Test: Alfa Romeo 156 (2003)
Vleugje Brera, vette diesel
Het moderniseren van een auto met een sterk ontwerp is een moeilijke klus. Maar door de subtiele pennenstreken en het vleugje Brera van Giorgetto Giugiaro heeft de Alfa 156 weer een krachtig voorkomen. In Italië reden we met de eveneens nieuwe 2.4 JTD Multijet 20V.
De liefde tussen Giorgetto Giugiaro en Alfa Romeo is weer helemaal opgebloeid. Het designhuis heeft bekende Alfa's ontworpen, zoals de Alfa Sud en vorig jaar presenteerde hij de Brera, die gigantisch dikke concept-car. Wie afgelopen winter naar de AutoRAI geweest is, kan zich die auto vast nog wel herinneren, en anders wel het vrouwelijk schoon dat erbij stond. Maar goed, bijna iedereen was wild van het design en dat spoorde Giugiaro aan de vernieuwde 156 een vleugje Brera mee te geven. Toen de ontwerpers de facelift van de 156 aan het tekenen waren, bevond de Brera zich steevast in de buurt. Toen we de eerste foto's van de vernieuwde 156 zagen, twee weken geleden nog in AutoWeek, hadden we een beetje onze bedenkingen over het gewijzigde voorkomen. Maar in het echt ziet de neus er veel beter uit en door de scherp aflopende koplampen kijkt de 156 nu een stuk gemener uit de ogen. Toch is de auto nog duidelijk herkenbaar als 156, hoewel het front compleet werd gewijzigd. Daarmee kun je gerust spreken van een geslaagde facelift. Aan de achterzijde zie je overigens nauwelijks dat je met een nieuwe 156 te maken hebt, de achterlichten en de bumper zijn slechts licht gewijzigd.
Toverwoord Multijet
Bij de kennismaking gaat onze nieuwsgierigheid uit naar het grootste nieuws onder de motorkap: de 2.4 JTD Multijet 20V. Multijet is het Italiaanse toverwoord voor dieselmotoren. Kort geleden waren we al onder de indruk van de 1.3 Multijet in de Fiat Punto, dus kun je nagaan als de zelfde common-railtechniek op een vijfcilinder 2.4 turbodiesel zit. Deze diesel hoor je dus echt niet lopen. Noch bij stationair toerental, noch bij hogere toeren. We schrijven het elke keer weer, diesels worden stiller en krachtiger, en toch valt er telkens weer wat te verbeteren. Dat laat Alfa met de 2.4 JTD 20v zien. Onder de 2.000 tpm gebeurt er weinig, maar daarna schiet de 156 vooruit, op zo'n beheerste manier dat we bij de rit door Piemonte keer op keer de maximumsnelheid ver overschrijden. Dat krijg je met zo'n stille motor, maar ook de voorwielophanging weet goed raad met het gigantische koppel van 385 Nm, want je voelt geen onrustige bewegingen in het stuur. Het viel ons wel op dat de stuurinrichting soms heftig reageert op kuilen in de weg. Dat een diesel onder de tien seconden van 0-100 km/u accelereert, verbaast niemand nog, maar de 2.4 JTD 20v is wel érg rap: het sprintje is in 8,3 seconden achter de rug. Waarom zou je nog een 2.5 V6 kopen, denken we dan. 'Vanwege het magistrale geluid', zult u wellicht antwoorden. Want daarvoor hoef je de diesel niet aan te schaffen; je hoort alleen een bescheiden turbofluit. Verder sta je met de vijfcilinder weinig aan de pomp, de Multijet verbruikt gemiddeld per 15,1 kilometer een liter diesel. Dat is even veel (of weinig) als de oude 2.4 JTD met tien kleppen. Er moest wel een nieuwe zesversnellingsbak aan te pas komen om al die trekkracht te verwerken. De transmissie laat zich echter soepel door de verzetten schakelen. Tuners opgepast, want de bak kan een koppel van 400 Nm aan.
Weker
Overigens merk je wel dat er een zwaar dieselblok in de 156 zit, de neus is namelijk wat weker dan we van de auto gewend zijn. Bij hobbels deint de voorkant wat langer na, maar verder voelt de auto bijzonder comfortabel aan. Achter is de wielophanging van de 156 nu voorzien van een aluminium dwarsbalk die de constructie met de carrosserie verbindt. De auto laat zich nog altijd met hoge snelheden door de bocht jagen en hij is niet gemakkelijk van zijn koers te brengen. Al voelt de besturing in rechtuitstand wat vaag aan en zou het systeem directer mogen zijn.
De mensen van Italdesign hebben het interieur op subtiele wijze veranderd, je ziet dat er íets anders is, maar wát? Er zijn lichtere materialen toegepast en Alfa heeft een nieuw textiel bedacht met de toepasselijke naam Alfatex, wat te vinden is op de stoelen en de portieren. Bovendien valt te kiezen voor nieuwe kleurencombinaties, namelijk zwart op beige, zwart op grijs en donkergrijs op lichtgrijs. En er zijn maar liefst zestien nieuwe, opvallende lakken aan het kleurenpalet voor de 156 toegevoegd. Kleuren met klinkende namen en uiteraard zit er ook Alfa Rood bij.
Tot de standaarduitrusting van alle 156's behoren voortaan gordijnairbags. Er is bovendien een nieuwe uitrustingsvariant, want de basisaankleding heet voortaan Impression. De Progression en de Distinctive zijn gebleven. Wie zijn 156 of 156 Sportwagon extra dik wil aankleden, kan voor 3.950 euro het TI-pakket bestellen. De Alfa-liefhebber weet dat de afkorting staat voor Turismo Internazionale, wat betekent dat de auto net effe sportiever is. Dat merk je bijvoorbeeld aan de straffere afstelling van het onderstel en de gretiger remmen en je ziet het aan de 17-inch lichtmetalen wielen en de zijskirts. Maar als het op sportiviteit aankomt, blijft de GTA met zijn 3.2 V6 baas boven baas.
2.4 JTD 20v in oktober
De vernieuwde 156 staat begin juli bij de dealer. En door de Impression-uitvoering is de instapprijs voor een 1.6 Twin Spark 16V nu 23.850 euro. Overigens zijn de prijzen voor de andere uitvoeringen nauwelijks verhoogd. Voor de 156 2.4 JTD 20V moet de koper nog even geduld hebben, want die uitvoering is pas in oktober leverbaar.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Klokje Rond: Alfa Romeo 156 1.9 JTD (2005) – 610.754 km

Test: Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD 20V Distinctive (2004)

Lexus RX 450h+ vs. Jaguar F-Pace 400e - Dubbeltest

Elektrische ID4, Enyaq en Q4 e-tron zorgen voor de aantallen

Dit zijn punten voor een goede camperstalling
