Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD Progression (2005)

Uitvoering | 156 Sportwagon 1.9 JTD Progression |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Speciaal voor de fans ook een review van deze prachtige auto. De Audi liefhebbers vonden het raar dat ik zo vol was van de Alfa. Ik heb deze auto helaas niet meer (andere baan) maar denk nog vaak aan haar.
Het uiterlijk is prachtig, ja het is smaak maar toch. De uitvoering die ik mocht rijden was de progression met het lusso pakket. LM-velgen leer, clima, satnav etc etc. Over het algemeen werken de gadgets prima. Maar ook ik heb toch mijn ’fair share’ aan storingen gehad.
De rijeigenschappen van deze dame zijn echt top. Een heel fijn onderstel en een besturing die fijn communiceert. In de lange snelle bochten geen geschommel (een van mijn kritieken op de Audi A4 zie review). Op glad wegdek, zoals sneeuw, makkelijk te controleren en voelt daardoor heel safe.
De motor was getuned naar een dikke 140pk en dat is een echte verbetering. Heerlijke versnelling en fors hogere topsnelheid. In duitsland veel gereden voor werk, langdurig plankgas geen enkel probleem. (koelwater werd wat warmer)
De praktische indeling heeft het moeten afleggen tegen de esthetiek. Begrijpelijk en acceptabel. Wie mooi wil zijn moet pijnlijden. De ruimte is beperkt zowel in de achterkant als voor de achterpassagiers. De zit was redelijk goed, leren stoelen met verwarming een aanbeveling. Waar de oude modellen nog wel eens erg heet werden is deze stoelverwarming aangenaam. De afwerking is behoorlijk, maar het Duitse niveau wordt echt bij lange na niet gehaald. (Mijn huidige a4 met bijna 2ton extra op de klok ziet er op punten beter geconserveerd uit). Het gebruikte kunststof beschadigt vrij snel.
Waarom wel;
++++ mooi, mooier mooist (zelfs na jaren in productie
++++ rijeigenschappen
+++ motor, zuinig en soepel
Waarom niet
--- niet zo handig (maar wel mooi)
--- vrij veel storingen (wellicht door het tunen)
--- veel relatief dure reparaties (in garantie) Gelukkig weten ze bij Sam van Lingen wat service is.
Samenvattend. Clarkson zei het al. Je rijdt Alfa voor de momenten dat alles het doet. Het is een mooie, chique en snelle wagen. Ik heb even (maar echt heel kort) getwijfeld of ik een Alfa zou kopen voor mijn nieuwe baan. Het verstand won het van het hart. Vandaar dat ik nu in een Audi rijd.
voordemper kraakte (vervangen)
electra van de linker voor clignonteur doorgebrand
lager van de aandrijfas kapot
2 turbo’s vervangen
afslaan bij het intrappen van de koppeling