Audi A4 2.0 TDI 120pk Pro Line (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | A4 2.0 TDI 120pk Pro Line |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand bij aanschaf | 66 km |
KM-stand laatst | 58.336 km |
In de beginne...
- 1.860 km
Daar ik zo'n 60000 km per jaar rij, heb ik elke 3 jaar een nieuwe leasewagen. De vorige was een Toyota Avensis 126 pk versie (daarvoor een Audi A4 van vorig model, 105 pk TDI). De Toyota was niet slecht, echter straalde geen emotie en ik wilde weer terug in een Audi. Het viel wel op dat de prijzen van een aangekleedde Audi fors hoger zijn dan die bij Toyota. Echter dat mocht geen reden zijn. De dealer hielp mee te denken door wat zaken achteraf in te (laten) bouwen zodat de BPM niet doorwerkte (velgen en leer).
Overzicht:
Audi A4, 120 pk TDI proline Business
kleur zwart
extra's:
- DVD navigatiesysteem
- 17" RS LM velgen
- beige leder 9achteraf inbouwen)
- Audi Music interface
- in delen neerklapbare achterbank
- Xenon lampen
Inrijden
Zo'n twee weken geleden was het eindelijk zover. We konden onze nieuwe auto komen afhalen bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo.De auto was bedekt met een zilverkleurig kleed. Het leek op een onthulling bij een autoshow.
Uitgebreidt heeft de verkoper alle essentiele en nieuwe functies doorgenomen en is mijn telefoon geinstalleerd (HTC smartphone).
Dit was anders bij het afhalen van mijn vorige auto (Toyota Avensis: snel de sleutels overhandigen en daarna moest de verkoper al de volgende auto afleveren). Mij complimenten voor Audi!
De auto ziet er ook schitterend uit! Ik had eerst getwijfeld of ik geen 18" zou nemen, echter de meerprijs was dusdanig dat het 17" is geworden. Desondanks ziet het lekker sportief uit. Ook de Xenon met daglicht ziet er mooi uit. Het valt zeer op. Over smaak valt te twisten, maar tot nu toe alleen positieve reacties.
Ervaring tot nu toe:
(1860 km, 5-2-09)
Bij het uitrijden uit de showroom valt het meteen op: alles zit echt stevig en strak. Geen kraakje of wat dan ook. Wat ook iets te strak zit, is de versnellingspook. Met moeite lukt het om deze in de 1e versnelling te krijgen (zeker bij koude motor).
Het comfort is anders dan ik gewend was van de Avensis. Die was duidelijk veel zachter geveerd. Deze a4 is strakker, maar niet te strak. Ik had proefgereden in een A4 met 18" velgen en sportonderstel. Die was echter duidelijk te hard. Deze a4 is strak genoeg om fatsoenlijk een bocht te kunnen nemen, echter niet zo strak dat je bij dwarsrichels je gebit gaat klapperen.
De ruimte is toch weer iets om aan te wennen. Voor zit je wel ruim, maar toch knus vanwege het dashboard dat naar je toe gebogen is. Achter valt de (knie)ruimte tegen als je de stoel ver naar achteren schuift. Het is wel beter dan in de vorige model A4, maar minder ruim dan mijn vorige Avensis. De bagageruimte is voldoende, hoewel deze iets hoger zou mogen zijn. Qua opbergmogelijkheden mis ik een klein vakje voor wisselgeld of kaartjes. De vorige A4 had zo'n "laatje" boven de radio waar je muntjes of een kaartje in kon stoppen.
Mijn zoontje heef zijn Ipod ook geplaatst en het is heerlijk zoveel muziek tot je beschikking te hebben. De CD wisselaar is ok in orde, vooral omdat deze ook MP3 kan afspelen. de ipod is echter sneller en het wisselen van CD duurt wel en paar seconden.
De telefoonfuncties werken alle naar behoren. Zodras de telefoon (via bluetooth) aangemeld s, kun je meteen bellen via de telefoon, echter de auto heeft nog niet het telefoonboek. Daar gaan een paar minuten overheen. Zodra dat gedaan is, werkt deze verder perfect.
De motor is wel een gewenning. Deze trekt lekker vanuit 1000 toeren. Ik ben nog aan het inrijden en heb niet boven de 3000 toeren gereden, echter volgens mijn gevoel is het gebied waarin deze power heeft vrij smal. Boven de 120 km/h lijkt deze niet echt niet meer te willen trekken. Ik hoop dat dat na een paar duizend km's beter zal worden.
Daar de motor dus continu trekt en minder een boost effect heeft, lijkt deze minder sterk dan de vorige 105 pk PD TDI. De cijfers volgens de spec tonen dat niet aan. Binnenkort hoop ik volledig gebruik te kunnen maken van het potentieel. Bij mij is wel het idee opgekomen om deze motor te voorzien van een powerbox oid.
Het verbruik van de auto is natuurlijk nog niet helemaal duidelijk. De eerste keer dat ik tankte, was het verbruik 1 op 14,5. Nu zit de tweede tankbeurt bijna aan te komen. Volens de boordcomputer heb ik genmiddeld 5.5 liter op 100 km gereden. Dit duidt op 1 op 18. Dit lijkt mij erg zuinig. Ik bepaal de waarden bij het tanken en verkrijg dan het echte verbruik.
Ik zal als het weer wat mooier wordt een paar foto's plaatsen en meer ervaring delen. Ik ben benieuwd of iemand ervaring met en powerbox heeft.
Tot volgende keer.
- 36.073 km
Update stand 36073 km
Het heeft een tijdje geduurd voordat ik tijd gevonden heb om deze review te updaten. Ik wilde eigenlijk de eerste grote beurt afwachten en deze is recentelijk uitgevoerd.
Uiterlijk
De auto vind ik nog steeds net zo mooi als in het begin. De LED verlichting die bij de xenon lampen zit, vind ik schitterend. Ik vind het persoonlijk mooier dan de versie zonder xenon waar je 3 kleine lamples als dagrijverlichting wordt gebruikt. Het systeem dat audi op de A6 gebruikt vind ik persoonlijk uitzien alsof het achteraf aangebracht is.
De lak is gewoon en dus niet metallic. Het valt me tegen dat als je er nu naar kijkt (vanuit een bepaalde hoek) dat je allerlei cirkels ziet van de borstels in de wasstraat. Ik was de auto bewust bij een wasstraat met textiel borstels en waar ze beweren veel water te gebruiken.
De auto is voorzien van 17” velgen omdat ik bang was dat 18” te veel comfort zouden wegnemen. NU na ruim een half jaar met de auto gereden te hebben, vind ik de auto misschien iets te comfortabel, maw hij is zeker niet hard en had eigenlijk best wel 18” kunnen nemen. Het zou de auto zelfs beter staan.
Interieur
Net zoals het uiterlijk, vind ik de binnenkant echt mooi wat betreft design. Veel zaken zijn ook doordacht. De auto is voorzien van een MMI systeem en het geluid kun je tevens bedienen met een draai knop rechts van de versnellingspook. Ik lees soms in AW dat dit wat onhandig gevonden wordt. Ik rij veel en het komt reuze van pas. Bij lange afstanden doe je je rechter hand op de middensteun en dan is deze draaiknop veel handiger dan de knop op het stuur. Tevens kan je medepassagier het geluid ook bedienen (je vrouw of kind) als zij naar hun favoriete muziek luisteren.
Qua binnenruimte valt achter de beenruimte toch tegen. Met name als je lange reis voor de boeg hebt, kun je je benen eigenlijk niet strekken en daardoor moet je regelmatig pauzeren. Zijwaart heb je het nadeel dat de middensteun van voorstoelen iets te naar achteren uitsteekt en daardoor je nauwelijks zijwaarts je benen kunt bewegen.
Motor
De motor is nu volledig ingereden. Je merkt het met name aan de versnellingsbak. Waar deze vroeger zeer strak en soms te zwaar was, laat deze zich nu soepel in de versnelling leggen. De motor is ook heel soepel. Wat heel prettig is, is het kunnen rijden in lage toeren. Vanaf 1000 toeren kun je eenvoudig (zelf in de 3) versnellen. Het valt wel tegen dat vanaf 3500 toeren de motor duidelijk minden zin heeft. Je moet de volgende versnelling inleggen om verder te versnellen. Dit is eigenlijk alleen in Duitsland nodig. Op de Nederlandse snelwegen kun je heel mooi in de 6 blijven rijden (tussen 80 en 130 geen probleem). De acceleratie je nodig hebt, is wel aanwezig (als je geen haast hebt).
Verbuik
Vlak voor 30000 km gaf de boordcomputer aan dat de auto een onderhoudsbeurt nodig had. Kort erna gaf deze ook aan dat de olie op het minimum zat en bijgevuld moet worden. Er kan wel doorgereden worden omdat dit nog niet het “ rode” niveau bereikt had waar je dan meteen moet stoppen.
Het brandstofverbruik. Deze heb ik systematisch bijgehouden (zie ook de Excel grafiek bij de foto’s). In het begin was deze duidelijk hoog en werd steeds lager (mogelijk ook een zomer effect). Echter is ook duidelijk een correlatie met de snelheid. Je kunt duidelijk zien wanneer ik in Duitsland gereden heb; daar zit het verbuik duidelijk hoger (dus een dal in de grafiek). Toch valt het over het geheel het verbruik tegen.
Deze valt tegen als ik deze vergelijk met de A4 die ik in 2003 gehad heb; dat was een 100 PK 1,9TDI. Die zat eenvoudig 1 op 18. Nu moet ik zeer veel moeite doen om zo’n niveau te bereiken hoewel de motor veel beter en moderner zou moeten zijn.
Het slechtste verbruik is “gehaald” op een lange rit naar zuid-duitsland waar er flink meegereden is en vaak de snelheid rond 180-200 km/h zat. Op de heenweg was dat een gemiddelde van 1 op 12 en op de terugreis van 1 op 13.
Het beste verbuik (ruim 1 op 18) is gehaald op een lange reis naar Belgie waar er 100-130 gereden wordt.
Overall
Ben (nog steeds) zeer tevreden over het geheel. Ik zou deze auto weer kiezen, echter met een kleine aanpassing. De voorstoelen zijn van het normale type. Op lange afstanden geven deze te weinig steun en ik zou de sportstoelen adviseren. Tevens is de 120 pk bij 4 personen en bagage iets aan de zwakke kant; met name als je een oprit van een autosnelweg oprijd en je moet versnellen.
update
- 58.336 km
Update 30 januari 2010 (km stand 58336)
Eigenlijk valt op er weinig meer op te merken dat datgene wat ik hiervoor vermeld heb.
Verbuik
Het verbruik heeft zich gestabiliseerd. Gemiddeld rij ik nu rond de 1050-1100 km op een tank. Een uitschieter was 1160 km. Toen ik daarna tanke, kreeg ik ruim 66 liter in de tank. Het normale verbruik is gemiddeld 1 op 16 tot 1 op 17 km/liter.
Daar ik vaak tank en bij diverse tankstations kom, krijg ik per merk toch een verschillend resultaat. Oorspronkelijk had ik het gevoel dat ik met Shell diesel veel verder kwam dan diesel van bijv. Tango of Tinq. Echter het is niet helemaal waar. Het blijkt dat ik bij een Tango en Tinq veel minder diesel in de tank krijg. De diesel die ik daar tank schuimt veel meer. Ik heb een test gedaan en het blijkt dat ik structureel 3 liter erbij krijg na het automatisch afslaan van de pomp. Bij Shell, BP etc is dat minder. Die schuimen veel minder waardoor je er meer in krijgt. Als je consequent bij dezelfde station tankt, dan valt het tegen elkaar weg. Als je echter eerst Shell tankt en daarna bij Tango, dan lijk je dus minder verbruikt te hebben.
Prestaties
Voor Nederlandse omstandigheden is de motor voldoen. Toch zal ik de volgende keer voor de motor gaan die 143 pk haalt. Ik stoor me eigenlijk nu aan het feit dat op inritten (met name als de weg een helling omhoog is) dat je nauwelijks vooruit lijkt te komen. Terug schakelen is dan een optie, hoewel dat niet altijd een oplossing is omdat het vermogen na 3000 toeren als een afgrond omlaag dendert.
De afgelopen weken hebben we veel sneeuw gehad. Nu blijkt het ESP perfect dienst te doen. Ik heb eigenlijk nooit last gelad om weg te komen (heb ik Vredestein Snowtrac winterbanden er onder). Als ik ESP uitschakel, dan kom ik ook wel weg, echter het gaat dan iets minder soepel omdat je teveel gas geeft.
Comfort
Het comfort is nog steeds goed. Het leer is achteraf ingebouwd, maar zeker van goede kwaliteit. Het enige minpuntje is wel dat het leer strak aangetrokken is en het lijkt alsof de wangen van de zitten iets minder goed hun werk kunnen doen (ze zijn iets minder diep).
Onderhoud
Binnenkort moet ik weet voor een grote beurt naar de dealer. Zelf heb ik geen op en aanmerkingen die gerepareerd moeten worden. Een paar puntjes betreffende de verlichting. Het lijkt alsof de koplampen minder licht geven (althans het licht straat niet ver naar voren). Ik moet regelmatig groot licht aanzetten om op de donkere wegen ver vooruit te zien.
Tot volgende keer.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.