Alfa Romeo 166 3.0 V6 24V Sporttronic (1999)

Alfa Romeo 166
Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166Alfa Romeo 166 - interieurAlfa Romeo 166Alfa Romeo 166

Uitvoering166 3.0 V6 24V Sporttronic
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2004

De Alfa Romeo 166 3.0 V6 24v Sporttronic is in een woord een prachtwagen. Zowel de looks als het interieur, de rijeigenschappen, alles zorgt ervoor dat het je verplaatsen van A naar B een heel aparte ervaring wordt. Met niets te vergelijken!
Van A naar B kan iedere auto maar de 166 doet dit net ff anders dan de gemiddelde auto. Het is niet iets waar je zo even van kan aangeven van het komt door dit of dat maar gewoon de hele ervaring. De 156 (mijn vorige auto) was al heel bijzonder om in te mogen rijden, maar de 166 doet hier nog ff een flinke schep bovenop! Rijden, maar dan anders. Ik heb altijd gezegd dat ik geen automaat wilde ivm het sportievere rijden van een handbak. Nou, ik ben om! Zeker met de sporttronic! In de automaat stand en met kickdown is de sensatie al compleet maar in de sequentieële stand is de luxe sedan een waar race monster met toch alle luxe en comfort.
Airco met climat control, het Intergrated Control System (ICS) bewaakt alles in en om de auto, cruise-control, alles elektrisch verstelbaar, ruime zit voor en achterin met alle luxe voor alles en iedereen.
Zeker een gigantisch mooie en goede auto waar ik tot nu toe heel veel plezier aan heb. Al was het alleen maar vanwege de blikken als ik de auto sta te poetsen!!

EEN JAAR VERDER DUS TIJD VOOR EEN UPDATE:
Tot nu toe een vrijwel probleemloos jaar achter de rug. Ongeacht het type weer, de 166 bracht me waar ik wilde en ik heb met gladheid, mist, hevige regen, enz. nooit het idee gehad dat ik de auto niet onder controle had.
Een fantastisch rij-yzer wat trouw iedere keer zijn werk doet, of het nu om lange afstanden gaat of om korte stukjes. Het enige wat jammer is, is dat er geen updates meer te krijgen zijn voor het navigatiesysteem. Dan blijkt toch dat er sinds de laatste update in 2001 veel gewijzigd is aan de wegen in en om Nederland.
Maar tot nu toe ben ik middels de navigatie overal gekomen want als je verkeert zit wordt gelijk een andere route berekent. Dan kom je misschien van de andere kant aanzetten maar ach, een paar kilometers extra rijden in deze limousine is absoluut geen straf eerder een must!

En nu, 21 augustus 2006, zijn we weer bijna een jaar verder en ik moet zeggen, de laatste APK was een dure! Nieuwe voorbanden, nieuwe handremleidingen, nieuwe remschijven en blokken rondom.....en nog zo een aantal zaken die niet meer goed waren maar zijn weg te schrijven onder de noemer ’verbruiksartikelen’.
Niets wat normaal niet vervangen zou moeten worden, behalve mijn linkerkoplamp. En omdat er Xenon in zit liep dit nogal in de papieren. Net zoveel voor 1 koplamp als voor de verdere spullen die nodig waren. Koplampverstelling bleek naar de knoppen in de unit waardoor de koplamp niet meer op de gewenste hoogte kon komen. Afgebroken onderdeel in de unit, niet los verkrijgbaar en eigelijk ook vrijwel onherstelbaar omdat hiervoor de unit open moet. Dan moet e.e.a. dus in de oven e.d.
Maar alles bij elkaar was ik weer klaar voor bijna €1400! Moet ik erbij zeggen dat dit zonder arbeidsuren is want we zijn in de gelukkige situatie dit in de familie te kunnen oplossen. Maar het zou anders nog flink wat hoger uitgevallen zijn.
Nu echter, weer een maandje of 2 verder, blijkt dat e.e.a. toch weer vet de moeite waard was want het gaat weer als een trein op de rails over de weg. En of je nou 120 rijdt (Ollanda!) of vet 200 (Germania) het blijft luxueus, comfortabel, trillingsvrij en je hebt ook bij hoge, bijna top snelheid, totaal niet het idee dat de auto een eigen leven zal gaan leiden. Dijk van een auto dus!

Tot nu toe geen problemen gehad.
De auto doet tot nu toe precies wat ik wil dat hij doet en das maar goed ook!

Wel dient er nu een nieuwe distributieriem met span en geleiderollen in gedaan te worden en das niet goedkoop maar het gevolg van het niet vernieuwen is nog vele malen groter!
En dan gelijk alles maar onder handen nemen. Filters, olie, bougies, enz. enz.
Is een uitgave maar dan kan hij er ook ff tegenaan.
En het zelf doen scheelt aanzienlijk t.o.v. de dealerprijzen!

Problemen tot en met de UPDATE:
Geen! Althans niet noemens waardig of dat ze rijden onmogelijk maakten. Nu zit ik alleen met vermoedelijk een kapotte stelmotor van de linker koplamp van de Xenon verlichting. Blijkt het de computer te zijn dan kost dit rond de €450 (nieuwe unit), is het de stelmotor dan rond de €200.
En het blok houdt momenteel in bij doortrekken. Vermoedelijk is de luchtmassameter kapot of de lambdasonde. Even een keer aan de examiner en we weten meer. Kosten worden geraamd op een €220 - €300. Al met al niet verkeert voor een jaar rijden. En in dat jaar zijn een goede 20.000 kilometer afgelegd onder allerlei omstandigheden.
Het is geen straf om dit te moeten betalen!
Oh ja, misschien wel leuk om te weten, de auto heeft het afgelopen jaar op straat gestalt gestaan. Dat moet nog veranderen!

2006 - APK:
2 nieuwe voorbanden, handremleidingen, remschijven en remblokken rondom en nog een aantal kleinere zaken, totaal ruim €700 ex. arbeidsuren.
Daarbij €640 voor een nieuwe Xenon koplamp (ff slikken), ook geplaatst zonder arbeidsloon. Alleen aan onderdelen bijna €1400. Maar wees eerlijk, wie wil er met slechte banden, remmen of verlichting rijden? En remmen, blokken en banden, dat slijt bij iedere auto. Wat er nu nog onder zat was allemaal nog van de eerste eigenaar. In de tussen tijd wel de km-stand van 58000 naar de 89000 gedraaid. Dus toch een 30000km met dit spul gedaan. Geen idee hoelang het er al onder zat, remmen volgens ons al vanaf nieuw aanschaf.