Alfa Romeo 156 1.9 JTD (1998)

Alfa Romeo 156

Uitvoering156 1.9 JTD
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2005

Ik heb een gokje gewaagd bij de aanschaf ervan, gezien het aantal kilometers dat er al mee was gereden en heb er nog altijd gemengde gevoelens bij.
Van de rij eigenschappen valt weinig op te merken. De wegligging is strak en direct. En het vermogen is voor mij voldoende. De vering is sportief afgestemd maar doet weinig af aan het comfort.
Het is dan ook een feest om er elke dag in te rijden. De zitpositie is lager dan mijn vorige auto (Seat Cordoba) en geeft het een sportief tintje. De uitvoering laat niets te wensen over. (Leer, Climate C, Audiosyst, enz) Enkele rammeltjes en kraakjes neem ik voor lief en storen mij ook niet.
Kortom, genieten....maar met 417.000 kilometer was natuurlijk te verwachten dat het onderhoud meer dan gebruikelijk in de cijfers zou lopen. En er vaker dan gebruikelijk mankementen zouden optreden. Dit is dan ook niet uitgebleven.
In de tijd dat ik hem bezit is er ook constant iets stuk. En is er ook altijd een controlelampje dat brand. (in mijn geval brand er vrijwel constant het controle lampje dat er een lampje stuk is?!?) Beneden volgt een overzichtje van de kosten in 1.5 jaar.
Over de betrouwbaarheid valt eigenlijk weinig te oordelen aangezien hij er al een heel leven op heeft zitten. Deze zal ik dan ook als gemiddeld beoordelen.

- augustus 2005 2 banden. € 200,00
- augustus 2006 stoelverwarming stuk (niet laten maken).
en twee verstralers voor stuk (niet laten maken).
- november 2005 2 banden. € 200,00
- December 2005 bougies. € 150,00
- December 2005 ruitenwissers en T stukje slangetje ruitenwisser verstopt. € 107,00

- mei 2006 grote beurt + 2 remblokken en schijven acher. € 730,00
- augustus 2006 airco stuk en sensor achteruitrijlichten. € 350,00
(printplaat eigenlijk ook stuk á € 500,00. Maar niet laten maken)
- januari 2007 grote beurt + distr. riem + bovenste draagarmen (bekend kwaaltje) + remblokken voor. € 750,00
(de alfa-dealer is overigens een dure rakker!)

Dit was ook gelijk mijn laatste beurt. De auto wordt ingeruild voor hoogstwaarschijnlijk weer een alfa (met een lagere kilometerstand), zodat ook ik kan ervaren hoe het is om een heerlijke rijdersauto te bezitten zónder al deze reparaties. (hopelijk)

6,5