Alfa Romeo 166 3.0 V6 24V Super (2001)
Uitvoering | 166 3.0 V6 24V Super |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Bezegelde liefde
Ik kan mijzelf wel een overtuigde Alfa liefhebber noemen. Zakelijk rijd ik in de Stelvio Q4 en ik heb daarnaast ook al heel lang een rode Spider type IV in uitmuntende conditie. Toch ben ik altijd op de uitkijk voor iets leuks of bijzonders. Eerst vooral in de richting van een klassieker. Een Giulia Nuova of een Alfetta GT. Maar de realiteit is dat die dan toch niet vaak rijdt. En dat is zonde. Dus kwam het idee om een modernere of aankomende klassieker te zoeken. Mijn beide zoons opteerden direct voor de 166. In hun ogen specialer dan de 156 en ook leuker om als ' jongere' in te rijden.
De zoektocht ging via autoscout over heel Europa. En de focus was op de Busso varianten. Hoewel ik zelf in 2004 de facelift versie reed (maar dan de 2.0 TS) en die toen mooier vond, begon ik het originele ontwerp toch meer te waarderen. Over smaak valt niet te twisten, maar ik vond de originele lijnen fraaier en specialer. In Duitsland vond ik een 3.0 V6 24v uit 2001. Donkerblauw metallic met grijs leer. Deze had 8 jaar bij een liefhebber in de garage gestaan met het idee deze met klassieker status weer te gaan rijden. Dat kwam er nooit van. De Alfaexpert in Soesterberg heeft de 166 na aankomst in Nederland weer helemaal in orde gemaakt. Ik heb zelf het beschadigde leer aangepakt en opnieuw gekleurd (leerverf).
Het rijden blijft een feest. Er is al veel geschreven over de Busso en terecht. Wat een geweldige motor met een ongeëvenaard geluid. Je kunt er rustig en sloom in rijden, maar net zo makkelijk trekt de auto door tot zeer hoge snelheden. Een top van 243 is zelfs vandaag nog erg snel. De sprintsnelheden van toen zijn niet te vergelijken met nu, maar het geluid maakt alles goed.
Zijn er nadelen? Zeker. Ik was vergeten dat de ideale zitpositie niet makkelijk te vinden is. Ondanks verstelbaar stuur en stoelen die (het werkt nog!) elektrisch verstelbaar zijn. Het verbruik is natuurlijk ook een nadeel. Met rustig rijden is een kleine 1 op 10 te doen, maar met stadsverkeer en redelijk tempo is het al snel anders. En op aanraden van mijn monteur moet er Super 98 in omdat de leidingen Ethanol (e5 of e10) niet goed verdragen. Ook een nadeel. Verder is Alfa Romeo niet zo zuinig op haar erfgoed en zijn in toenemende mate veel onderdelen niet meer te verkrijgen. Dat is opletten geblazen en lid worden van alle mogelijke Alfa fora.
Ik moet het afkloppen, maar de electronica werkt allemaal naar behoren. De navigatie heb ik zelfs weer aan de praat gekregen. Het is een soort Atari achtige ervaring, maar het werkt.
Nu hopen dat de 166 nog jarenlang rijplezier gaat geven!