een eerlijk persoon die goed met je meedenkt over het onderhoud. Als iets nog niet vervangen hoeft te worden, dan geeft hij dat ook eerlijk aan. En als er wel iets vervangen moet worden dan ben je veel minder kwijt dan bij een dealergarage. Ook z’n personeelleden zijn nog echte (haagse) monteurs en niet die van die mannetjes met stropdassen met checklist in de hand.
- Ik zal proberen om deze review later te updaten met een kostenoverzicht

De toekomst
Voorlopig blijf ik nog lekker doorrijden in deze auto. Er is denk ik bijna geen auto te vinden die zo geweldig rijdt tegen deze lage kosten. Gezien ik nu rond de 40.000 km per jaar rijdt, is dit erg belangrijk.
Ooit zal er wel een andere auto komen. Ik zit te denken aan een BMW 530D model vanaf 2005. Dit is ook een auto met (nog veel meer) vermogen en ook een echte rijdersauto.
Dan zal de Audi dienst doen als 2e auto. En als ie echt bijna op is, dan gaat ie mee naar Zandvoort of de Nurburgring en dan sterft ie een waardige dood……………





9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.