Winterband als sluipmoordenaar

Winterbandentest 2013
WinterbandentestWinterbandGasmaskers tegen fijnstof | foto: ANPWinterbandentestWinterbandentest 2012

Ik begrijp best dat we de brandweer niet direct afschaffen als de rode auto's 'ns een keer een week niet uit hoeven te rukken wegens gebrek aan brand. Laat die brandweerwagens lekker in de kazerne staan, niemand die last van ze heeft als ze daar staan.

Hoe anders is dat met winterbanden. Die hebben we dit jaar ook niet nodig, wegens gebrek aan winter. Maar in tegenstelling tot brandweerauto's waar je geen last van hebt als ze niet nodig zijn, zorgen winterbanden nu al een paar maanden voor onnodige risico's. Sterker nog ze vormen een directe bedreiging voor de volksgezondheid.

Waar winterbanden in de sneeuw voor een kortere remweg zorgen (is er eigenlijk iemand die turft hoeveel mensenlevens er hiermee gered worden?), zijn ze nu in dit vervroegde voorjaar ten opzichte van zomerbanden al maandenlang goed voor extra meters bij noodstops. In die extra meters moeten (volgens de omgekeerde theorie dat winterbanden in de sneeuw mensenlevens zouden redden) bosjes slachtoffers vallen.

Verder hebben automobilisten op winterbanden maling aan hen die in Schiedam direct langs de A13 wonen of in Amsterdam West aan de A10. Door een zachtere rubbersamenstelling slijten winterbanden namelijk veel sneller dan zomerbanden. Dat weggesleten rubber komt als fijn stof in de lucht. En zoals we tegenwoordig allemaal uit de media weten zorgt fijn stof voor longaandoeningen die de levensduur verkorten en de levenskwaliteit beperken. Ik sta altijd versteld van de nauwkeurigheid waarmee knappe koppen het aantal slachtoffers van fijn stof weet te kwantificeren. Wellicht dat die knappe koppen ook de bijdrage van sluipmoordenaar winterband kunnen becijferen. Tot die tijd rijd ik voor de zekerheid nog even door op zomerbanden.

Disclaimer: ik kan m'n stellingen niet onderbouwen met cijfers, die heb ik bij geen van de betrokken partijen kunnen vinden. Mocht iemand die cijfers wel hebben en daarmee m'n veronderstelling kunnen ontkrachten, dan ben ik de eerste om m'n ongelijk toe te geven. Ik hoor het wel. Nog een prettig weekend gewenst!

Lezersreacties (156)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens