Audi A3 Sportback 1.4 TFSI e-tron Ambition Pro Line + (2015)
| Uitvoering | A3 Sportback 1.4 TFSI e-tron Ambition Pro Line + |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2015 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand bij aanschaf | 15.000 km |
| KM-stand laatst | 30.800 km |
Een jaar lang Etron
Update 61.800Km:
Dik 60.000 gereden en nog altijd trakteert de Etron je op heerlijk autorijden. Erg veel lange afstanden gemaakt, waarbij de etron echt een fijne auto blijkt. Hij presteerd echt fenomenaal, de combi e en benzine maakt hem zeer snel en hij doet het qua verbruik ook steeds beter. Belangrijk te melden is dat sinds de eigen laadpaal voor de deur staat en de auto dagelijks vollaadt, het verbruik naar een heuse 1:22 gedaald is.
Dat is een bijzonder laag verbruik, temeer ik zoveel km's rijd en een substantieel deel van deze km's geheel en alleen op benzine. Dagelijks met een volle E-accu vertrekken maakt dus een groot verschil!
Alle korte ritten gaan overigens 100% elektrisch en zijn eigenlijk ook de fijnste km's - de stilte is verslavend. De volgende leaseauto wordt 100% electrisch - zo goed bevalt het e autorijden.
Verder geen ongemakken met de etron, tis een solide auto en zoals gezegd een heerlijke auto om ook langere afstanden mee te rijden. Flink nadeel is wel de dan veel te kleine tank maar dat is inherent aan t concept.
Resume, ik rijd vrolijk mijn km's en geniet van de etron. Hij haalt nog altijd niet de geadverteerde 1,5L/ 100 km maar een 4.3 vind ik persoonlijk zeker niet slecht, zeker niet bij 5000 km per maand. In ieder geval veel zuiniger dan de meeste diesels van dit formaat en vergelijkbaar vermogen. Die zitten toch snel een 1.5 /2 ltr per 100km hoger.
PS deze etron was niet mijn eigen keuze maar ik heb dus t dus serieus naar mijn zin.
Update 31.000 km
.De auto is een zaligheid, rijdt heerlijk, is snel, wendbaar, sportief.Glimlach op je gezicht! Niet zo lichtvoetig als de gewone A3 TFSI met 150 pk maar tis ook weer niet heel anders. Sturen doet hij met duidelijk meer gevoel, in bochten geen extra overstuur, spoort echt heel goed. 'Zet' zich bovendien een fractie eerder dan de TFSI en is daarmee vertrouwenwekkend, zelfs bijna als een BMW 3 serie. Staat op brede 225/40 banden op mooi 18" LM.
Motorgeluid is goed gedempt. Dat maak autorijden tot een heel ontspannen bezigheid in deze A3. Elektrisch rijden is uiteraard ook heerlijk stil en biedt met name bij het wegrijden een andere ervaring, bij hogere snelheden maken de brede banden al snel een einde aan dat feestje.
Een aanrader?
Ik kan het beter omdraaien, mocht je interesse hebben in het Etron concept, Audi heeft er veel aan gedaan de auto tot een volwaardig alternatief voor de gewone TFSI te maken. Qua rij- eigenschappen gewoon heel goed. Negatieve zaken zoals sommigen noemen: het remgedrag ervaar ik niet als wezenlijk anders behalve als je vanaf hoge snelheden heel hard moet remmen. Maar dan ga je ook als een kogel zo hard en.. het weegt allemaal ook wat meer dus remmen kost iets meer moeite alhoewel je voor je gevoel nog altijd even snel en veilig stilstaat. Dat je daarmee je accu weer oplaad is slim. Hij is zonder elektro ondersteuning niet zo snel als een gewone TFSI maar doe je gewoon mee met het verkeer merk je vrijwel niets. En wees eerlijk waar kun je smorgens op weg naar je werk nog serieus doorrijden?
Verder is de afwerking absoluut top. Interieur is onberispelijk envan mooie materialen. Geen vergelijk met een japanse hybrid. Al helemaal niet qua beschikbaar motorvermogen en daarmee potentieel. Maar ook die auto's hebben hun clientele, zelf zal ik zo'n Prius of Civic nooit kiezen. Kortom, deze E-tron zeker niet laten staan.
Een topklasse automobiel zoals je van Audi mag verwachten? Jazeker!
Etron concept.
De E-tron is uigerust met een DSG 6bak wat een heerlijke automaat is, je wilt echt nooit meer anders. De bak kent een aantal toevoegingen bedoeld om de E-accu tijdens uitrijden bij te laden. Door tijdens gas los de pook naar rechts te bewegen naar de M stand remt de auto voelbaar af en laadt de Emotor de accu weer bij. Bij snelheden onder de 50 gaat ook het remlicht branden zodra je dit doet, auto remt nml serieus af. Doe je dit een paar keer dan heb je zo een paar KM elektrisch gewonnen. Wellicht zul je zeggen 'so what' maar in een normale auto was deze energie weggeremd, nú heb je zomaar een paar KM reikwijdte kado.
Vreemd is het dat, wanneer je dit in EV mode doet en de DSG bak in S stand trekt - waarin de auto nóg sterker afremt en bijlaadt - de auto de EV mode subiet uitzet en overschakelt op benzine. Dat is echt onnodig want sterker afremmen en bijladen door even de bak in S te klikken - wat echt fijner is dan naar rechts te bewegen in M - kan ook prima werken in de EV stand. Daarnaast gewoon onhandig want je moet vervolgens 4 keer op t EV knopje drukken voordat ie weer in de volledige EV mode staat, dat kan veel eenvoudiger Audi!
Als je de auto beter leert kennen merk je dat Audi compromissen heeft gesloten tussen enerzijds sportief rijden en anderzijds Etron als zuinigheidsconcept. Het is wat mij betreft niet helemaal uitgekristalliseerd want regelmatig kwam bij mij de vraag naar voren : wát wil deze A3 Etron nu eigenlijk zijn? Een 'sportievere' auto ( want met 204 PK /350 NM én het beschikbaar zijn van een boost functie is hij serieus veel sneller dan 90% van de auto's om je heen ) of een hybride auto die veel sneller is dan vele andere hybrides, óf - zoals nu door Audi in NL gepromoot - een zeer zuinige zakelijke auto - hij valt immers in de 7% categorie.
Bij de laatste versie heb ik twijfels, zuinig is het concept nml. vooral op papier en niet in de dagelijkse praktijk van iedereen > lees vooral verder.
"De slimme aandrijflijn met een TFSI-benzinemotor, een elektromotor en een lithium-ion accu zorgt voor pittige prestaties in combinatie met een ECE-normverbruik van 1,5 l/100 km. De daarmee corresponderende CO2-uitstoot (gemiddeld 35 g/km) zorgt ervoor dat de A3 Sportback e-tron valt in de 7% bijtellingscategorie".
Zo prijst Audi de Etron aan. Als je goed leest, is er al twijfel bij de marketeer die dit heeft opgeschreven. Want hoe leg je uit dat ie best snel is maar ook een ongelovelijk laag verbruik zou kúnnen hebben? Je snapt, die 1.5 liter haal je never nooit, behalve bij een rondje om de kerk, elektrisch wel te verstaan.
Dat het halen van dát verbruik geen sinecure is lees je op het Audi A3 Etron gebruikers forum. Daar beschrijven de E-tron rijders hun fratsen zoals meeliften achter een vachtwagen of kilometers van te voren gas los... én dat ze dán wél een laag verbruik weten te halen. Tja, complete waanzin!
Nee ik houd deze E-tron van Audi op een heuse Teaser, een aanzet tot zuiniger, maar dan één met vraagtekens. Persoonlijk vind ik dat je je als autofabrikant totaal ongeloofwaardig maakt door je met dit soort verbruikscijfers te profileren. Audi zou er daarom goed aan doen de volgende Etron als échte innovator te brengen, dwz een lichtgewicht auto, puur elektrisch en voldoende reikwijdte. Nu is het geadverteerde verbruik onvoldoende realistisch en daarmee de suggestie van zuinig een farce. Want nu komt het:
Een eKM is helemaal geen KM...
Eenmaal in EV mode is er iets vreemds aan de hand: je gaat echt super snel door de voorraad eKMs heen.
Een voorbeeld, ik laadde de auto elektrisch vol in Utrecht, de boordcomputer gaf 50 eKM aan, pas op de snelweg in EV gegaan ri Amsterdam over de A2 met een keurige 103km/h - en hoewel de afstand echt minder is dan 40 KM, haalt ie dat dus gewoon NIET!
Dus tja hoe Audi ooit aan die 7% bijtellingsnorm heeft kunnen voldoen is mij een volkomen raadsel. Sjoemelbatterijen of een sjoemelende boordcomputer ? Nou kún je die E Km wél halen: met 35 km per uur is het me gelukt! Ik bedoel maar te zeggen, in de dagelijkse praktijk is dit concept niet geloofwaardig.
Je zult je écht serieus met opladen en CO2 bezig moeten houden - wij allemaal overigens - om deze auto tot serieus zuinige verbruikscijfers te verleiden. Dat gaat in deze auto niet vanzelf: De moeite die je moet doen om em na parkeren aan een laadpaal te knopen is iets wat je je wel moet realiseren. Het snoer zit steevast in de knoop, je moet je in parkeergarages vaak tussen de autos wringen om bij de laadpaal te komen - wel aardig van sommige gemeentes parkeren kosteloos te maken indien je laadt - uiteindelijk kun je nog maar net die 35km elektrisch rijden. Kortom weet waaraan je begint.
Benzineverbruik:
Ondanks alle inspanningen van Audi en een voorzichtige rechtervoet van mij en regelmatig E-laden is het benzineverbruik niet om over naar huis te schrijven: over dik 3500 KM lag dat op 6.2ltr/100km. Kúnnen laden helpt enorm, bij korte afstanden tot 50 Km en volle E accu haalde ik 2.9 ltr/100km, helaas laadpalen ontbreken maar al te vaak. Nu de stekker hybride goed is verkocht is er duidelijker een behoefte aan strategisch geplaatste palen. Laadt je niet en rijdt je vnml. langere trajecten dan is 7ltr / 100 KM oftewel 1:14 je deel. Niets bijzonders dus.
App.
Audi biedt een Etron app aan met oa. elektrisch voorverwarmen, te bedienen vanaf je smartphone. Ben benieuwd of dan de ruiten niet meer bevriezen, laat de winter maar komen. Lijkt op zich een handige tool.
Prijsstelling.
Ik persoonlijk vind dat VAG veel geld vraagt voor deze hybride. De verkoopprijs is overduidelijk op bijtellingskosten gebaseerd, die valt met 130 Euries in de maand inderdaad super voordelig uit.
De beste 7% bijtelling auto?
Is deze E-tron een goede keuze indien je niet van plan ben ooit te laden en omdat je em alleen voor de 7% hebt genomen? Nee dan krijg je er spijt van. Het extra gewicht is dan alleen een last en je kunt dan beter de normale TFSI benzineversie nemen. Deze heeft dan bovendien een zeven traps DSG, deze Etron heeft er gek genoeg slechts zes en is daarmee fractioneel minder stil én ...minder zuinig!
Persoonlijk stap ik liefst vandaag nog over op 100% elektrisch. Ware het niet dat ik nu nog KMs tekort kom.
Résume.
Al met al geen compromisloze auto. Ik vind dat Etron als concept verder gebracht moet worden dan waar Audi nu mee gekomen is. De auto rijdt er op zich niet minder lekker om, dus heus de glimlach blijft! Maar als zuinigheidsconcept is hij niet zondermeer geslaagd.
Echt alleen kiezen als je serieus geïnteresseerd bent in het Etron concept, dwz lage dag kilometrages hebt én een kleine bijdrage aan het milieu wilt geven. Anders wachten op een échte E-tron!
Electrische Winter
Koning Winter heeft zijn intrede gedaan en de E-tron laadt voortaan bij de voordeur. Verbruik begint nu redelijk te worden, uiteraard enkelt en alleen door veelvuldig laden alsook stug je tank maximaal leeg te rijden. Nu 1000 km op een volle tank, verbruik 1:23 op benzine - electrisch komt er deze winter nog maar 35eKM reikwijdte op de boordcomputer.15 KM E reikwijdte is verdwenen! Voorverwarmen is een prettige feature, zeker ondat ruitenkrabben tot het verleden behoort.
Ben nog altijd sceptisch over het concept want vertrouwenwekkend is de boordcomputer niet als het gaat om de verekening van het verbruik: ondanks 50% in EV op een rit van 140 km is het verbruik 1:14. Hoe ik dat nu moet rijment? 70 km zou ik dus 1:7 hebben gereden? Het lijkt er wel op. Achter de komma schiet je dus niets op met die accu's... Nog altijd rijdt je er een tanklading met 709 km doorheen als je niet laadt. 700km/47ltr = 1:14,
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Audi A3

Waarom de Volkswagen Golf GTE wel en de Audi A3 e-tron niet in trek is bij snelle jongens

Audi A3 e-tron (2013-2020) - Occasion aankoopadvies

Audi A3 e-tron - 2015 - 118.703 km - Accudegradatie