Alfa Romeo 33 1.4 i.e. (1993)
Uitvoering | 33 1.4 i.e. |
Bouwjaar | 1993 |
Jaar van aanschaf | 1999 |
Op dit moment ben ik alweer drieënhalf jaar in het bezit van huidige auto, een Alfa 33 1.4 i.e. uit 1993. Het is mijn eerste auto en ik moet zeggen dat ik in mijn omgeving mensen hun autocariëre slechter zie beginnen.
Enkele pluspunten van dit model:
-prestaties
-lage aanschaf
-bescheiden vaste kosten
-wegligging/ stuurkarakter/uiterlijk
Enkele minpunten van dit model:
-comfort valt tegen
-veiligheidsvoorzieningen
Vooralsnog heb ik met de auto geen noemenswaardige problemen gehad. Wel is direct na aanschaf de distributieriem vervangen, omdat onduidelijk was of dit reeds was gebeurd. Het is verstandig daarmee geen risico te nemen. De ingreep kostte destijds 800 gulden, maar weegt niet op tegen eventuele moterschade.
Verder heb ik de auto rondom voorzien van Pirelli’s, iets wat erg aan te raden is. De auto gedraagt zich er prima mee en nodigt uit om op elke rotonde een rondje extra te rijden.
Zoals in het lijstje met pluspunten is te zien, zijn de prestaties over het algemeen perfect. Hoewel dit model een relatief bescheiden motortje heeft (is trouwens voordelig in de wegenbelasting) rijd je er met gemak een overbemeten concurrent mee zoek bij het verkeerslicht. Met een gemiddeld verbruik van 1:11,5 (en 1:14 bij snelwegritten), een lage aanschafprijs en niet te hoge vaste lasten, kan dit met recht een uitstekende beginnersauto worden genoemd. In elk geval heeft de 33 bij mij het verlangen naar een volgende Alfa (155/145jtd wellicht) doen toenemen!
-benzinemeter hapert (niet gerepareerd)
-ruitensproeierreservoir lek (nog niet gerepareerd)
-accu vervangen
-preventief distibutieriem vervangen (onbekend of
dit al gebeurd was)
-schokdemperlager vervangen
-v-snaar aangespannen
-2x voorwielen uitgelijnd i.v.m. scheeftrekken
-deurgreep vernieuwd
-ruitenwissermotor inwendig gereinigd
-aandrijfas-keerring laat iets olie door
- Betrouwbaarheid3
- Prestaties4